Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Gilles de Geus integraal 1 review: Hollandse klassieker gebundeld

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog waren de Nederlanden bezet door een Spaanse invasiemacht. De gehele Nederlanden? Yep, echt helemaal. Een klein groepje geuzen zou samen met de Prins van Oranje een opstand beginnen. Dat verhaal vind je echter nog niet terug in deze integraal van Gilles de Geus.

Schrijver: Hanco Kolk, Peter de Wit
Tekenaar: Hanco Kolk
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Aantal pagina’s: 256
Prijs: €34.99
Verschijningsdatum: 19 april 2020 

Gilles de Geus is het geesteskind van de Nederlandse stripmaker Hanco Kolk. De strip begon zijn leven in 1983 in het Nederlandse stripblad Eppo. Het was in de beginjaren een gagstrip waarin Gilles rondliep als struikrover. De gags waren korte verhaaltjes van meerdere pagina’s met aan het einde de onvermijdelijke clou. Het zijn met name deze gags die je terugvindt in de eerste integrale. Het zijn aardige strips die gemaakt zijn voor een jong publiek. Het tekenwerk zal meer indruk maken dan veel van de grappen.

© Hanco Kolk & Peter de Wit

De strip maakt een sprong in kwaliteit wanneer schrijver (en zelf ook een stripmaker van formaat) Peter de Wit zijn intrede doet in de wereld van Gilles. De verhalen worden langer en bewegen zich meer in de richting van een strakke avonturenstrip. De albums De Spaanse Furie en Storm over Dubbeldam bevatten de eerste langere verhalen waarin je als lezer de eerste tekenen kunt zien waarom Nederlanders deze strip hardnekkig de “Asterix van de lage landen” noemen. Je ziet Hanco Kolk hier als tekenaar groeien. Het is de combinatie van echte geschiedenis gecombineerd met melige grappen. Het is eigenlijk ook wel ironisch dat deze strip juist de omgekeerde route van Asterix aflegt. Dat begon heel goed en eindigde nogal gemiddeld. Gilles doet het omgekeerde.

Even nog wat klagen over Gilles de Geus

Helaas is deze integrale niet van smetten vrij. Het bijgevoegde dossier is alleraardigst maar bevat een kanjer van een tikfout en linkt de titel Piloot Storm aan Martin Lodewijk en Don Lawrence. We hebben het hier natuurlijk over een heel andere Storm… Een dingetje dat met wat proeflezen wellicht voorkomen had kunnen worden.

© Hanco Kolk & Peter de Wit

Verder lijkt het erop dat men bij Standaard Uitgeverij de films van Silvester Strips (Het vorige huis van Gilles) niet heeft meegekregen. De latere pagina’s zijn duidelijk gescand met eerder gedrukt materiaal als bron. Hierdoor ligt er een onscherp laagje over de bladzijden en zijn er op sommige plaatjes zelfs pixels zichtbaar.

Het is een wat ongelukkige keuze om juist met dit materiaal te beginnen. Het zijn niet de sterkste Gilles-verhalen en dat zal met name veel Belgische lezers niet overtuigen om hiermee door te gaan. Bij deze de oproep om het geduld te bewaren. De volgende twee integralen worden spectaculair veel beter.

Gilles de Geus integraal 1

Gilles de Geus integraal 1
3 5 0 1
De eerste bundel van deze Hollandse klassieker.
De eerste bundel van deze Hollandse klassieker.
3/5
Total Score

Raak

  • Eindelijk herdrukt.

Braak

  • Niet de sterkste verhalen.
  • Productiewaarden zijn noodgedwongen niet helemaal top.
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels