Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Geekster Speelt #53: The Great Ace Attorney en The Raft

Dag beste Geeksters! In Geekster Speelt gaan we kort in op het spel waarmee we ons de laatste tijd bezig gehouden hebben. Soms is dat een grote release, soms is dat een kleintje dat misschien door de mazen van het net is geglipt, of een spel dat al jaren geleden is uitgekomen. Een videospel, een bordspel of nog iets anders: het kan allemaal. De voorbije weken kon het volgende ons boeien:

The Great Ace Attorney

Michiel: Dat we hier fan zijn van Ace Attorney is geen geheim. Groot was dan ook onze consternatie toen bleek dat een aantal van de spin-offs uit de serie, namelijk Ace Attorney Investigations (met Edgeworth) en The Great Ace Attorney (oftewel Dai Gyakuten Saiban: Naruhodō Ryūnosuke no Bōken) nooit in het Engels zouden uitkomen. Gelukkig zijn er goede zielen op het net die al die games intussen naar het Engels vertaald hebben en ervoor zorgen dat je, mits je een legale kopie hebt op 3DS of Android, ze kan spelen. Dus reisden wij even terug in de tijd naar het einde van de 19e eeuw om met een voorvader van Phoenix, Ryūnosuke Naruhodō, de legale wereld in te duiken. Het spel speelt zich even af in Japan, maar daarna trek je naar Engeland om er je advocatentalenten te ontwikkelen. Zoals het een Ace Attorney-game betaamt, zit het spel vol met gekke personages, prachtige muziek en interessante zaken. Je komt zelfs een anime-versie tegen van Sherlock Holmes (maar hij is niet zo feilloos als zijn evenbeeld uit de literatuur).

Omdat je als vreemdeling in Engeland komt, word je ook helemaal niet zo goed behandeld. Het is deel van het verhaal, maar het racisme en de xenofobie waaraan Naruhodō wordt blootgesteld, lijkt soms wat overdreven. Qua gameplay krijg je de gekende getuigenissen en onderzoeken, met een sterke focus op een zeskoppige jury. Wat wel opvalt, is dat je bij elke zaak niet constant afwisselt tussen de rechtbank en je onderzoek. Alle scénes in de rechtbank komen steeds pas na alle onderzoeksmomenten. Het spel lijkt korter dan de andere Ace Attorney-games, en laat ook veel vragen hangen om in het vervolg pas op te lossen.

The Raft

Jason: Ik heb mij de voorbije week gestort op early acces survival crafting game Raft. “Weer zo een spel?!” hoor ik je al zeggen en dat is niet onterecht. Je vindt inderdaad een waslijst aan gelijkaardige spellen op Steam, afgewerkt of niet. Sinds Subnautica ben ik helaas een beetje verslaafd geraakt aan het genre. De doorslag was hier echter niet zijn stijl maar zijn co-op. Je kan met zoveel je wil proberen te overleven (op voorwaarde dat je een stevig internet en computer hebt). Meer hoefden ikzelf en de vijfledige vriendenclub niet te horen om op het vlot te springen.

Want het doel is eenvoudig. Je start met vier gammele houten tegels, vertegenwoordigers van je nog uit te bouwen vlot, in het midden van de wijde oceaan. Het doel: overleven, je vlot uitbouwen en ontdekken wat er nu eigenlijk is gebeurd op deze wereld. En hoe bouw je je vlot uit? Door afval uit de zee te verzamelen. Helaas kan je er niet gewoon voor zwemmen. Om het kinderlied van weleer te citeren: “in de zee daar zitten haaien en die eten je, blub”. Dus moet je maar hout, plastiek, bladeren en voedsel vinden met je vertrouwde haak en vislijn. Zo gaat de bal aan het rollen. Eens je voldoende drijvend materiaal hebt, kan je een zeil maken. Met dat zeil bezoek je eilanden waar je nieuw afval zal vinden en ga zo maar door tot jouw levenspunten of het verhaal op zijn, wat eerst moge komen.

Origineel? Helemaal niet maar mijn God is het verslavend. De hele fun van de Raft bevindt zich voor mij in zijn co-op. Met z’n zessen is er geen minuut respijt. Voedsel en drank zijn in een mum van tijd op, je vlot moet exponentieel veel groter zijn om iedereen te huisvesten, wat varen dan weer veel moeilijker maakt. Kortom, je moet met je groep een geolied bedrijf zijn om te overleven. Het is in die challenge dat alle fun zit en de reden waarom ik het al de hele week niet kan laten liggen. Als bonus krijg je ook nog een verhaal – een spannend eco-tale met wat menselijke arrogantie en verraad. Het verbaast niet zoals bijvoorbeeld Subnautica deed maar het is aangenaam vormgegeven en vult de heerlijke gameplay mooi aan.

Wie zou twijfelen om zelf eens te proberen, je kan Raft voor ongeveer €20 vinden op Steam. Tot nu toe zijn er 3 grote updates geweest. Op zich ben je er snel door maar het is gevarieerd genoeg om niet te vervelen. Geen lokale co-op helaas, dus wil je met een groep spelen, moet iedereen naar de portefeuille grijpen.

Geekster

Waar ben jij de voorbije week mee bezig geweest? Was er een videospel waardoor je je console of je pc-scherm niet kon verlaten of heb je met vrienden een leuk bordspel uitgeprobeerd? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels