Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Sentient review: de uitzichtloze ruimte maakt je volwassen

Sentient neemt je mee op ruimtereis waarvan alleen nog kinderen overblijven, opgevoed door de AI die het schip bestuurt.

Een schip kolonisten op weg van onze stervende aarde naar nieuwe oorden wordt uitgemoord door een verdoken rebel. De aanval eist het leven van alle volwassenen en alleen hun kroost blijft achter. De artificiële intelligentie aan boord moet de kinderen veilig op hun eindbestemming brengen. Maar kan VALARIE hen behoeden voor het kwaad dat zich verbergt in de eeuwige duisternis?

Scenarist Jeff Lemire (Black Hammer, Sweet Tooth en meer) stuurt opnieuw kinderen de ruimte in. Met Descender (en vervolgreeks Ascender) stelde hij al eens de vraag wanneer robots mensen worden, met in het middenpunt een robotjongen met de toekomst van het universum in zich. Sentient doet wel denken aan Descender, maar het blijft ver weg van existentiële vraagstukken en een epische ruimteoorlog.

© TKO Studios

De compactheid van Sentient is zijn grootste sterkte. Denk aan een goeie kleine sciencefictionfilm (vergelijkingen met Sunshine of Moon zijn op hun plaats) met duidelijk omlijnde thema’s, een klein aantal personages die je meteen inpalmen en genoeg wendingen die je doen grijpen naar het volgende hoofdstuk.

In Sentient zien we niet alleen kinderen volwassen worden in onverwachte omstandigheden, ook de artificiële intelligentie VALARIE moet meer worden dan waarvoor ze geprogrammeerd is. Ze ontfermt zich als een te bezorgde moeder over de kinderen die soms bedachtzamer beslissingen maken dan hun kunstmatige surrogaatouder.

© TKO Studios

Ook Gabriel Hernandez Walta is op zijn plaats met het onderwerp want hij tekende eerder Vision, de bejubelde reeks over de Avenger en zijn robotfamilie. Je moet het toch maar kunnen, zo veel emotie steken in een robot zonder hoofd. Walta beeldt VALERIE niet alleen als een schermpje af, maar ook als een vogelachtige grijpmachine en geeft zo een gezicht eraan.

De donkere tekeningen van Walta hebben altijd iets onheilspellend in zich. In het geval van Vision kon hij zo het onbehagen gevoel van een uiteenvallende robotfamilie die toneel speelt schetsen, in de reeks Magneto zat je erdoor te wachten op een nieuwe bloederige uitbarsting van de superschurk. Misschien is het die voorkennis die meespeelt, maar ik kon geen enkele bladzijde van Sentient omslaan zonder slecht voorgevoel. Iemand die zo’n specifieke stemming kan opwekken met zijn tekeningen en kleuren is een meester in zijn vak.

Sentient en de rest van de nieuwe comics van TKO Studios kan je oppikken in de betere comicshop zoals World’s End Comics & Games in Gent of Mekanik Strip in Antwerpen. Je kan meteen de verzamelde editie kopen, of per nummer (waarvan je het eerste gratis kan lezen).

Sentient is geschreven door Jeff Lemire, getekend door Gabriel Hernandez Walta en uitgegeven door TKO Studios in november 2019.

Beklijvend

Beklijvend
4 5 0 1
Een beetje sciencefictionfan moet Sentient gelezen hebben. Het compacte verhaal heb je direct uitgelezen dankzij voorbijrazende wendingen en sfeervol tekenwerk.
Een beetje sciencefictionfan moet Sentient gelezen hebben. Het compacte verhaal heb je direct uitgelezen dankzij voorbijrazende wendingen en sfeervol tekenwerk.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels