Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

wtfock

wtFOCK toont het echte leven van jongeren

wtFOCK, een coproductie van Sputnik, Telenet en VIJF, verovert massaal de harten van jongeren. De helft van de 15- tot 20-jarigen volgt de jeugdserie. Maar eigenlijk is er voor iedereen wel iets om van te houden, zo ondervonden wij ook.

Generatieconflicten zullen altijd blijven bestaan, net als de eeuwenoude vraag “Wie is er enger, Bassie of Adriaan?” De jeugd is onbeschoft, wil niet werken. Ze denken dat hun problemen het einde van de wereld zijn. Maar vroeger! Dan hadden we het pas moeilijk! De weg vragen, aan mensen! Dingen opzoeken, in boeken! Die vreselijke nineties-kleren! Oh, wacht…

wtFOCK toont allerlei soorten situaties en problemen, zonder schroom.

Er komt een moment dat je beseft dat je zelf eerder bij de categorie hoort die klaagt over de jeugd. Ik ben 26, en ik heb die fase stilaan bereikt. Daarom ook wellicht dat ik pas van wtFOCK hoorde toen het eerste seizoen er al even op zat. Op Twitter zag ik verschijnen dat de nieuwe reeks, die verscheen op een website, echt goed in elkaar zat en herkenbaar was voor jongeren vandaag. Maar dan dacht ik: Moet ik echt een serie bekijken op internet? Ja, ik ben vroegtijdig oud. Dus wachtte ik dan maar tot VIJF vorige zomer alle afleveringen uitzond, elke week een compilatieaflevering. En na een paar afleveringen was ik lichtjes geobsedeerd.

wtfock girls
©️ Sputnik

wtFOCK is de Vlaamse remake van het Noorse Skam, en het concept is hier hetzelfde gebleven. Elk seizoen krijgt een personage uit één en dezelfde middelbare school centraal gesteld. We leren meer over hun leven en onderlinge relaties, voordat we een ander perspectief krijgen in het volgende. Zo kan de serie inventief blijven maar toch een overkoepelend verhaal vertellen. Met succes. Van Skam zijn intussen 7 buitenlandse varianten gemaakt. wtFOCK is intussen immens populair geworden bij jongeren in Vlaanderen. 400.000 mensen onder de 35 jaar keken naar het einde van seizoen 2, en de site krijgt wekelijks meer dan 1 miljoen views. Ik begrijp waarom.

Ook op technisch vlak doet de reeks het goed.

Ik ben van de generatie die samen opgegroeid is met Ketnet, dat van start ging in 1997. Televisie voor kinderen en jongeren in Vlaanderen werd toen pas echt uit de grond gestampt. Het leven van onze leeftijdgenoten werd toen getoond in Spring en W817. Er werden voor die tijd al wat gevoeligere onderwerpen besproken, maar het waren conservatievere tijden.

wtFOCK toont allerlei soorten situaties en problemen, zonder schroom. Want jongeren vandaag hebben het veel moeilijker dan velen willen toegeven. Vandaag heeft iedereen minstens één diploma, dus falen is voor velen een rampscenario. 1 op 5 jongeren heeft dan ook psychische problemen. Social media heeft het school- en sociale leven van jongeren helemaal veranderd. Cyberpesten, erbij willen horen, zelfbeeldproblemen. Al deze issues zijn al op een of andere manier in wtFOCK aan bod gekomen, net als geaardheid, genderpolitiek, seksuele gezondheid en religie, maar natuurlijk ook school, relaties en vriendschap.

En die worden ook eerlijker, diepgaander en vaak pijnlijker vertoond dan bij onze generatie. Vrienden en vriendinnen kunnen je leven maken of breken, ook en misschien vooral als je zo jong bent. Realisme en je doelpubliek niet onderschatten, dat zijn twee van de succesfactoren. Had zoiets als wtFOCK op tv geweest toen ik tien jaar jonger was, weet ik zeker dat het me geholpen zou hebben.

Ook op technisch vlak doet de reeks het goed. Er wordt bijna uitsluitend op locatie gedraaid, waardoor je niet het studiogevoel van oudere jeugdreeksen, Thuis of Familie krijgt. Frisse regiestijlen die elk seizoen net iets experimenteler worden, geloofwaardige dialogen, goede soundtrack en vooral acteertalent. Alle acteurs zitten zelf nog op de middelbare school of in het hoger onderwijs en staan dus dicht bij de leefwereld van hun personages. Vooral acteurs Veerle Dejaeger (Zoë), Nathan Naenen (Senne) en Nora Dari (Yasmina, binnenkort ook te zien in Ghost Tropic van Bas Devos) zijn populair bij jongeren (ja, ook bij mij). Benieuwd wat het derde seizoen voor Willem Herbots (Robbe) zal brengen.

wtFOCK is elke dag te bekijken op wtfock.be. Elk weekend worden de afleveringen van de afgelopen week in één lange aflevering gegoten op VIJF.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels