Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Everdell_cover

Everdell review: een jaar is vlug voorbij

Alhoewel we hier in België soms wel eens twijfelen aan onze seizoenen, zoals wanneer we er 4 op 1 dag krijgen, is het leven voor de bewoners van de Everdell vallei veel regelmatiger. Hier volgen de seizoenen elkaar mooi en regelmatig op. Er moet natuurlijk ook wel gewerkt worden om het jaar door te komen. Dat is juist wat we gaan doen in ons jaar dat we er verblijven!

Spelontwerp: James A. Wilson
Uitgever: Starling Games (II)
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 10+
Speelduur: 40-80 min.

De presentatie van Everdell is fantastisch mooi. Toen het voor het eerst op de tafel kwam, was ik even volledig van de kaart.

De presentatie van Everdell is fantastisch mooi. Toen het voor de eerste keer op de tafel kwam, was ik echt even volledig van de kaart. Een supermooi middenstuk dat alle componenten gaat verzamelen. Kaarten met artwork dat zowel gedetailleerd als cute is! je zou bijna vergeten dat er ook nog een spel gespeeld moet worden.

Everdell: Simpel concept, veel mogelijkheden

Sommige spelers gaan nog in de lente bezig zijn terwijl anderen al in de zomer zitten. Lopen die spelers dan daardoor dingen mis?

Everdell heeft een heel simpele beurt voor iedere speler. Hoewel je zou denken dat dit vlug zou verlopen met de beginopties, merk je al vlug dat 1 beslissing uitvloeit tot heel veel keuzes. Dit is ook een van de leuke dingen die het spel aanbiedt. Alhoewel er 4 seizoenen (of beurten) zijn voor iedere speler, zullen deze niet altijd synchroon verlopen.

Sommige spelers gaan nog in de lente bezig zijn terwijl anderen al in de zomer zitten. Lopen die spelers dan daardoor dingen mis? Totaal niet, ze volgen gewoon hun eigen pad om hun spel te ontwikkelen. Ieder seizoen opent nieuwe opties waardoor je andere dingen kan beginnen doen.

Wat kan je dan allemaal doen als speler?

Iedereen heeft tijdens hun beurt 3 mogelijke acties waar ze kunnen uit kiezen:

1) Als eerste kunnen spelers een meeple plaatse op het bord. Spelers beginnen met 2 meeples van hun kleur, later in het spel worden dat er meer als de seizoenen verstrijken. Deze meeple kan op het bord geplaatst worden om een locatie te activeren. Is het een locatie met een gesloten cirkel, dan kan er maar 1 aanwezig zijn, is het een open cirkel dan mogen andere spelers hier ook komen. Dit voegt een laag aan de strategie toe, gezien meeples alleen maar terug genomen worden als je van seizoen gaat veranderen! Concurrentie in Everdell is niet van de poes!

Everdell meeple

Deze locaties geven je grondstoffen of extra kaarten, laten je toe om evenementen te activeren voor extra punten en bevorderen de ontwikkeling van je bord.

Deze locaties geven je grondstoffen of extra kaarten, laten je toe om evenementen te activeren voor extra punten en bevorderen de ontwikkeling van je bord. Sommige kaarten die spelers bouwen hebben ook een cirkel, je mag deze ook activeren mits je een kleine prijs aan de tegenstander geeft.

Everdell_components

2) Als tweede optie kan je een kaart spelen. Deze kaarten stellen je stad voor die je aan het bouwen bent en leveren punten op of nieuwe mogelijkheden voor je meeples. Je speelt deze kaarten vanuit je hand of vanop het bord door de kost te betalen. Dan worden deze in je stad geplaatst. Pittig detail is wel dat je maar 15 kaarten mag bouwen. Eenmaal je er zoveel hebt, kan je er geen meer bijplaatsen tenzij je eentje kan verwijderen.

Everdell characters

Sommige kaarten laten je toe om gratis iets te spelen. Als je bepaalde gebouwen bekijkt, staat er in de linkeronderhoek wie bij dit gebouw hoort.

Sommige kaarten laten je toe om gratis iets te spelen. Als je bepaalde gebouwen bekijkt, staat er in de linkeronderhoek wie bij dit gebouw hoort. Je mag dan in jouw beurt deze kaart spelen zonder de kost te betalen. Als de kaart een groen blad heeft gaat er een effect af dat je onmiddellijk moet toepassen! Zo beginnen we al in onze eerste beurt met redelijk wat potentieel om ons te ontwikkelen. Dit groene blad komt straks nog terug bij de derde actie die we kunnen doen in Everdell.

Everdell buildings and cards

Ieder jaar komt aan zijn einde

Everdell topview

3) Als laatste kan je de voorbereidingen doen voor het volgende seizoen. Je neemt alle meeples terug naar je voorraad, waarna je er meer krijgt en een effect afgaat voor dat seizoen. In de lente krijg je 1 extra meeple waarna alle kaarten met een groen blad zich nog eens gaan activeren. In de zomer krijg je er 2 bij en mag je 2 kaarten van het bord in je hand nemen. Als laatste seizoen komt de herfst waar we onze laatste meeples krijgen om werk te verrichten in de Everdell-vallei en gaan al onze groene kaarten nog eens hun effect uitvoeren.

Het leuke hieraan is dat in ieder seizoen er ook een optie bijkomt. Bijvoorbeeld in de herfst komt er een pad vrij waar je stevige punten kunt scoren. Dit kan maar door 1 speler gedaan worden per vak en het pad daalt in waarde naarmate dit meer bezet is. Vlugger van seizoen veranderen is dus niet altijd een negatief punt in Everdell.

Uiteindelijk spelen we onze laatste kaart, plaatsen we onze laatste meeple en zijn al onze opties uitgeput. Dan wachten we tot alle spelers ook zover zijn en gaan we punten tellen.

Uiteindelijk spelen we onze laatste kaart, plaatsen we onze laatste meeple en zijn al onze opties uitgeput. Dan wachten we tot alle spelers ook zover zijn en gaan we punten tellen. Kaarten in ons dorp leveren punten op, evenementen die we gedaan hebben en plaatsen die we bezocht hebben. De speler met de meeste punten heeft het meest succesvolle jaar in de vallei gehad en is dan ook de winnaar! Er is zelfs een unieke kaart om dit aan te geven!

Niet enkel tijdens het spelen van het basisspel is er variatie. Wie zich de prachtige Collector’s Edition aanschaft, kan niet enkel genieten van een aantal extra componenten, maar ook van nieuwe prachtige kaarten en een aantal extra optionele regels.

Fabelachtig

Everdell
5 5 0 1
Everdell is een topspel. Zowel de componenten als het spelen zelf. Dit is er eentje dat in iedere lijst van spelers mag komen. De presentatie is fantastisch en het spel heeft verduiveld veel meer diepgang dan de cuteness je zou doen geloven. Zeker een aanrader voor iedereen die van een stevig spel houdt.
Everdell is een topspel. Zowel de componenten als het spelen zelf. Dit is er eentje dat in iedere lijst van spelers mag komen. De presentatie is fantastisch en het spel heeft verduiveld veel meer diepgang dan de cuteness je zou doen geloven. Zeker een aanrader voor iedereen die van een stevig spel houdt.
5/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels