Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Unknown omnibus review: is er leven na de dood?

Catherine Allingham is ‘s werelds meest befaamde detective. Een vrouw van buitengewone klasse die menig mysterie heeft gekraakt. Een tumor gooit zand in de machinerie van haar goed geoliede leven want ze heeft nog maar zes maanden te leven.

Schrijver: Mark Waid
Tekenaar: Minck Oosterveer
Uitgever: BOOM! Studios
Verschijningsdatum: 18 september 2019

Ze ontmoet de portier James Doyle die een buitengewoon observeringsvermogen heeft. Hij heeft een natuurlijk talent om de lichaamstaal van mensen te ontcijferen. Ze rekruteert hem als haar assistent. Want de tumor zorgt ervoor dat ze regelmatig hallucineert waardoor de beste detective ter wereld haar waarnemingsvermogen niet meer kan vertrouwen.

©BOOM! Studios

Samen met Doyle gaat Allingham op onderzoek uit. Ze gaat een poging doen om het allergrootste mysterie van alles te kraken. Waar gaan we naartoe als we sterven? Waarmee je meteen een verklaring hebt voor de titel: The Unknown.

Cat Allingham is een interessante mix

Deze ‘omnibus’ bevat de twee miniseries die er van deze reeks zijn verschenen. In The Unknown en The Unknown: The devil made flesh volgen we ons duo tijdens de opdrachten, die allemaal een paranormaal tintje hebben.

The Unknown loopt als een trotse pauw te pronken met zijn invloeden. De dynamiek tussen Allingham en Doyle roept herinnering op aan de stamvader van de westerse detectives Sherlock Holmes en zijn assistent Doctor Watson. Tegelijkertijd krijg je vanwege de rationele Allingham en de wat ruimdenkendere Doyle ook flashbacks naar de X-Files.

©BOOM! Studios

Het belangrijkste verschil is dat je als lezer merkt dat Catherine Allingham zich onderscheidt van haar beroemde collega’s doordat ze zichzelf voor de gek houdt. Als lezer merk je dat ze, ondanks haar scepsis, graag overtuigd wil worden van het feit dat er meer is na de dood. Ze is bang. Die kwetsbaarheid geeft haar een uniek plekje in het overvolle schap met detectives.

Deze bundel geeft je als lezer een redelijk afgerond verhaal. Hoe het uiteindelijk afloopt met Catherine Allingham kom je nooit te weten. Er wordt gehint naar een derde miniserie die nooit zou komen.

Een requiem voor Minck Oosterveer

Liefhebbers van de Europese strips kennen de naam van Minck Oosterveer nog wel. De Nederlander liet voor het eerst internationaal van zich horen aan het einde van de jaren tachtig. Hij mocht toen tekenen voor het Kuifje-weekblad waarvoor hij samen met schrijver Willem Ritstier de strip claudia BrÜcken maakte. Deze optie kon hen worden geboden omdat indertijd de Nederlander Rob Harren uitgever was bij Lombard. Toen Harren vertrok, was het gedaan met de strip en moesten beide heren zich terugtrekken achter de Nederlandse dijken.

©Lombard

In Nederland timmerde Oosterveer driftig verder aan zijn loopbaan met strips als Jack Pott, Nicky Saxx en zelfs Storm. Nicky Saxx is een titel die uiteindelijk essentieel is om te snappen waar het met zijn loopbaan aan het einde van de jaren ’00 naartoe ging.

In 2007 zorgde de Amerikaanse stripmaker (eigenlijk alleskunner) Paul Pope (Batman: Year 100, Heavy Liquid) voor de doorbraak van Oosterveer in de VS. Pope wordt gezien als iemand met een goed oog, een smaakmaker. Tijdens een verblijf in Nederland bladert hij door de Nederlandse krant De Telegraaf waarbij hij stuit op Nicky Saxx. De lovende bespreking van Oosterveers tekenwerk op zijn blog doet de rest. Minck Oosterveer mag zich opmaken voor een transfer. (Waarbij we de controverse rondom Storm hier achterwege zullen laten.)

Voor Marvel Comics werkt Oosterveer aan Ruse en een kortverhaal dat gepubliceerd wordt tijdens het Spider Island-event. The Unknown. een coproductie met schrijver Mark Waid) is uiteindelijk zijn magnum opus op comicsvlak geworden.

Minck Oosterveer zou in 2011 overlijden als gevolg van een motorongeluk. The Unknown is een afsluiter van een loopbaan waar nog veel meer in had gezeten. Deze omnibus is een goede reden om deze strip nog eens op te pikken en te genieten van dit magistraal getekende verhaal.

The Unknown

The Unknown
0 100 0 1
Catherine Allingham is 's werelds meest befaamde detective. Een vrouw van buitengewone klasse die menig mysterie heeft gekraakt. Een tumor gooit zand in de machinerie van haar goed geoliede leven want ze heeft nog maar zes maanden te leven.
Catherine Allingham is 's werelds meest befaamde detective. Een vrouw van buitengewone klasse die menig mysterie heeft gekraakt. Een tumor gooit zand in de machinerie van haar goed geoliede leven want ze heeft nog maar zes maanden te leven.
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels