Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Franka 24 – Operatie Roofmoord review: vakwerk

Na bijna drie jaar wachten kunnen we eindelijk het nieuwe Franka-album getiteld Operatie Roofmoord in de armen sluiten. Het is het vervolg op zijn voorganger Geheim 1948. Koop dit album dus niet als je zijn voorganger niet hebt gelezen.


Schrijver: Henk Kuijpers
Tekenaar:
Henk Kuijpers
Uitgever: Franka
Aantal pagina’s: 48
Prijs: €9,95
Verschijningsdatum: 4 september 2019

Franka was op het spoor gekomen van een grote geldroof die in 1948 plaatsvond en waarbij een nazi en een Amerikaanse generaal samenwerkten. Ze wordt hierbij in de wielen gereden door de Amerikaanse onderzoeksjournaliste Blanche Black, die geheel eigen redenen heeft om zich hiermee bezig te houden. Franka bevindt zich in een grot op het Spaanse eiland Las Palmas waar ze enkele verzegelde enveloppen heeft geopend en een ooggetuigenverslag leest van de gebeurtenissen in 1948.

© Henk Kuijpers

Het grootste deel van dit album is een soort thriller waarbij je ziet hoe een Amerikaanse generaal door eigen toedoen in de financiële problemen raakt en een creatieve oplossing bedenkt in samenspraak met een werkloze Duitse ingenieur. Het is een plot dat je tegenkomt in een Amerikaanse thriller van James Patterson of Frederik Forsythe. Het is uiteraard tot in de kleinste details onderzocht door Henk Kuijpers. Aan het einde van de rit komt Franka zelf in actie om de losse eindjes weg te werken.

Hoe goed is deze Franka eigenlijk?

Dat is meteen het enige kritiekpuntje dat je als lezer kunt bedenken. Franka speelt in dit album een bijrol in haar eigen verhaal.

Franka gevaar
© Henk Kuijpers

Maar laten we vooral de loftrompet spelen over Henk Kuijpers. Deze tekenaar behoort tot de Pep-generatie en is waarschijnlijk een van de laatste der Mohikanen in de Nederlandse stripwereld. Franka begon haar loopbaan in 1974 en groeide in 45 jaar uit van een kinderstrip tot een volwassen reeks voor alle leeftijden.

De tekeningen vinden hun basis in de Atoomstijl en staan tjokvol details. Je zou zo de pagina’s in kunnen stappen en dan sta je gewoon midden in Amsterdam. Het grafisch vakmanschap van Kuijpers zie je terug in de wijze waarop de vele details nooit het ritme uit het verhaal halen. Het is een verrijking.

Hetzelfde geld voor de teksten die het verhaal uitdiepen en niet zorgen voor nodeloze expositie. Kijken jullie mee, Blake & Mortimer? Je krijgt veel leesmateriaal in slechts 48 pagina’s.

Een beetje stripliefhebber noemt Henk Kuijpers in zijn gebeden zodat de goede man hopelijk lang strips kan blijven maken. Dit is vakwerk.

0 100 0 1
Dit 24ste avontuur van Franka is het langverwachte vervolg op Geheim 1948. Henk Kuijpers laat zien dat hij op de toppen van zijn kunnen is.
Dit 24ste avontuur van Franka is het langverwachte vervolg op Geheim 1948. Henk Kuijpers laat zien dat hij op de toppen van zijn kunnen is.
Total
1
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels