Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Carnival Row seizoen 1 review: wanneer opzichtige thema’s een nieuwe wereld vertroebelen

Carnival Row smeert dik een allegorie uit op de overaanwezige invloeden van Penny Dreadful, The Alienist en, jawel, Game of Thrones. Toch bederft niets daarvan de sterktes van de donkere sprookjesserie op Amazon Prime Video.

Terwijl elke zender en streamingdienst naarstig zoeken naar de boekenadaptatie die in de voetsporen van Game of Thrones zal treden (zoals Netflix met The Witcher en The Chronicles of Narnia, HBO en BBC met His Dark Materials, en Amazon Prime Video met zowel The Lord of the Rings als The Wheel of Time), komt het originele Carnival Row uit dat geen verfilming, prequel of spin-off is van gelijk wat. Wat het wel is, is een mengelmoes van inspiratiebronnen die de reeks bijna belemmert om echt uniek aan te voelen.

Carnival Row neemt je mee naar een fantastische wereld bevolkt door feeën en fauns, door kobolden en reuzen. Wanneer een oorlog een deel van die wereld verscheurt, hoopt het feeënrijk op de redding door het mensdom, dat zoals we wel weten, nogal schuchter staat tegenover alles dat er niet uitziet zoals henzelf. In het midden van die immigratiecrisis zit rechercheur Rycroft (Orlando Bloom die nog eens de geslaagde kans krijgt als leading man) op de hielen van een rassenmoordenaar, net wanneer zijn oude vlam opnieuw in zijn leven opduikt: de ondergedoken fee Vignette Stonemoss (een vastberaden Cara Delevingne met een dik Iers accent).

© Amazon Prime Video

Carnival Row is, hier gaan we, een moordmysterie, een liefdesverhaal, een beetje stomende seks, politieke intrige, maatschappijkritiek, een studie van de klassenstrijd en van de oorzaak van religieus fanatisme en een parabel over immigratie belemmerd door racisme, gehuld in stijlvolle Victoriaans fantasy. Het is een verzameling van verhalen, met elk een thema die uiteindelijk elkaar vinden. Boeiende thema’s die tot hun recht komen in fantasy, tenminste als ze niet zo opzichtig te koop worden gesteld als de inspiratiebronnen van de serie.

Bedenkers Travis Beacham (Pacific Rim)  en René Echevarria (The 4400, Terra Nova) hadden bij het ontspruiten van de reeks de visionair Guillermo del Toro te pakken als producent. Zijn vertrek betekende dat de twee co-bedenkers het moesten doen met minder inbeeldingsvermogen, waardoor Carnival Row de politieke spelletjes uit Game of Thrones, de Victoriaanse monsters uit Penny Dreadful, de Victoriaanse moorden uit The Alienist én het gitzwarte sprookjesgevoel uit de laatste paar Harry Potter-films heeft.

© Amazon Prime Video

Wanneer alle invloeden overvloeien in elkaar, en de expliciete allegorieën aan de kant worden geschoven, schittert Carnival Row. De tot de verbeelding sprekende wereld, afgelikt in beeld gebracht, zit vol magnifieke mythologische wezens en een vleugje steampunk. Het voorspelbare gangetje maakt plaats voor indrukwekkende personages met al even imposante namen (gestalte gegeven door onder andere Jared Harris uit Chernobyl en The Terror) die de ene verrassing na de andere op je afvuren. Voor je het weet zit Carnival Row erop, en dan mag je uitkijken naar het zopas aangekondigde tweede seizoen.

Carnival Row kan je volledig bingewatchen op Amazon Prime Video, met acht afleveringen van elk een uur.

Zo uitgekeken

Zo uitgekeken
3 5 0 1
De fantasyliefhebber wordt op zijn wenken bediend door Carnival Row. De feeërieke wereld laat je niet los wanneer je door de opvallende invloeden en thema's kijkt.
De fantasyliefhebber wordt op zijn wenken bediend door Carnival Row. De feeërieke wereld laat je niet los wanneer je door de opvallende invloeden en thema's kijkt.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels