Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Marvel’s Avengers E3 eerste indruk: interactief spektakel

Een van de onthullingen op de recente E3-beurs in Los Angeles die het meeste stof deed opwaaien, was ongetwijfeld die van de langverwachte Marvel’s Avengers. Square Enix kondigde vorig jaar al aan dat het de rechten had verworven om een game te ontwikkelen gebaseerd op de populaire filmreeks. Maar de eerste trailer deed heel wat wenkbrauwen fronsen. Kon de gameplay-demonstratie wel overtuigen?

Het was een kwestie van tijd voor een grote publisher zou uitpakken met de Marvel-licentie. Dat het Square Enix is geworden, was enigszins wel een verrassing. En lange tijd wisten we niet veel meer dan dat. Deze E3 werd echter duidelijk dat de ontwikkelaar niemand minder is dan Crystal Dynamics, de studio achter de recente Tomb Raider-games, in samenwerking met Eidos Montréal. Klonk allemaal veelbelovend. Maar toen kwam de trailer.

Het is alsof je met de stuntdubbels van de acteurs aan het spelen bent.

Eén ding is nu wel duidelijk: de Avengers-licentie betekent niet dat je de gelijkenis van de acteurs in je game mag gebruiken. De cheque die Square Enix schreef was duidelijk niet van het kaliber dat Robert Downey Jr., Chris Evans en collega’s kon overtuigen. Wat we in de plaats krijgen, zijn personages die je doen denken aan de bekende Marvel-helden, maar dat net niet zijn. Het is alsof je met de stuntdoubles van de acteurs aan het spelen bent. Marvel’s Avengers speelt zich af in het Marvel-universum, maar zal een volledig origineel verhaal hebben. De demo die voor ons gespeeld werd (dit werd opnieuw een presentatie achter gesloten deuren) speelde zich af op A-Day in San Francisco, waar de Avengers hun nieuwe hoofdkwartier aan de wereld voorstellen. Maar dan worden de feestelijkheden verstoord door wat een aanslag lijkt op de Golden Gate Bridge. De Avengers snellen ter hulp.

marvel's avengers game
© Square Enix, Marvel

De demo was één groot interactief spektakelstuk.

Wat volgt is één groot interactief spektakel. Denk aan de grootschalige actiescènes uit de film, alleen bestuur jij nu één van de hoofdrolspelers. Marvel’s Avengers is een 3rd person action-game met een besturing die doet denken aan recente superhelden-games zoals Spider-Man en de Arkham-games van Rocksteady Studios met Batman in de hoofdrol. Het grote verschil is dat hier verschillende helden speelbaar zijn met elk min of meer hun eigen manier van besturen. Thor heeft zijn iconische hamer als wapen, waarmee hij hier en daar een mokerslag uitdeelt en die een area of effect bliksem-aanval heeft. Met Iron Man kan je rondvliegen en onder andere raketten en lasers afvuren, The Hulk heeft uiteraard weinig moeite met een auto op te pikken en die richting vijand te slingeren. You get the point. Het idee is dat je dit in multiplayer gaat spelen samen met je vrienden, maar in de demo die ik te zien kreeg, was het één speler die de helden één voor één kon uitproberen. Misschien start de game zo voor iedereen, kwestie van er een tutorial of zo van te maken.

marvel's avengers game
© Square Enix, Marvel

Ik weet niet of het de vermoeidheid, de hitte of gewoon mijn desinteresse in groots opgezette actiescènes was (die kunnen mij in de Marvel-films ook nooit echt boeien) maar ik verloor al snel mijn concentratie tijdens de eindeloze aaneenschakeling van gevechten tegen anonieme vijanden afgewisseld met de occasionele overbodige QTE (Quick Time Event, helaas terug van nooit weggeweest). Het was alsof de ontwikkelaars voorbereid waren op mensen zoals ik, want iedereen kreeg een hoofdtelefoon opgezet en een gigantische subwoofer vooraan schudde ons wakker bij elke nieuwe explosie die op het scherm verscheen.

marvel's avengers game

Marvel’s Avengers wordt volgens Square Enix een project van meerdere jaren. De game zal constant nieuwe content gevoed worden in de vorm van nieuwe speelbare personages (eentje daarvan is alvast Ant-Man) en een resem aan cosmetische items. Dit alles zou wel gratis blijven. Het is te zeggen, zonder extra aankoop als je de game al hebt. Ook verzekerde SE ons dat er geen loot boxes in de game zouden komen. Je weet dat iets een slechte nasmaak bij het publiek heeft nagelaten als het ontbreken ervan als een marketingpunt gezien wordt.

marvel's avengers game
© Square Enix, Marvel

Hadden ze bij Square Enix maar gekozen voor de grafische stijl van de comics.

Toch zegt het veel over Marvel’s Avengers dat het voor mij niet de beste Avengers-game van de beurs was. Ik heb eerlijk gezegd meer plezier beleefd aan Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order op de Nintendo Switch. Alhoewel deze game met een fractie van het budget en ambitie tot stand is gekomen, kon ik maar één ding denken toen ik de demo mocht spelen: hadden ze bij Square Enix maar gekozen voor de stijl van de comics. Ook The Black Order is opgebouwd volgens een weinig originele formule (ontwikkelaar is Team Ninja en daarmee weet je ook meteen alles), maar de game straalt zo veel meer persoonlijkheid uit. Het ziet er niet “fake” uit want het probeert nooit “echt” te zijn. Het is gewoon een leuke video game, geen “multi-year, multi-game partnership”. En het heeft een uitgebreid roster aan speelbare personages: van Wolverine, Spiderman, Jessica Jones tot Captain America en de rest van de Avengers.

Ik zeg niet dat Marvel’s Avengers een slechte game zal zijn, maar de demo op E3 kon me voorlopig nog niet overtuigen. Uiteraard is het natuurlijk nog veel te vroeg om te oordelen. Ik hoop daarom dat de game speelbaar zal zijn op Gamescom, want als dat niet het geval is, zullen we moeten wachten tot de bètatest om te weten of Square Enix hun belofte kan waarmaken.

Marvel’s Avengers verschijnt op 15 mei 2020 voor PlayStation 4, Xbox One, Stadia en pc.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels