Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Unstable Unicorns hands-on: versla je vrienden met eenhoorns

Eenhoorns, wie houdt er niet van?! De schattige, bewapende paarden gaan deze keer voor je door het vuur. Maar daarom zijn ze niet minder lief. Laat je echter niet misleiden, ze kunnen venijnig en vooral verrassend uit de hoek komen. Hoeveel Unicorns kun jij voor je winnen en met hen je vrienden verslaan?

Strategieën uitwerken is belangrijk.

Control and Choas zijn de laatste uitgaves van het Unstable Unicorn-kaartspel. Vorig jaar nog te vinden op Kickstarter, deze lente eindelijk in de bus. Bij ons met een stevige vertraging. Het basisspel van Unstable Unicorns bestaat al geruime tijd. De Control and Chaos-versie kwamen echter enkel uit via Kickstarter, waar werd ingegaan op de wensen en creatieve ideeën van fans.

Hi Hungry – I’m dad

Het spel is in het Engels, de tekstjes die je bij iedere kaart kunt lezen zijn vaak hilarisch of gewoon erg schattig, wat het spel gewoon extra leuk maakt. Het doel is – afhankelijk van hoeveel spelers – 7 of 6 eenhoorns in je stal te hebben, of wanneer de stapel kaarten op is. Die stal breid je uit door kaarten te trekken en voor je uit te spelen.

Eenhoorns heb je in verschillende kleuren:

  • Paars: Basics kunnen niets, behalve dat ze meetellen voor het totaal aantal eenhoorns in je stal.
  • Blauw: De magische eenhoorns hebben speciale krachten die al dan niet positief voor je uitdraaien.
  • Zwart: Legendarische eenhoorns zijn extra krachtig, maar je moet er wel iets voor over hebben.
  • Roze: aan het begin kies je een baby-eenhoorn. Je leest het goed, een baby-eenhoorn. Al zien ze er niet allemaal even knuffelig uit. Kies wat bij je persoonlijkheid past.

Daarnaast heb je ook:

Het doel is 7 of 6 eenhoorns in je stal te hebben.

  • Groen: magische kaarten, die je als een actie kunt spelen.
  • Rood: actie/neigh-kaarten, die de actie van een kaart van een tegenspeler kunnen teniet doen.
  • Oranje: up- en downgradekaarten. Om jezelf in te dekken of anderen te beïnvloeden kun je jezelf en je tegenspeler up- en downgradekaarten geven die je een voordeel of restrictie kunnen geven, die soms ook voor alle spelers gelden.
Begin van het spel

Catastrophe

Door de verschillende effecten van verschillende kaarten moet je in het begin erg veel lezen. Gelukkig zijn de namen van de eenhoorns en de plaatjes meestal al een hint naar hun functie. Eens je wat beter bekend bent met de kaarten gaat het spel vlotter.

Alhoewel het spel als beginner prima te spelen is – de speluitleg en acties tijdens jouw beurt zijn erg gemakkelijk en snel te begrijpen – is het duidelijk dat er meer te halen valt uit je eenhoorns. Strategie komt om het hoekje kijken wanneer je gerichter gaat zoeken naar specifieke kaarten. Zo kun je bijvoorbeeld de eenhoorns van de tegenstander in katten veranderen om te voorkomen dat die persoon wint. Of je gebruikt het op je eigen eenhoorns en doet daarmee bepaalde effecten van andere kaarten teniet.

One Unicorn’s trash is another Raccoonicorn’s hat

Strategie komt om het hoekje kijken wanneer je gerichter gaat zoeken naar specifieke kaarten.

Het spel verloopt erg dynamisch. Het vangt aan met het kiezen van een baby-eenhoorn. Die leg je voor je neer. Daarna krijg je vijf start handkaarten. Het maximum aantal kaarten dat je in je hand mag hebben is zeven, als je er meer hebt moet je die wegleggen. Je begint je beurt telkens door een kaart te trekken. Je moet echter aandacht hebben voor je magische eenhoorns en up- en downgradekaarten, aangezien hun effect vaak nog voor het trekken van je kaart actief is, en daarna niet meer. Opletten dus!

Nadat je een kaart hebt getrokken, kun je een actie ondernemen of nog een kaart trekken. Zo kun je bijvoorbeeld een eenhoorn in je stal plaatsen. Afhankelijk van de kaart vindt er dan nog een actie plaats die op de kaart beschreven staat. Je kunt eenhoorns, of een andere kaart, opofferen om speciale kaarten te kunnen spelen. Of je probeert tegenspelers hun strategie te ondermijnen en hun kaarten bijvoorbeeld te stelen. Opgelet, anderen kunnen je actie op dat moment ook neighen! Al bestaan ook daar oplossingen voor. Het spel verandert echter erg snel. Op een paar ronden tijd kun je bijna uitgespeeld zijn, of alles weer verliezen. Spelers waarbij het tegenzit, kunnen plots een goede kaart trekken en zich snel weer naar boven werken. Je bent nooit helemaal zeker van je strategie of leiderspositie. Voorzichtigheid geboden.

Controle of Chaos?

Anders dan het basisspel zijn vooral de legendarische eenhoorns die voor meer controle of net meer chaos zorgen in het spel. Daar zit ook een shiny bij, die op de voorkant van de doos is afgebeeld. Een erg sterke eenhoorn is dat. Door voor controle of chaos te kiezen, speelt het spel net dat tikkeltje anders. Je controleert bij de eerste andere spelers, terwijl chaos je helpt om strategieën in de war te schoppen. En ze zien er ook gewoon cool uit.

Je controleert bij de eerste versie andere spelers, terwijl chaos je helpt om strategieën in de war te schoppen.

Hierdoor verlies je al eens de controle over je eigen plannen, wat het spel erg lang kan maken. Wij zijn gemakkelijk 1,5 uur bezig met een spel met 4 spelers. Voor 2 spelers gelden andere regels. Het wordt echter niet langdradig. Door de invloed die je kunt uitoefenen en de verscheidenheid aan kaarten kan het tij snel keren en let je niet op de tijd.

Wat erg leuk is aan de eenhoorns is dat zelfs mensen die niet echt mee zijn in de eenhoorntrend, al snel verliefd zijn op de leuke, cartoonachtige eenhoorns. Ze weten echt iedereen te bekoren, zolang je ze maar genoeg tijd geeft. Even tussendoor kun je het niet spelen. Maak jij vrienden of versla je ze?

De beste wint!

Er zijn ook enkele uitbreidingen te vinden die je kunt toevoegen aan het spel. Draken of Llamas, maar ook een NSFW-uitbreiding.

Ga nar de website van Unstable Games

Of je kunt het spel ook vinden op: Bol.com

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels