Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Tien om te zien: The Twilight Zone, Agents of S.H.I.E.L.D., Apocalypse Now en meer

Het is tegenwoordig moeilijk om bij te houden wat er qua popcultuur allemaal beschikbaar is, met de verschillende platformen en een groot aanbod. Wij grasduinen door die brede waaier en geven jullie onze tien aanraders van de week. 

Apocalypse Now

Eindelijk kan ik zelf deze klassieker van Francis Ford Coppola met mijn eigen ogen aanschouwen. Apocalypse Now is een van de meest geliefde films ooit, maar toch was hij over de jaren heen nauwelijks te zien op de Vlaamse zenders. Zoals vaak redt Cinema Canvas die eer. De film wordt dit jaar 40, en in de VS wordt dat herdacht met een IMAX-release van de Final Cut van de regisseur zelf. Voorlopig zijn er geen plannen aangekondigd om die versie ook bij ons uit te brengen, dus plant je je best gewoon neer voor de tv. Smul van de absolute topcast: Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Laurence Fishburne en Harrison Ford. Maar ook de harde voorstelling van de omstreden Vietnam-oorlog, de epische beeldvorming en natuurlijk die Ride of the Valkyries zijn ook na 40 jaar nog even indrukwekkend (wellicht, want ik moet hem dus nog zien).

Vrijdag 9 augustus op Canvas

The Sisterhood of the Traveling Pants

Laat van ons niet gezegd zijn dat we niet van alle markten thuis zijn. Lang voordat Hollywood doorhad dat vrouwen wel degelijk mensen van alle leeftijden naar de bioscoop lokken, was er The Sisterhood of the Traveling Pants. Gebaseerd op de boeken van Ann Brasheres, dus de films zijn zeker gemikt op tieners (waarvan ik er zeker een was toen deze verscheen). Toch biedt Sisterhood een verrassend oprecht portret van vrouwelijke vriendschap en de moeilijkheden die opgroeien met zich meebrengt. Dat het acteerwerk ook boven de verwachtingen is, wordt ondersteund door het feit dat de vier hoofdrolspeelsters dertien jaar later nog steeds zeer actief zijn in de industrie. Meer nog, Alexis Bledel, Blake Lively, Amber Tamblyn en America Ferrera zouden zelfs nadenken over een derde film. Dus grijp de dichtstbijzijnde youth beet en ga terug naar simpelere tijden met deze teen classic.

Vrijdag 9 augustus op Vijf

The Kindergarten Teacher

Deze zagen we in oktober al op Film Fest Gent en daarna liep de film in januari kort in de zalen. Maar nu krijg je nog een kans om deze remake met Maggie Gyllenhaal alsnog mee te pikken. Ze speelt kleuterjuf Lisa, die, om de sleur van haar leven een beetje te doorbreken, een cursus creatief schrijven volgt. Het vlot echter niet zo. Tot ze in de klas de kleine Jimmy een prachtig gedicht hoort opzeggen. Omdat Jimmy z’n familie z’n gave niet echt steunt, ontfermt Lisa zich over hem. Maar die belangstelling gaat op een moment wat te ver. Gyllenhaal is geweldig in de rol van een vrouw die langzaam wegglijdt in obsessie.

Vrijdag 9 augustus op Telenet Play More Cinema

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Nog een moderne klassieker is de derde en volgens velen (ondergetekende inclusief) de beste Harry Potter-film uit de reeks. Children of Men-regisseur Alfonso Cuarón liet de relatieve lichtheid van de eerste twee films volledig achter zich en laat Prisoner of Azkaban mee groeien met de hoofdrolspelers. Wanneer Sirius Black, de verrader van Harry’s ouders en ook zijn peter, ontsnapt uit de gevangenis van Azkaban verwacht iedereen dat hij achter de jonge tovenaar aan zal gaan. Het ongeluk achtervolgt Harry al twee jaar, dus natuurlijk komen de twee oog in oog te staan. Maar alles is niet wat het lijkt… Prachtige visuals, uitstekende en inventieve muziek van John Williams en een cast die steeds beter wordt, aangevuld met Gary Oldman. Een perfect tijdverdrijf voor een luie zaterdagavond.

Zaterdag 10 augustus op VIER

Enemy

Twee namen: Jake Gyllenhaal en Denis Villeneuve. De acteur en regisseur werkten niet lang na het geweldige Prisoners opnieuw samen voor Enemy. In deze psychologische thriller ontdekt een apathische geschiedenisprofessor dat hij een dubbelganger heeft, een acteur. Een ontmoeting is onvermijdelijk, en vanaf dan zijn hun levens onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook deze film moet ik nog ontdekken, maar er zijn verschillende YouTube-video’s gewijd aan een uitleg voor wat er in Enemy gebeurt. Reken dus maar op een originele en duistere thriller, die blijkbaar wel wat spinnen bevat. Je bent gewaarschuwd.

Zaterdag 10 augustus op Canvas

Agents of S.H.I.E.L.D. seizoen 6

Seizoen 7 mag volgend jaar dan wel het laatste zijn, toch houdt de eerste serie van Marvel zich niet in om nog eens alle registers open te trekken in het zesde seizoen. Een Coulson-lookalike die werelden vernietigt, ruimtedrugs, vleermuisachtige wezens die een mens een gruwelijk einde bezorgen, het einde van de wereld, een wezen dat andere mensen kan overnemen… Allemaal zaken die dit seizoen aan bod komen en toch allemaal heel natuurlijk lijken alsof ze zo zouden kunnen gebeuren. Seizoen 6 is vorige week afgelopen in de VS en kan je daarom dan ook meteen in een ruk uitkijken.

Vanaf zondag 11 augustus op Telenet Play More Black

America to Me

In deze documentaireserie van tien afleveringen volgt filmmaker Steve James een groepje leerlingen van de Oak Park and River Forest High School, een eliteschool in een progressieve buurt in Chicago. De school is een etnische en culturele smeltkroes. Er zijn leerlingen die het financieel makkelijk en moeilijk hebben, en dankzij al die factoren weerspiegelen ze dus de Amerikaanse maatschappij van vandaag. De groep leerlingen, hun familie en leraren vertellen over de barrières waarmee tieners te maken krijgen, zoals het effect van huidskleur en sociale positie op het onderwijs. Via de actualiteit krijgen we vaak een niet al te fraai beeld van de Verenigde Staten, maar America to Me probeert een eerlijk portret te brengen.

Vanaf maandag 12 augustus op NPO2

Tiffany Haddish Presents: They Ready

Na haar doorbraak in de film Girls Trip maakte Tiffany Haddish een eerste comedyspecial. In She Ready bewees ze dat ze geen eendagsvlieg zou worden. Nu Haddish het gemaakt heeft in Hollywood wil ze ook andere comedians die kans geven, vooral vrouwen, mensen met een andere huidskleur en lid van de LGBTQIA-gemeenschap. Voor They Ready koos ze zelf zes mensen uit met wie ze een persoonlijke geschiedenis heeft. De actrice zal de zes afleveringen van een halfuur hosten en is ook producer, samen met één van mijn favoriete komieken, Wanda Sykes.

Vanaf dinsdag 13 augustus op Netflix

The Twilight Zone seizoen 1

We leven in een tijd van reboots en zelfs de grootste klassiekers kunnen er niet aan ontsnappen. Zestig jaar na de eerste uitzending van The Twilight Zone keert de anthologieserie terug met deze keer Jordan Peele (Key & Peele, Get Out en Us) en Simon Kinberg (de producent van de X-Men-films) aan het roer. Het concept is nog steeds hetzelfde en ook nu passeren de grootste sterren de revue. Matti bekeek alvast de eerste afleveringen en zag dat het goed was. Nu kan jij ontdekken of je het met hem eens bent.

Vanaf woensdag 14 augustus op Play More Cinema

Memento

Binnenkort mogen we de teaser voor Tenet verwachten, de eerstvolgende film van Christopher Nolan, waarin volgens de geruchten tijd opnieuw een belangrijke rol zal spelen. Keer daarom even terug naar de film die de doorbraak van mijn favoriete regisseur betekende. In Memento wordt het concept van tijd helemaal op zijn kop gezet door de niet-lineaire vertelstructuur (de film verloopt achterstevoren) en een onbetrouwbare verteller en hoofdpersoon. Elke vijf minuten vergeet Leonard Shelby namelijk alles wat hij heeft gedaan of meegemaakt. Om de moordenaar van zijn vrouw te zoeken, gebruikt hij polaroids, briefjes en tattoos om zichzelf op het juiste spoor te houden. Memento is geen film om even tijdens het eten te bekijken, tenzij je denkt dat multitasken bestaat. En neem de film misschien op, want wellicht wil je meteen een tweede keer kijken.

Donderdag 15 augustus op Canvas

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels