Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

pro cycling manager 2019

Pro Cycling Manager 2019 review: ja dan maar zeker?

De Tour zit er bijna op, de Belgen hebben al wat ritzeges te pakken en termen als ‘ketonen’ en ‘Aicar’ vliegen lustig in het rond. Goed nieuws voor wie buiten die zes uur koers per dag nog een extra dopingdosis nodig heeft, want ook Pro Cycling Manager 2019 is deze zomer weer op post. Alhoewel, ‘goed’ nieuws?

Ontwikkelaar: Cyanide Studio
Uitgever: Bigben Interactive
Platform: pc
Aantal spelers: 1 (online multiplayer tot 16)
Release: 28 juni 2019

Reviewcopy op pc, bekomen via de uitgever.

Inspiratieloos

Michel Wuyts en José De Cauwer zijn inmiddels wel al even de zendtijd aan het vollallen – Parijs komt in zicht jongens, nog even volhouden – en doen het, zoals altijd, behoorlijk goed. Geen Frans chateautje waarvan je de volledige bestaansgeschiedenis niet meekrijgt, geen pittoresk dorpje waarvan je geen folkloristisch verhaal hoort, geen renner waarvan je niet minstens één of twee nutteloze weetjes meekrijgt en geen etappe waarbij je geen terugblik op de rijke geschiedenis van de Tour de France voorgeschoteld krijgt. Misschien moeten we Michel en José wel eens richting Cyanide sturen, want deze twee eminenties hebben op hun eentje al meer inspiratie in petto dan een volledige Pro Cycling Manager 2019, lijkt het wel.

Pro Cycling Manager 2019
Van hot naar her met hoogtes en dalen: ideale samenvatting van dit spel. (© Bibgben Interactive)

Dit is een game geworden waar je het warm noch koud van krijgt.

Om meteen met de deur in huis te vallen: Pro Cycling Manager 2019 is een game geworden waarvan je het uiteindelijk warm noch koud krijgt. Ja, er zijn wel enkele nieuwigheden (en net zoals in Tour de France 2019 krijg je die allemaal op één handig scherm te zien), maar die zijn niet bepaald baanbrekend te noemen. De grootste vooruitgang komt er zonder twijfel in de Pro Cyclist-modus, waar je zelf in de huid van een beloftevol renner kruipt. Daar krijg je nu een nieuw soort puntensysteem voorgeschoteld. In totaal kan je kiezen uit twaalf vaardigheden die elk drie niveaus kennen, en waarmee je bijvoorbeeld je renner andere renners beter kan laten inschatten, of jezelf beter leren verkopen op de transfermarkt.

Pro Cycling Manager 2019 Pro Cyclist
In de Pro Cyclist-modus kan je je renner van verschillende upgrades voorzien. (© Bibgben Interactive)

Sobere veranderingen

Voor het overige blijven de veranderingen redelijk… sober. In de carrièremodus krijg je wat meer mogelijkheden wanneer het op transfers aankomt en krijg je een nieuwe pagina voorgeschoteld waarop je de sleutelmomenten van het wielerseizoen kan bekijken. Voor de rest zijn de routes geüpdatet, is de interface opgefrist en krijg je hier en daar wat nieuwe dingen te zien tijdens de koersen. Verwacht van dat laatste vooral niet te veel, want voor de grafische pracht en praal hoef je het nog steeds niet te doen in Pro Cycling Manager 2019. Renners die door elkaar zweven (en vooral telkens zowat identieke klonen van elkaar zijn), bordkartonnen publiek aan de zijkant van de weg, stuntelig uitziende valpartijen: de lijn van de afgelopen jaren wordt gewoon doorgetrokken. En voor je denkt dat er dan op auditief vlak wat verbetering in zit: helaas. Opnieuw krijg je hooguit enkel generische deuntjes en afgezaagd koerscommentaar te horen. Tijd om Michel en José in te huren, denken we dan.

Pro Cycling Manager 2019 Race
Voor de audiovisuele pracht en praal hoef je het nog steeds niet te doen. (© Bibgben Interactive)

De trip naar de Steam Workshop is opnieuw een zekerheidje.

Nog zo’n zekerheidje waar je elk jaar weer van mag uitgaan: het traditionele tripje richting de Steam Workshop. Toegegeven, de reeks is al van ver gekomen, maar Pro Cycling Manager 2019 mist toch nog steeds een aantal licenties. Tenzij je met Gregory Van Avermak, Philip Gilbam of Chris Freome wil rondrijden, kan je er gelukkig al snel een mouw aan passen dankzij de vele databases die intussen al geüpload werden naar de Workshop. Ook de truitjes en namen van wedstrijden worden zo aangepast, want ook daar knelt het schoentje soms nog eens – zeker wanneer er sponsornamen in het spel zijn, zoals bijvoorbeeld de Amstel Gold Race die plots de Limburg Gold Race wordt. Maar goed, vele kleine stapjes voorwaarts zijn beter dan ter plaatse blijven trappelen, niet?

Pro Cycling Manager 2019 Teams
Qua licentieproblemen hebben we al ergere edities gekend. (© Bibgben Interactive)

Inspiratieloos (bis)

Geloof ons vrij als we zeggen dat we na de zoveelste jaargang ook niet meer weten wat we juist moeten schrijven over games als Pro Cycling Manager 2019. Akkoord, ook games als FIFA en Football Manager lijken wel eens op elkaar, maar daar heb je toch tenminste telkens nog érgens het gevoel dat je effectief aan een nieuw spel bezig bent. In Pro Cycling Manager besluipt je al te vaak het gevoel dat je enkel een roster update krijgt voor je centen. Niet dat je er zó snel op uitgekeken zal raken (daarvoor heb je in de Pro Cyclist- en carrièremodus nog wel genoeg koersen en mogelijkheden), maar een echte blijver wordt het wellicht niet. Prima als je een échte wielerfanaat bent of om er even bij te nemen bij een saaie rit in de Tour, Giro of Vuelta, maar daar blijft het ook bij. Pro Cycling Manager 2019 is zo een beetje zoals de prijs voor de strijdlust: je raakt er al eens mee op het podium, maar voor de rest is het een weinig memorabel prijsje.

Pro Cycling Manager 2019 is te koop bij bol.com

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels