Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wat mogen we verwachten van Magic: The Gathering op Netflix?

Vriend en vijand stonden versteld toen Netflix afgelopen maandag aankondigde dat er een animatiereeks gebaseerd op het wereldberoemde ruilkaartspel Magic: The Gathering in aantocht was. Bovendien zouden niemand minder dan Anthony en Joe Russo, de creatieve genieën achter enkele van de beste films die het Marvel Cinematic Universe te bieden heeft, de touwtjes in handen krijgen. Maar waar mogen we ons precies aan verwachten?

Spectaculaire namen en aangepaste storytelling

Ik zal er niet om liegen: veel informatie hebben we nog niet. Maar dat houdt de fans niet tegen om alvast druk te speculeren. Wat weten we met zekerheid? Het voornaamste dat de press release ons vertelt, is dat de Russo’s achter het stuur zitten. Maar ook Henry Gilroy en Jose Molina zijn betrokken als schrijvers. Doen die namen niet meteen een belletje rinkelen? Gilroy schreef eerder al voor Star Wars: Clone Wars en Star Wars Rebels, Molina voor The Tick en Agent Carter. Dat is niet niks, en onze verwachtingen zijn nu al hoog gespannen. Daarnaast weten we al dat het een animatiereeks wordt, wat waarschijnlijk de beste keuze is voor een fantasyreeks met verschillende exotische locaties en spectaculaire magische effecten. Er is alvast geen risico op cringey CGI. De vorm van storytelling houdt rekening met de specificiteit van het bronmateriaal.

© Wizards of the Coast

Planeswalkers: eindeloze mogelijkheden

Maar welk bronmateriaal is dat dan? De press release licht een ieniemienie klein tipje van de sluier op:

“The Russos will oversee the creation of an all new storyline and expand on the stories of the Planeswalkers, which are Magic’s unique magic-wielding heroes and villains as they contend with stakes larger than any one world can hold.”

De sterren van de reeks zullen dus de planeswalkers zijn. Verwacht dus geen reeks over het effectief spelen van het kaartspel, zoals Yu-gi-Oh!  Planeswalkers zijn al sinds het prille begin van Magic: The Gathering een vaste waarde in het spel, maar zijn sinds de introductie van de planeswalkerkaarten in 2007 gaandeweg meer en meer het gezicht van de franchise geworden. Maar wat is een planeswalker precies? Stel je een woestijn voor, een eindeloze massa zand. Het multiversum van Magic telt evenveel verschillende planes, werelden, als er zandkorreltjes in die woestijn zijn. De meeste stervelingen leven hun leventje op hun thuiswereld, zonder te weten van de eindeloze werkelijkheden die er naast de hunne bestaan. Maar enkele lucky few worden geboren met de planeswalker spark. Als deze vonk ontbrandt, zijn zij in staat van de ene realiteit naar de andere te planeswalken.

© Wizards of the Coast

De keuze voor planeswalkers als de focus van de reeks is evident. Niet alleen zijn er momenteel al handenvol van deze interessante personages ontwikkeld door Wizards of the Coast, maar doordat ze van wereld naar wereld kunnen reizen, biedt het de serie ongekende mogelijkheden om verschillende settings en verhalen te ontdekken. Van gigantische metropolen vol intrige en politiek gekonkel tot chaotische slagvelden waarop krijgsheren elkaar bekampen, van de Lovecraftiaanse charme van een gothic horror-setting tot een idyllische hobbitwereld: Magic: The Gathering heeft het allemaal. Het zou de premisse van een fantastische anthologiereeks kunnen zijn, ware het niet dat er blijkbaar sprake is van een overkoepelende verhaallijn.

Chandra en haar vrienden

Een van die planeswalkers is Chandra Nalaar, de jongedame met de vurige haardos die we in de aankondiging van de animatiereeks zien. Chandra is een impulsieve, jonge pyromancer. Chandra is avontuurlijk en heeft lak aan gezag, wat conflicteert met het besef dat ze toch soms haar verantwoordelijkheid moet opnemen. Haar eerste (en vaak enige) oplossing voor problemen is ze in brand steken. Toen ze als kind op het punt stond geëxecuteerd te worden (dingen in brand steken is nogal een no-go in een wereld waarin alles draait rond mechanische uitvindingen), ontbrandde haar spark en ontdekte ze het multiversum. Het is opvallend dat Chandra ook de poster girl is van de volgende uitbreiding van het kaartspel, de Core Set Magic 2020. Minstens even opvallend is het feit dat Chandra ook de protagonist is van de lopende comicreeks bij IDW Publishing, waarin ze moet leren omgaan met de traumatische gebeurtenissen van de War of the Spark en het moet opnemen tegen de duivelse planeswalker Tibalt.

© IDW Publishing

Chandra is momenteel een interessant en uitermate menselijk personage om te volgen, maar ze is ook een fantastische “kapstok” om nieuwe personages en verhalen op een organische manier te introduceren. In de loop van haar reizen ontdekte ze talloze werelden, ontmoette ze andere planeswalkers en werd ze uiteindelijk een van de stichtende leden van het planeswalker-equivalent van de Avengers: de Gatewatch. Via Chandra kunnen we dus vlot kennis maken met dat andere poster child van Magic, de moody telepaat Jace Beleren, de elf Nissa Revane (voor wie Chandra romantische gevoelens koestert) of Ajani Goldmane, de gigantische albino leeuw-man.

© Wizards of the Coast

Een schatkist aan verhalen

De verhaalmogelijkheden zijn haast eindeloos. De Russo’s kunnen een character driven-verhaal vertellen rond Chandra, een spectaculaire anthologiereeks à la Love, Death & Robots maken of een fantastisch epos dat zich over verschillende episodes en werelden uitstrekt. Want de eldrazi mogen dan verslagen of geketend zijn, de elder dragon Nicol Bolas zit dan wel gevangen in zijn eigen meditation plane, maar Magic: The Gathering heeft nog altijd een fenomenale villain om u tegen te zeggen: Phyrexia.

De Phyrexians zijn monsterlijke wezens die half uit machinerie, half uit ondood vlees bestaan. Via een uiterst besmettelijke olie besmetten ze werelden, die ze dan reconstrueren tot hun eigen helse droomwereld. Phyrexia kreeg een enorme tegenslag te verwerken toen hun invasie van Dominaria mislukte en hun god Yawgmoth verslagen werd, maar recent slaagden de mechanische monsters erin de metalen wereld Mirrodin te veroveren en om te dopen tot New Phyrexia. Mirrodin is voorgoed verloren, maar de infectie dreigt zich ook over de rest van het multiversum te verspreiden. Als helden maar zo interessant zijn als de schurken die ze bestrijden, zijn de Phyrexians een antagonist die ons bijzonder veel kijkplezier zouden bezorgen…

© Wizards of the Coast

Hooggespannen verwachtingen

Eigenlijk mag de aankondiging ons niet al te zeer verbazen. Wizards of the Coast probeert al een tijdje de visibiliteit en populariteit van hun voornaamste franchise te boosten. Zo gingen ze onlangs met niemand minder dan Red Bull in zee om het e-sports-aspect van het spel te promoten door de Red Bull Untapped-toernooireeks in het leven te roepen. Een televisiereeks met een engagerend verhaal en personages met diepgang zal het spel hopelijk bekend maken bij het grotere publiek. Met zo’n rijkdom aan bronmateriaal en dergelijk creatief schrijftalent aan tafel, zijn onze verwachtingen alvast hooggespannen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels