Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

DC Future State: week 1 reviews – Superman, Batman, Swamp Thing

In januari begint DC Comics met haar Future State-event. Wie Death Metal heeft gelezen, weet dat de kaarten van het DC Universum opnieuw zijn geschud. Met Future State laat DC zien wat de toekomst in petto kan hebben voor de helden en schurken van DC Comics.

Een pikant detail is dat Future State elementen zal bevatten van de beruchte plannen voor de grote relaunch die eigenlijk voor 2020 stond gepland. Deze DC Fifth Generation is uiteindelijk niet doorgegaan vanwege de chaos bij DC Comics. Volgens diverse comicmakers worden de beste ideeën van 5G gebruikt voor dit initiatief.

Future State: Superman of Metropolis #1

Het is ergens in de toekomst. Metropolis is een tijdlang overgenomen geweest door het bedrijf Trojan Solutions. Diens malafide oprichter Andrej Trojan (Is dit een poging tot politieke relevantie?) heeft de inwoners een tijdlang volgestopt met allerlei nanotechnologie en vertrok halsoverkop toen er opstanden uitbraken. Nu dreigt het tot een treffen te komen tussen het leger en de inwoners. Gelukkig is daar de nieuwe Superman.

©DC Comics

Dit verhaal is een bonte mix van allerlei sciencefictionclichés. Dat iets al eens eerder is gedaan, hoeft niet bezwaarlijk te zijn. Wel als het zo beroerd wordt opgezet als deze eerste issue. Het tekenwerk Van John Timms redt deze issue een beetje. De back-ups van Mr. Miracle en The Guardian zijn niet meer dan aardige extra’s.

Future State: The Next Batman #1

Gotham City is in de nabije toekomst nog net zo wetteloos als altijd. Gelukkig is er ook nu een Batman die de strijd aanbindt met een groepje gangsters die zich hullen in Bane-maskers. Ze proberen enkele tieners te strikken als nieuwe leden voor hun bende.

Batman is in deze mogelijke nieuwe toekomst Luke Fox. Een jonge Afro-Amerikaanse man met een hechte groep om hem heen. Hij zit duidelijk beter in zijn vel dan Bruce Wayne. Dit verhaal is een competente set-up, maar leest verder wel erg als een ninetiescliché.

©DC Comics

Dit is nu al de tweede comic van John Ridley die in korte tijd wordt gepubliceerd. Hoewel er duidelijk een stijgende lijn is te bespeuren is het schrijfwerk nog steeds niet optimaal. Het tekenwerk van Nick Derrington, en dan vooral de inkleuring, is top.

Het hoofdverhaal wordt overschaduwd door het back-upverhaal over Katana en de nieuwe Outsiders.

Future State: Swamp Thing #1

DC geeft schrijver Ram V de gelegenheid om zijn tanden stuk te bijten op een van hun reeksen. Samen met Mike Perkins maakt hij een intrigerend eerste deel van deze reeks. De aarde is overwoekerd door plantgroei. De mensen en dieren lijken verdwenen te zijn. Swamp Thing vertelt het verhaal van het conflict dat hier aan vooraf ging. Ondertussen proberen zijn ‘kinderen’ de laatste mensen te bereiken die zich op de noordpool bevinden. Een plek waar plantgroei voorlopig niet mogelijk is.

©DC Comics

Het tekenwerk is zeer fraai en prachtig ingekleurd. De geschiedenis die Swampy probeert te vertellen is intrigerend. Helemaal omdat je merkt dat hij iets verborgen houdt. Het is wat lastig om jezelf als lezer te verplaatsen in dit verhaal, maar uiteindelijk is het boeiend genoeg om te verlangen naar meer.

De conclusie:

Superman en Batman vielen tegen. Superman is een voorspelbare variant van een sciencefictioncliché. Bedrijven die openbare voorzieningen overnemen, etc. Batman is Batman maar dan met een held die ook weleens lacht en een familie heeft.

Swamp Thing deed het beter. Niet alleen vanwege het tekenwerk, maar ook vanwege de thema’s die hun weerklank vinden in de wereld van nu. Sterker nog, het zijn de fundamenten die al sinds de legendarische run van Alan Moore in de jaren tachtig werken voor deze comic. Alleen dan fris en modern.

Future State is uiteindelijk niet meer dan een gedachteoefening. Wat je hier leest, kan ooit waarheid worden. Het hoeft niet. Het doet vooral denken aan de Elseworlds-lijn die verscheen tot ergens in de jaren ’00. Als je een losstaand verhaal wil lezen, dan zal dit je bevallen. Houd je van de charme van continuïteit dan zou ik in het voorjaar weer eens terugkeren naar DC wanneer deze ‘gekkigheid’ is gestopt.

DC Future State: week 1 reviews - Superman, Batman, Swamp Thing

DC Future State: week 1 reviews - Superman, Batman, Swamp Thing
2 5 0 1
Vooral veel redelijk werk. Weinig uitschieters.
Vooral veel redelijk werk. Weinig uitschieters.
2/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels