Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Game of Thrones: intussen in Westeros…

Het einde is nabij. De laatste strofen van het Lied van Ijs en Vuur worden gezongen. Maar het valt nog te bezien of het een triomfantelijk zegelied of een treurige zwanenzang wordt. De Night King en zijn ondode legers willen al het leven in Westeros uitdoven. Het is tijd dat alle inwoners van de Zeven Koninkrijken zich verenigen om de dreiging het hoofd te bieden, maar het water tussen hen is soms diep. We beginnen aan het laatste seizoen van Game of Thrones en Intussen in Westeros…

… Is The Wall gevallen

Wie dacht dat we het ergste wel hadden gezien toen de Night King ijzingwekkend kalm (pun intended) een enorme ijsspeer ter hand nam en in een enkele worp de machtige draak Viserion uit de hemel liet vallen, zat verkeerd. Een koude rilling kroop langs onze ruggengraat toen het karkas van de draak van onder het ijs werd gehaald en weer tot leven werd gewekt om te dienen als strijdros voor de big bad van de reeks.

Maar dat alles verbleekte bij het moment dat we samen met Tormund Giantsbane en Beric Dondarrion het onheilspellende slaan van ondode vleugels hoorden en de Night King met de allesvernietigende adem van de draak de eeuwenoude muur die de Zeven Koninkrijken van het wilde noorden afschermde, met de grond gelijk maakte. De spreekwoordelijke poort staat wagenwijd open en langzaam maar onverbiddelijk marcheert het leger van de doden het land van de levenden binnen. Met een draak aan zijn zijde en een leger dat met iedere veldslag groeit, lijkt de Night King onverslaanbaar.

GIF by Vulture.com
via GIPHY

… Is er weer een Stark in Winterfell

There must always be a Stark in Winterfell“, althans zo luidt het gezegde. In het vorige seizoen zagen we hoe Jon de Bolton-legers versloeg en Winterfell heroverde. Ook de wrede Ramsay Bolton kreeg eindelijk zijn langverwachte en welverdiende loon. En plots waren er weer Starks in Winterfell! Als oudste overlevende Stark nam Sansa de rol van kasteeldame op zich. Ook Arya en Bran keerden van hun verre omzwervingen terug naar hun bakermat. Alle overlevende kinderen van Ned zijn voor het eerst sinds het allereerste seizoen weer herenigd. Met een mooi staaltje teamwork laten ze zien dat ze niet met zich laten sollen, zoals die arme Petyr “Littlefinger” Baelish zou kunnen getuigen, ware het niet dat hij morsdood is.

Of Winterfell echt oninneembaar is zolang er een Stark is, valt echter nog zeer te bezien. Het ondode leger van de Night King is immers groot. Bran is met zijn greensight de nieuwe Three-Eyed Raven geworden, maar ongetwijfeld houden mysterieuze krachten ook onvoorziene risico’s in…

© HBO

… Bundelen de Wolf en de Draak hun krachten

“Wacht eens”, hoor ik u denken. “álle overlevende kinderen van Ned? Maar was zijn bastaardzoon Jon Snow niet op de terugweg na zijn escapades voorbij de Wall?” U zit deels juist. Ja, Jon is op de terugweg en dus nog niet in Winterfell. Maar, zo leerden we, Jon is niet de zoon van Ned Stark, maar van diens zus Lyanna Stark en niemand minder dan Rhaegar Targaryen. Dat zorgt ervoor dat Jon, die eigenlijk Aegon Targaryen heet, zonder het te weten momenteel de sterkste claim op de Ijzeren Troon heeft. Het zorgt er eveneens voor dat Jons intieme kennismaking met Daenerys Targaryen plots heel wat meer icky is nu we beseffen dat dat zijn tante is.

© HBO

Voor beide personages is het uur gekomen om hun lotsbestemming te vervullen. Al sinds het eerste seizoen heeft Daenerys zich voorgenomen haar geboorterecht op de eisen en als rasechte Targaryen te heersen over de Zeven Koninkrijken. Om haar toekomstige onderdanen te beschermen, bond ze de strijd aan met de ondode horde. Dat kostte haar een van haar “kinderen” toen de Night King het ondenkbare deed en de draak Viserion doodde. Was dat het begin van het einde voor de Mother of Dragons?

Wat zijn afkomst betreft, weet Jon Snow naar goede gewoonte nog steeds niets. Maar het valt niet te ontkennen dat de jonge bastaard voorbestemd is tot grootse daden. Na het dodelijke verraad van zijn gezworen broeders van de Night’s Watch werd Jon weer tot leven gewekt en kon hij als een vrij man weer gaan en staan waar hij wou. Immers, de wacht van een broeder houdt (pas) op bij zijn dood. Ongetwijfeld en enigszins begrijpelijk werd er geen clausule ingebouwd voor het geval dat doodgaan niet zo heel erg permanent was. Door zijn wederopstanding begint Jons lot wel erg te lijken op de voorspelling van Azor Ahai, de legendarische held die zal opstaan om het duister te overwinnen.

… Maakt het Noorden zich op voor oorlog

Maar goed: Jon en Daenerys hebben hun krachten (en niet alleen dat) gebundeld en brengen samen een strijdkracht op de been om de ondode horde het hoofd te bieden. Notherners, Wildlings, Dothraki en Unsullied zetten hun oude grieven aan de kant en vechten samen om te overleven. Een ongezien aantal badasses vervoegt hun rangen. Sandor Clegane, Gendry, Brienne of Tarth, Davos Seaworth en Jorah Mormont maken zich op voor de strijd en het valt te verwachten dat Beric Dondarrion en Tormund Giantsbane, die de verwoesting van de Wall overleefd hebben, hetzelfde doen.

© HBO

Brute kracht alleen zal echter niet volstaan om het komende conflict te overleven. Daar is de dood van de draak Viserion een pijnlijk aandenken aan. Gelukkig kan deze coalitie van de levenden ook een beroep doen op enkele van de vernuftigste geesten van hun tijd, zoals Tyrion Lannister en Varys, die beiden al heel wat watertjes hebben doorzwommen. Ook de beminnelijke goedzak Samwell Tarly zit in Winterfell. Hem mogen we, ondanks zijn klungelige voorkomen, zeker niet onderschatten. Zijn ontdekking van de magische kwaliteiten van dragon glass zal ongetwijfeld cruciaal blijken in de strijd die komt.

… Denkt Cersei Lannister nog steeds enkel aan zichzelf

Een levend lijk dat vlak voor je voeten uit een kist komt gekropen en op slechts enkele luttele centimeters afstand naar je gezicht klauwt, het zou een overtuigend argument moeten zijn om eventjes de dwaze machtsstrijd om die mottige ijzeren troon te laten voor wat het is. Serieus, het ding zit waarschijnlijk niet eens lekker met al die scherpe punten.

© HBO

Maar nu Cersei er na al die tijd eindelijk, EINDELIJK, zelf op zit, wil ze hem nooit meer afgeven. Haar belofte om een leger naar het noorden te sturen om de White Walkers het hoofd te bieden, blijkt vals. Haar bondgenoot Euron Greyjoy is met zijn vloot naar Essos vertrokken om er het huurlingenleger The Golden Company te rekruteren. Zo kan zij, wanneer de strijd in het noorden gestreden is, de verzwakte winnaar vermorzelen. En zelf blijven heersen over de zeven koninkrijken van Westeros.

… Ziet Jaime Lannister eindelijk wat voor een monster zijn zus is

Deze ontzettend egoïstische strategie vervreemdt Cersei echter wel van haar tweelingbroer Jaime. Bij het vallen van de eerste sneeuw vertrekt deze naar het noorden om er voor het lot van álle levende wezens te strijden. Volgens een voorspelling zal de valonquar, de “kleine broer”, Cersei doden. De dwerg Tyrion lijkt de voor de hand liggende keuze, maar misschien zal Jaime, die technisch gezien enkele minuten jonger dan Cersei is, zijn geliefde zus moeten doden voor het welzijn van heel Westeros? De Kingslayer doodde immers eerder ook al Aerys II Targaryen omdat die King’s Landing wou verwoesten met wildfire. Nu Cersei zich langzaam maar zeker zelf ook ontpopt tot een “mad queen” moet de geschiedenis zich misschien herhalen? Haar gruwelijke bestraffing van Ellaria en Tyene Sand doet immers denken aan het lot dat Aerys voor Rickard en Brandon Stark in petto had.

© HBO

(… Is Cleganebowl nog steeds mogelijk!)

We hebben allemaal onze stokpaardjes, en “Cleganebowl” is de mijne. Dat is de theorie dat Sandor “The Hound” Clegane het een laatste maal zal opnemen tegen zijn broer Gregor “The Mountain” Clegane, die door de sinistere maester Quiburn is omgevormd tot een monsterlijke, ondode vechtmachine. So sue me. Gekke theorie of niet: hup Sandor hup!

En intussen in de echte wereld…

… Is niets nog hetzelfde

Het valt niet te ontkennen dat Game of Thrones televisiegeschiedenis heeft geschreven. De reeks heeft finaal z’n stempel gedrukt op de populaire cultuur en zelfs onze manier van series consumeren. Zo kon ik vroeger gewoon riskeren het einde van het seizoen af te wachten en dan alles in een glorieuze sessie te bingen, but no more. Spoilers loeren om elke hoek en de hype is groot. De druk om mee te zijn is nog groter. Is het mogelijk dat een enkele serie onze kijkgewoontes heeft veranderd?

… Gaan we met z’n allen in een zwart gat te vallen. Of niet?

Het zal ons zwaar vallen, na acht jaar afscheid nemen van Westeros en geliefde personages als Tyrion, Jon Snow en Daenerys. We zijn van hen gaan houden, en we willen meer. Hoe gaan we de leemte vullen? Wel, er is goed nieuws: HBO is nog niet klaar met de fantasiewereld van Game of Thrones. Naar verluidt zit er een prequelreeks met o.a. Naomi Watts in de pijplijn en is het niet ondenkbaar dat er nog andere spin-offs volgen. Game of Thrones is een gigantisch succes, een fenomeen, en het zou dwaas zijn deze gans met gouden eieren gewoon te slachten. Anderzijds houdt dat ook risico’s in. We willen meer, maar waar houdt dat op? En zullen de spin-offs even kwalitatief hoogstaand zijn, en de wereld uitdiepen zonder aan te voelen als een ordinaire melkkoe?

… Moet George R.R. Martin nog steeds twee boeken afwerken

De televisieserie mag er dan bijna opzitten, de boekenreeks is nog steeds verre van afgerond. Het is maar liefst acht jaar geleden dat A Dance with Dragons verscheen en George laat de trouwe lezers van het eerste uur nu wel erg lang op hun honger zitten. Niet alleen wachten ze al jaren op The Winds of Winter en A Dream of Spring, maar moeten ze ook met lede ogen aanzien hoe de serie Game of Thrones wellicht het einde zal verklappen van de boekenreeks waar ze al sinds 1996 in geïnvesteerd hebben. De adaptatie die het bronmateriaal inhaalt, het is nagenoeg ongezien. Is het nog de moeite om die laatste twee boeken te lezen, als je toch al weet hoe Game of Thrones afloopt?

Wel, het zijn er niet veel, maar er zijn precedenten. Zo was Fullmetal Alchemist: Brotherhood, dat gebaseerd was op de afgeronde manga, stukken beter dan de oorspronkelijke anime, die vanaf een bepaald punt zelf maar wat dingen ging verzinnen. Het einde van Game of Thrones zal voor zowel de boeken als de serie hetzelfde zijn, maar de weg ernaartoe kan erg afwijken. Het lot van bepaalde personages is al heel wat anders gebleken in de tv-adaptatie. Intrigerende plotlijnen die niet aan bod kwamen in de serie, wachten nog steeds op closure in de boeken. Om je een idee te geven: in de boeken leeft Ramsay Bolton nog, maakt de ondode Lady Stoneheart slachtoffers en probeert Euron Greyjoy met een magische hoorn de draken van Daenerys te pikken. Geloof ons vrij: het zal nog altijd de moeite lonen de boeken te lezen.

Als ze natuurlijk ooit afgewerkt geraken. Get back to writing, George!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels