Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Shazam

Shazam review: magie voor jonge tieners

We leven in een tijdperk waarin we de films binnen het superheldengenre amper kunnen bijhouden. Zo moet ik eerlijk toegeven dat ik bijna vergeten was dat Shazam nog op de releaselijst stond. DC’s nieuwste poging om hun Extended Universe uit te bouwen richt de magie deze keer naar de kleinere fans onder ons. Al is de timing op verschillende vlakken misschien al te laat.

Shazam is, net zoals Spider-Man, vooral gericht aan de jongere fans

De film van David F. Sandberg (Annabelle) doet qua sfeer en verhaal heel hard denken aan de kinderfilms uit de jaren 90. Centraal staat Billy Batson (gespeeld door Asher Angel en Zachary Levi) een rebelse weesjongen die van het ene pleeggezin in het andere rolt. Wanneer hij door de tovenaar Shazam (Djimon Hounsou) bovenmenselijke, magische krachten krijgt die hem er toe in staat stellen te transformeren in een volwassene met superkrachten, moet hij zichzelf overtreffen en ruimte in zijn hart vinden om een pleeggezin een kans te geven. Binnen dat pleeggezin deelt hij een kamer met Freddy Freeman (Jack Dylan Grazer) die absoluut geobsedeerd is door superhelden. Met die expertise begeleidt hij Billy doorheen zijn krachten. De doorgewinterde stripliefhebber zal duidelijke gelijkenissen zien met de New 52-comics uit 2012.

Schurk van dienst is Dr. Thaddeus Sivana (Mark Strong), die soortgelijke krachten heeft dankzij de 7 hoofdzonden die als demonen in hem schuilen. Hier gaan ze eigenlijk weg van de strips, waarin het vooral Black Adam was die de stad terroriseerde.

Slechterik van dienst is Thaddeus Sivana, gespeeld door Mark Strong © FOX
Slechterik van dienst is Thaddeus Sivana, gespeeld door Mark Strong © FOX

Shazams grootste zwakte is naar mijn mening dat het terug een origin story is en daardoor dus niet ontsnapt aan de clichés die daar bij komen kijken. Ook hier zien we terug een superheld, die op het eerste gezicht niet geschikt is voor de rol, groeien om beter te worden. Ook in deze film is de vijand eigenlijk niets meer dan een exacte tegenpool van de held. Het voelt allemaal al wel een beetje aan als hetzelfde. Het enige wat deze film differentieert van de anderen is de sfeer en locatie.

Waarom een film vol kerstsfeer pas lanceren in de lente?

Deze film ademt namelijk Kerstmis en dat zie je heel prominent doorheen de hele film. Philadelphia heeft overal een dunne laag sneeuw liggen, er zijn overal kerstlichtjes, er worden kerstbomen geplaatst en de hele climax speelt zich af op een locatie die overvloeit van de kerstsfeer. Het lijkt me echt vreemd om deze film te lanceren in de lente want het mist echt een deel van de impact. Ik vraag me dan ook af wat de beredenering was van de verdeler om deze nu te lanceren en niet in december? Is dit omdat ze heel graag Shazam tegenover Captain Marvel hadden geplaatst of waren ze bang om het tegenover Spider-Man: Into The Spiderverse te zetten?

Want Shazam is zoals eerder gezegd, net zoals Spider-Man, vooral gericht op de jongere fans. De verschillende leden in het pleeggezin zijn zo gevarieerd dat menig kind zich wel zal kunnen identificeren met iemand. De vriendschap tussen Billy en Freddy speelt ook heel hard in op de problemen die je als tiener meemaakt op een middelbare school. Het gaat over begrepen worden en een familie vinden. Als je de film vanuit die kant bekijkt, slaagt die wel in zijn opzet. Ik kan me perfect voorstellen dat dit het personage bij een nieuw publiek populairder zal maken.

De casting is verdienstelijk voor een kinderfilm © FOX
De casting is verdienstelijk voor een kinderfilm © FOX

Zachary Levi speelt Shazam verdienstelijk en kon wel een paar momenten een glimlach op m’n gezicht toveren. Niet alle grappen zijn even geslaagd maar er zaten toch een paar fijne momenten doorheen de film die het bekijken waard waren. Mark Strong speelt een sterke, hoewel heel ééndimensionele schurk maar op zich vond ik dat niet storend. Billy Batson is goed gecast met Asher Angel en ook de overenthousiaste Freddy werd door Jack Dylan Grazer goed neergezet. De soundtrack van ‎Benjamin Wallfisch is er eentje die vooral ter ondersteuning is. Nooit komt deze echt naar de voorgrond of toch niet op een wijze dat het me dermate opviel.

Zou ik Shazam aanraden? Ben je al officieel uit het middelbaar en ben je volgens de wet al een volwassene? Dan zou ik deze aan je laten voorbijgaan. Ben je zelf tiener of heb je een klein broertje dat gek is op superhelden? Ga deze dan in de zalen zien. Het is leuk voor de jongsten onder ons maar het doet te weinig nieuws om de doorgewinterde superheldenfan/cinefiel te boeien.

Voor de jonkies

Shazam
3 5 0 1
Wie vreesde dat Shazam een doorslagje van Deadpool zou worden, zit mis. Shazam brengt met een portie meligheid en onschuldige moppen de kinderfilms uit de jaren 90 terug. De jonge fans onder ons zullen genieten van de personages en humor maar er wordt te weinig nieuws gedaan voor de fan die al verschillende films achter de kiezen heeft.
Wie vreesde dat Shazam een doorslagje van Deadpool zou worden, zit mis. Shazam brengt met een portie meligheid en onschuldige moppen de kinderfilms uit de jaren 90 terug. De jonge fans onder ons zullen genieten van de personages en humor maar er wordt te weinig nieuws gedaan voor de fan die al verschillende films achter de kiezen heeft.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels