Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Vanavond Live met Xander De Rycke © Jelle Vermeersch

Vanavond Live met Xander De Rycke: late night zoals het hoort

Al drie jaar neemt Xander De Rycke het Vlaamse tv- en filmaanbod zwaar op de korrel met Xander De Rycke houdt het voor bekeken. Wie zijn eindejaarsconference al bekeken heeft, kan zich perfect inbeelden dat het ontstaan van Vanavond Live met Xander De Rycke groeide vanuit dezelfde frustraties. Het lukt ons maar niet om een deftige laatavondtalkshow te maken. De comedian wil hiermee bewijzen dat het wel kan en sterker nog, dat hij de persoon is om dat te dragen.

Het is intussen een open deur intrappen, maar tv is aan het doodbloeden. Er is een volledige generatie die al jaren geen klassieke televisie meer bekijkt, mezelf inclusief. De teneur is altijd hetzelfde: “Er is gewoon niets op tv”. Occasioneel zijn er must-see programma’s die de conversaties domineren zoals bv. een Temptation Island, De Mol of een sterke fictiereeks maar die zijn eerder uitzondering dan regel. Dit betekent ook dat het leeuwendeel van de programmatie gewoonweg geen interesse krijgt van een heel grote generatie. In die grote groep zitten ook onze huidige talkshows: Gert Late Night en Van Gils & Gasten, gepresenteerd door respectievelijk een ondernemer/zanger/acteur en een sportjournalist.

Er zit kracht in het hebben van een comedian als presentator.

Zo gaat het al een tijdje met talkshows in België. We hadden Café Corsari, gepresenteerd door een radiopresentator en nieuwslezer. Jonas & Van Geel, geleid door een acteur. Phara werd in goede banen geleid door een journaliste. Dan keren we eventjes verder terug in de tijd met De Laatste Show, ironisch ook het laatste succesvolle praatprogramma. We hebben een lange geschiedenis van praatprogramma’s zonder komiek aan het roer en da’s ook logisch. De comedyscene in Vlaanderen is nog niet zo oud, de vijver van talenten indertijd minder groot om uit te vissen.

Maar we leven in andere tijden en als we even kijken over de Grote Plas naar de Verenigde Staten, hebben ze daar praktisch uitsluitend talkshows onder leiding van comedians. Conan O’Brien, Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon, Seth Meyers, Jay Leno, allemaal komieken achter de bureau en met goeie reden. Er zit kracht in het hebben van een comedian als presentator.

Vanavond Live met Xander De Rycke, Alex Agnew & Koen De Bouw
Vanavond Live met Xander De Rycke, Alex Agnew & Koen De Bouw © KREW Collective

Dat komt heel hard naar boven in de zaalshow. Op de avond waar ik aanwezig was, had Xander in zijn zetel Alex Agnew, Koen De Bouw en Johannes Genard van School Is Cool. Het was een avond waarin hij zijn kunde als presentator moest tonen. Alex Agnew bewees dat hij de perfecte gast is voor het publiek, waarbij we getrakteerd werden aan een salvo aan moppen. Alex is echter een ongeleid projectiel met een sterk associatief vermogen, waardoor hij uren aan een stuk zou kunnen praten.

Het is als interviewer een grens bewandelen van hem de ruimte te laten om grappig te zijn maar toch al je vragen te kunnen stellen in een mooi vloeiend geheel (iets wat we zelf hebben ondervonden). Xander liet genoeg ruimte voor de gast maar kon echter heel goed inpikken op Alex, waardoor we komisch vuurwerk kregen, en daardoor kon hij het gesprek zijn richting in duwen. De hele interactie deed me denken aan de momenten wanneer Bill Burr bij Conan O’Brien komt.

Daartegenover had je Koen De Bouw, die we zelden in talkshows zien en iets stroever als gast was. Xander toonde hier dat hij dankzij goeie research en zijn gevoel voor humor wel ad rem genoeg kan improviseren om een boeiend gesprek te houden. Het gesprek eindigde in een mooie apotheose die ik even in het midden laat want alle afleveringen komen binnenkort online en ik wil jullie het moment niet spoilen.

Vanavond Live met Xander De Rycke
Xander kiest er bewust voor de gasten niet bekend te maken bij de ticketverkoop © KREW Collective

Xander kiest er bewust voor om de gasten niet te communiceren bij ticketverkoop zodat het voor iedereen een verrassing is. Op de dag zelf vertelt hij op sociale media wie te gast is, maar ik had besloten me te laten verrassen, wat ik iedereen ten zeerste kan aanraden. Het dwingt je een beetje om met open blik naar de zaalshow te gaan.

Vanavond Live met Xander De Rycke vindt niets opnieuw uit en toch is het verfrissend.

Het frappante is: Vanavond Live met Xander De Rycke vindt niets opnieuw uit en toch is het verfrissend. Deze show heeft net zoals zijn Amerikaanse collega’s een openingsmonoloog, gasten, comedy en muziek. Hij heeft echter goed gekeken naar wat werkt en het op een mooie manier vertaald voor Vlaanderen. Dit is dan ook wel de ultieme middelvinger naar de Vlaamse zenders. Het is één ding om kritiek te uiten, het is iets totaal anders om te bewijzen dat je het ook beter kan. Dat heeft hij voor mij persoonlijk met verve bewezen.

Xander De Rycke heeft gouden eieren vast en ik ben heel benieuwd welke richting dit zal uitgaan. De tickets zijn spijtig genoeg al uitverkocht maar je kan altijd via ticketswap een notificatie instellen mochten er tweedehands tickets beschikbaar zijn voor de volgende show.

De volgende Vanavond Live met Xander De Rycke vinden plaats op 15, 16 en 17 april in de Minard in Gent. Vanaf 8 april komt er iedere maandag een nieuwe show online.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels