Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Age of X-Man Alpha #1: het begin van een hoogtepunt voor de X-Men

Wat als het voor één keer goed gaat met de mutanten en de X-Men ontvangen worden als helden? In Age of X-Man gebeurt net dat. 

Voor Age of X-Man verwacht Marvel meer dan anders een gigantische suspension of disbelief van haar lezers. In dit gloednieuwe event, een eenmalige en overkoepelende verhaallijn voor een groep personages, is iedereen op de wereld een mutant. Van onderdrukking is geen sprake meer, van haatzaaierij evenmin. Voor een keer worden X-Men ontvangen als de helden die ze zijn. Maar hoe lang kan dat toneelstuk nog duren?

Het openingsnummer van dit event, dat in totaal zes miniseries zal omvatten, is doordrenkt van een ongemakkelijk gevoel. De wereld is teruggedraaid en vervormd. Dit lijken wel de jaren 50, maar iedereen ziet er anders uit. Iedereen is een mutant. Iedereen lijkt dan ook gelukkig samen te leven, maar er zit een luchtje aan de utopie.

De X-Men (waaronder Jean Grey, Magneto en Storm) mogen dan wel de superhelden van dienst zijn, er is ook een andere afdeling mutanten die 1984-gewijs ongepast gedrag de kiem in smoort. Dat ongepast gedrag staat synoniem voor vertoningen van liefde, een basisbehoefte waarvoor een andere mutantengroepering onder leiding van oude superschurk strijdt.

Scenaristen Zac Thompson en Lonnie Nadler tonen in Age of X-Man hoe de Jezus-achtige X-Man de X-Men naar een alternatieve dimensie heeft getransporteerd. X-Man is een alternatieve versie van Cable die een rol speelde in de Age of Apocalypse-verhaallijn uit de jaren 90. Maar dat is geen vereiste voorkennis.

Het event Age of X-Man en de miniseries kan je gerust lezen als apart verhaal. De glansrollen zijn weggelegd voor je favoriete personages in een nieuw jasje. Zo is Nightcrawler een bekende Hollywoodacteur, is Magneto goed en strijdt slechterik Apocalypse voor de vrije liefde.

Bij een alternatief universum horen natuurlijke andere kostuums en uiterlijke kenmerken. Ramon Rosanas heeft de personages fantastisch vormgegeven. Storm draagt traditionele Afrikaanse kledij, Jean Grey ziet er heel retro uit, Magneto is een knappe oude bink en Colossus ziet eruit als een stalen Steven Seagal. Rosanas tekent met ontzettend veel vorm en weet precies welke details hij moet laten vallen om personages te laten schitteren. Het tekenwerk zou natuurlijk niet zo schitteren zonder het nostalgisch getinte kleurenpalet van Triona Farrell. Dit is een creatief team dat een heel eigen, speciale sfeer heeft geschapen.

Age of X-Man: Alpha #1 is geschreven door Zac Thompson en Lonnie Nadler, getekend door Ramon Rosanas en Triona Farrell en uitgegeven door Marvel Comics op 30 januari 2019.

Vernieuwend

Vernieuwend
4 5 0 1
Age of X-Man zet het typische verhaal van de X-Men volledig op zijn kop. Natuurlijk loert het kwaad om de hoek, maar het is veel origineler dan tot nu toe gedaan is. En nu hopen dat de volledige reeks dit niveau haalt.
Age of X-Man zet het typische verhaal van de X-Men volledig op zijn kop. Natuurlijk loert het kwaad om de hoek, maar het is veel origineler dan tot nu toe gedaan is. En nu hopen dat de volledige reeks dit niveau haalt.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels