Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Amazing Spider-Man: Sins Rising Prelude review

Nick Spencer is sinds 2018 de nieuwe schrijver op Amazing Spider-Man. Een belangrijk element dat zijn run vorm geeft, is de mysterieuze vijand die luistert naar de naam Kindred. Deze demoon lijkt een bekende van Spider-Man te zijn en hij heeft duidelijk een persoonlijke band met hem. Toch lijkt Kindred het ook wel gemunt te hebben op onze webspinner. Enige tijd geleden wekte hij een oude bekende uit de dood. Niemand minder dan Sin-Eater.

Schrijver: Nick Spencer
Tekenaar: Guillermo Sanna Bauza
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 21 juli 2020

Terug naar 1985

Het is 2020 en het is precies 35 jaar geleden dat Sin-Eater zijn debuut maakte in de pagina’s van Spectacular Spider-Man. Het was een van de eerste verhalen die geschreven werden door Peter David. In 1985 nog een jonge schrijver en anno nu iemand die bij het meubilair van Marvel behoort.

In deze verhaallijn loopt een gemaskerde maniak rond met een afgezaagde shotgun. Hiermee maakt hij iedereen koud die een loopje heeft genomen met het recht. Zijn eerste slachtoffer is de politie-inspecteur Jean Dewolff. Zijn naam? Sin-Eater. Spider-Man trekt zich deze moord persoonlijk aan en gaat achter de Eater aan. De emoties lopen dusdanig hoog op dat hij de moordenaar halfdood slaat voordat Daredevil ingrijpt.

©Marvel Comics

Een aantal issues later zou Peter David de gevolgen van deze daad nog eens overdenken. De man die Sin-Eater was, komt vrij en wil zijn leven beteren. Maar de knokpartij met Spider-Man heeft zijn gevolgen nagelaten en gezorgd voor de nodige neurologische schade bij de man. Dat en zijn innerlijke demonen doen de rest.

Het was een gewaagde, realistische verhaallijn die geheel in lijn met de trend van dat moment vragen stelde bij zaken die in superheldentitels met een schouderophalen werden afgedaan. In de periode 1985/1986 slopen allerlei maatschappijkritische thema’s met wisselend succes de superheldencomics binnen. Deze specifieke verhaallijn behoorde absoluut tot de toppers van dat moment.

Sin-Eater vs Spider-Man in 2020

Nick Spencer heeft als jongeling duidelijk genoten van deze comic. In deze speciale editie wordt de hele geschiedenis van Sin-Eater opnieuw verteld. Het gaat zelfs zo ver dat er enkele pagina’s integraal worden afgedrukt. Ze wordt echter ook uitgebreid.

©Marvel Comics

Sin-Eater was oorspronkelijk iemand die gevormd was door psychologisch trauma gecombineerd met de drugs die S.H.I.E.L.D bij hem injecteerde. Nu blijkt dat er met terugwerkende kracht een bovenaardse invloed is geweest die aan de wieg stond van deze schurk.

Het wordt met respect ingepast in de geschiedenis van dit personage. Toch doet het ergens ook afbreuk aan de impact van zijn eerste optreden. Het maakt van Sin-Eater een dertien-in-een-dozijn schurk en dat verdient hij niet.

Helaas valt het tekenwerk vies tegen. Het werk van Guillermo Sanna Bauza ziet eruit alsof het in één week is afgeraffeld. Het oogt haastig en onaf. Hier en daar worden de tekeningen nog een beetje gered door de kleuren.

De makers verdienen in ieder geval krediet voor het feit dat ze de lezer voorbereid een nieuw verhaal willen laten ingaan. Voor jongere Spider-Manlezers is deze comic onmisbaar.

Amazing Spider-Man: Sins Rising Prelude

Amazing Spider-Man: Sins Rising Prelude
3 5 0 1
3/5
Total Score

Raak

  • Goede introductie tot de mythe van Sin Eater

Braak

  • Tekenwerk is afgeraffeld
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels