Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Spyro Reignited Trilogy review: draken, eieren, talismannen, oh my!

Het tijdperk van mascotte-platformers is intussen al zo lang voorbij dat het vandaag weer hip is om dat soort games te maken. Het genre lijkt in een renaissance-periode te zitten en de kinderen van de jaren 90 en de vroege jaren 2000, zoals ikzelf, kunnen niet gelukkiger zijn. De originele Playstation kende een hele reeks aan mascottes die gingen rondspringen en vechten in driedimensionale werelden. De twee grootste waren weliswaar Spyro The Dragon en Crash Bandicoot. Nadat die oranje buideldas vorig jaar opnieuw in de spotlight werd gezet, vroegen fans zich af wat er met hun favoriete paarse draak zou gebeuren. Gelukkig duurde het wachten op een antwoord niet zo lang, want voor we het wisten was de Spyro Reignited Trilogy aangekondigd.

Ontwikkelaar: Toys For Bob
Uitgever: Activision
Platform: PS4, Xbox One
Aantal spelers: 1
Release: 13 november 2018

In de wereld van de draken…

Net zoals bij de N Sane Trilogy van Crash Bandicoot zijn alle drie de games pure remakes.

Als kind was ik verzot op de Spyro The Dragon-games. Ik richtte mij er steeds op om die 100% compleet te krijgen. Tot ik weliswaar merkte dat 100% nog steeds niet het einde was en alle games nog wat extra’s hadden die daarna verborgen zaten. Wanneer alles goed en wel achter de rug was, had ik toch gemakkelijk 10-15 uur in elk spel geïnvesteerd.

Spyro

Net zoals bij de N Sane Trilogy van Crash Bandicoot zijn alledrie de games pure remakes. De graphics zijn mooi opgepoetst en de gameplay is even soepel als ze ooit was. Verder is er weinig veranderd. Het is de zoveelste ideale kans om een nieuwe generatie voor te stellen aan het genre waarmee velen van ons groot geworden zijn. Ontwikkelaar Toys For Bob mocht deze games opnieuw maken, zoals Insomniac ze twintig jaar geleden op de markt bracht. In augustus heb ik op Gamescom de Reignited Trilogy al eens mogen testen, en nu heb ik eindelijk de volledige game in handen gekregen.

Waar zijn mijn draken?

In de eerste game, Spyro The Dragon, worden alle volwassen draken ontvoerd en moet jij als kind de rest zien te redden. Waarom je niet geholpen wordt door die gigantische stoere draken eens je ze gered hebt is tot op vandaag een raadsel voor mij, maar gelukkig is Spyro sterk genoeg om deze missie aan te pakken.

Samen met Sparx de libelle, je beste vriend en health-bar, zal je door verschillende werelden reizen, edelstenen verzamelen en vijanden een kopje kleiner maken. Het spel laat je vrijwel onmiddellijk los in haar wereld en de controles zijn simpel genoeg dat je je eigen weg al vrij snel zal vinden.

Spyro

Het spel dateert van 1998 en dat merk je hier en daar wel aan de level design, Toys For Bob heeft alles authentiek gehouden, tot in de imperfecties toe. Vandaar raad ik ook aan om met deze game te beginnen als je de trilogie speelt. De overgang van de eerste naar de tweede game is makkelijker dan omgekeerd, omdat de latere games nu eenmaal meer eigenschappen hebben dan de eerste.

Ook al zijn sommige zaken zoals de controls of de camera verouderd naar de standaarden van vandaag, dit blijft op en top een fantastisch leuke game en ik wil er al het mogelijke uit halen.

Wat is het leven zonder enkele draken?

Cutscenes stellen je vrienden en vijanden voor dat level voor.

In de tweede game, Ripto’s Rage, willen Spyro en Sparx op reis vertrekken naar het strand voor een welverdiende vakantie na hun eerste avontuur. Onderweg worden ze per ongeluk onderschept en komen ze in een nieuwe wereld terecht waar een gelijkaardig avontuur ligt te wachten.

Ditmaal is Spyro’s persoonlijkheid iets aangepast, krijgt hij meer personages om mee in conversatie te gaan, en heeft hij leren zwemmen. In de tweede game verzamel je talismannen in plaats van draken maar verder blijven je motivaties gelijk aan die van de eerste game. Verzamel dingen en vecht tegen de grote vijand. Aan de start van elk level krijg je nu een korte cutscene te zien, deze stellen je gewoonlijk voor aan de vijanden die je daar zal vinden, en de vriendelijke NPC’s die je hulp nodig hebben.

Spyro

De wereld voelt veel uitgebreider en je motivaties zijn duidelijker in deze tweede game. Het game design is hier ook net iets verfijnder. De vroege levels zijn zodanig ontworpen dat nieuwe spelers alle belangrijke aspecten van het spel zullen snappen voor ze volledig vrijgelaten worden.

Ripto’s Rage bevat enkele terugkerende personages die bevriend zijn met Spyro, alsook Moneybags, een rijke beer die je nieuwe kunstjes wil leren in ruil voor je zuurverdiende edelstenen. Hoe hard ik ook een hekel heb aan dit personage, hij zorgt er wel voor dat edelstenen verzamelen meer betekenis heeft dan enkel een 100% completion te zien staan naast een level.

Leggo my eggo!

In het derde spel, Year of the Dragon, ga je op zoek naar gestolen drakeneieren. Year of the Dragon is het laatste Spyro-spel dat Insomniac ontwikkelde en ze hebben al hun lessen uit de vorige twee games doorgetrokken naar dit spel. De gameplay blijft even vloeiend en de cutscenes zijn nog steeds aanwezig, maar dit spel heeft nog één leuke nieuwe feature. Spyro is immers niet langer je enige personage: er komen nog enkele dieren bij die een bijdrage willen leveren.

Spyro

Vijanden verslaan met een kopstoot of vuurwolk voelt o zo goed.

Sheila de kangoeroe, Sergeant Byrd de pinguïn, Bentley de yeti en Agent 9 de aap krijgen allemaal hun eigen levels waar je het spel plots op een heel andere manier moet gaan spelen. Deze zijn leuk maar heel veel van de situaties hadden net zo goed kunnen opgelost worden met een paar scherpe hoorns en een vuurwolk. Hun besturingen zijn ook niet zo verfijnd als die van Spyro, waardoor hun levels soms meer een klusje lijken dan een beloning.

De derde game is mijn persoonlijke favoriet die ik doorheen mijn leven al enkele keren volledig uitgespeeld heb, en een mooie afsluiter van deze leuke trilogie.

Vuur en furie

Zowel fans van de oude games als mensen die de reeks vandaag pas leren kennen, zullen genot halen uit de Reignited Trilogy. Er is een inherente voldoening die voortkomt uit het razen door levels om vijanden omver te stoten met je drakenkop. De grote dreigende vijanden moet je dan weer verbranden om hen te verslaan, maar ook dat voelt o zo goed.

Dat gezegd zijnde, zijn er momenten waarop de controls iets beter kunnen. Wanneer je hoge snelheden hanteert, bijvoorbeeld door power-ups, is het erg moeilijk om je bochten mooi te maken tenzij je de game bestuurt met je D-pad in plaats van de analog stick.

Spyro

Grafisch ziet het spel er geweldig uit terwijl het de oude stijl in ere houdt. De muziek werd geremasterd en de stemmen werden opnieuw ingesproken door de oorspronkelijke acteurs.

Toys For Bob heeft alles uit de kast gehaald om dit de meest waardige remake te maken die het maar kan zijn. Deze games waren voor velen van ons een belangrijk deel van onze jeugd, en nu kan een nieuwe generatie hetzelfde genot ondervinden. Het vuur brandt weer in de Spyro-franchise en wij fans zijn benieuwd of dit naar meer zal leiden.

Spyro Reignited Trilogy is te koop bij bol.com

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels