Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Bang! review: spaghettiwestern in kaartvorm

Bang! Het eerste schot is gelost, en er zullen nog vele volgen. In een goede ouderwetse shoot-out neemt de sheriff het op tegen de bandieten. De hulpsheriffs staan hem bij, maar er is ook een verrader met een eigen agenda op de prairie. Wie is de last man standing?

Spelontwerp: Emiliano Sciarro
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 4-7
Leeftijd: 8+
Speelduur: 30 minuten

Once upon a time in the west…

Bang! is een kaartspel met verborgen rollen (denk aan pakweg Weerwolven van Wakkerdam). Iedere speler kruipt in de huid van een befaamde revolverheld -wat dan zijn of haar karakter is- en krijgt ook een rol toebedeeld: sheriff, bandiet, hulpsheriff of verrader.

Iedere categorie van spelers heeft een unieke manier om het spel te winnen: de sheriff wint wanneer hij alle bandieten en de verrader heeft verslagen in het duel. De bandieten winnen als ze de sheriff vol lood gepompt hebben, maar moeten zelf niet per se allemaal in leven blijven om dit doel te bereiken. De hulpsheriff(s) zijn de trouwe adjudanten van de sheriff en hebben hetzelfde doel als hij, maar in tegenstelling tot de sheriff zijn ze vervangbaar en eindigt het spel niet meteen als zij geliquideerd zijn. De verrader speelt vuil dubbelspel en zet iedereen tegen elkaar op; hij wint als hij de enige overlevende is wanneer de stofwolk optrekt. Overleggen is uit den boze: slechts de sheriff maakt zich aan het begin van het spel bekend. Laat je acties dus luider spreken dan je woorden om je medestanders te identificeren!

Een kogel voor de sheriff

Het aantal kogels bepaalt ook hoeveel kaarten je aan het einde van de beurt in je hand mag houden. Op je laatste adem? Dan zijn ook je opties beperkt.

Je duel vecht je natuurlijk niet uit met echte kogels, maar met kaarten. Tijdens zijn of haar beurt trekt iedere speler twee kaarten. Deze kaarten stellen wapens, acties, voorwerpen of een schot (Bang!) voor. Tijdens je beurt mag je zo veel kaarten spelen als je wil, met slechts deze beperkingen: je kan altijd maar 1 wapen hanteren, je mag geen twee dezelfde voorwerpen neerleggen (want heb je nu écht die twee tonnen nodig om je achter te verschuilen?) en je mag maar 1 Bang!-kaart spelen. Met een Bang!-kaart kan je een andere speler onder vuur nemen, op voorwaarde dat hij of zij dicht genoeg bij je zit. Elk wapen heeft immers slechts een beperkte reikwijdte. Nadat je je kaarten gespeeld hebt, leg je overtollige kaarten af.

Iedere speler begint het spel met een aantal levenspunten, die aangegeven worden door het aantal kogels op zijn karakterkaart (de sheriff krijgt als schietschijf bij uitstek een extra kogel). Het aantal kogels bepaalt ook hoeveel kaarten je aan het einde van de beurt in je hand mag houden. Op je laatste adem? Dan zijn ook je opties beperkt.

The Good, the Bad and the Ugly

Het feit dat je met verborgen rollen speelt, zorgt voor leuke interacties met de andere spelers terwijl je probeert uit te vissen wie aan jouw kant staat en wie je een kogel in de rug gaat schieten.

Bang! is een supersnel spel en gooit zowel als partygame als reisspel hoge ogen. Het feit dat je met verborgen rollen speelt, zorgt voor leuke interacties met de andere spelers terwijl je probeert uit te vissen wie aan jouw kant staat en wie je een kogel in de rug gaat schieten. Bovendien zijn de doos en het spelmateriaal erg compact, waardoor Bang! vlot mee in je bagage kan wanneer je op reis gaat, en snel opgezet en gespeeld kan worden tijdens een dood momentje.

Een nadeel, als je het zo wil noemen, is dat er weinig variatie zit in de kaarten van Bang!. Het spel biedt relatief weinig verschillende opties, waardoor het niet erg vaak verrassend uit de hoek komt. Anderzijds komt het wel de consistentie ten goede; alle spelers strijden grosso modo met dezelfde wapens en hoewel luck of the draw nog steeds een bepalende factor voor de overwinning is, is de impact ervan kleiner. Riskeert het spel saai of repetitief te worden? Geenszins. Doordat elk karakter een eigen unieke vaardigheid heeft, kan je op deze manier ook variatie aan je spelervaring toevoegen.

Wat jammer is, is dat de spelkaarten niet al te stevig aanvoelen. Niet ideaal voor een spelletje op een feestje of op reis. De purist in me voelt sterk de neiging de kaartjes te sleeven. Ook zijn de illustraties niet heel erg rijk of uitgewerkt te noemen, wat je natuurlijk kan wijten aan de grit en rauwheid van het wilde westen dat het spel uitbeeldt.

For a fistfull of dollars

Laten we duidelijk zijn: Bang! biedt waar voor zijn geld. Dit kleine doosje zit vol spelplezier. Door een verdeelsleutel van de rollenkaarten kan je er bovendien voor zorgen dat het spel even leuk blijft wanneer je het met slechts vier spelers speelt als wanneer je het met de volle zeven spelers speelt. Bang! is een knaller van formaat.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels