Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Good Fight

The Good Fight biedt het perfecte antwoord voor Comicsgate

Ik zou je het niet kwalijk nemen mocht je volledig uit de lucht vallen bij het lezen van de term ‘Comicsgate’. Er is weinig aandacht hiervoor in de mainstream-media en ergens is dat een probleem. Ik snap dat het soms beter is om het onstuimige, onbeschofte kind van alle aandacht te ontzeggen maar daardoor gaat die meestal luider en feller uit de hoek komen. Geef je die echter te veel aandacht, dan beloon je hen en zijn ze niet geneigd hun manieren aan te passen. Het lijkt een catch 22 maar The Good Fight biedt een mooi antwoord.

Maar wat is Comicsgate? Comicsgate is kort samengevat een controversiële beweging binnen de comic-industrie, bestaande uit fans en makers, die vechten tegen wat zij ervaren als een agressieve push van liberalisme door social justice warriors. Het is hun theorie dat de daling in verkoop te maken heeft met geforceerde diversiteit in zowel content als aanwerving.

De groep staat bekend voor zijn online laster- en intimidatiecampagnes gericht naar vrouwen, minderheden en LGBTQ-persoonlijkheden in de comic-industrie. Één van de bekendste voorbeelden hiervan is de tsunami van haatberichten die Heather Anthos kreeg na het delen van een foto waarin ze samen met vrouwelijke Marvel-collega’s milkshakes dronk. Dit was ook de aanleiding voor mijn artikel over seksisme in de geekwereld.

Intussen gaan hun acties een pak verder waarbij een Amerikaanse stripwinkel werd gevandaliseerd omdat de eigenaar weigerde comics te kopen van Richard D. Meyer, een schrijver die geassocieerd wordt met de beweging.

De groep kwam in hete wateren wanneer ze hun online aanvallen richtten op Marsha Cooke, weduwe van comic-schrijver Darwyn Cooke. De jolige knapen hadden gezegd dat Cooke ongetwijfeld de beweging zou steunen en toen de weduwe dat tegensprak, vielen ze haar aan met een lawine aan haatberichten. Dit zorgde voor hevige reacties van grote namen zoals Bill Sienkiewicz, Van Jenson, Tony Bedard, Tom Taylor, Jeff Lemire en Magdalene Visaggio die allemaal openlijk de beweging afkeurden.

DC Comics schrijver Scott Snyder (Batman, Justice League) geeft lessen over hoe best te schrijven voor comics. Hij schreef eerder dit jaar hoe zijn studenten continu lastig gevallen worden door de beweging en geconfronteerd worden met racistische, seksistische, homo- en transfobische berichten.

Laat de overweldigende reacties van de grote namen in de wereld een geruststellende boodschap zijn: Comicsgate is geen representatie van de comic-industrie. Het is het zoveelste kleine groepje van extreem rechtse mannen, zoals we eerder zagen in Gamersgate en bij Schild & Vrienden, die zich aangevallen voelen omdat de aandacht niet meer enkel naar hen gaat.

Ze voelen zich geïntimideerd omdat ze niet meer de volledige taart mogen opeten en nu moeten delen met anderen. De groep schetst een eigen narratief en bouwen een echokamer waarin hun sentimenten en gedachten enkel maar versterkt worden tot het leidt naar haat en onverdraagzaamheid. Ze schuwen geen enkele vorm van actie om hun punt duidelijk te maken, ook al betekent dat het volledig loslaten van enige vorm van ethiek.

Het is aan ons om hen van een tegenantwoord te bieden. Dat zoveel schrijvers de beweging afkeuren is een mooie start maar zal spijtig genoeg weinig uitmaken. De meest voor de hand liggende reactie is om geen werk te kopen van schrijvers die deel uitmaken van Comicsgate zoals Richard Meyer en Jeremy Young. Een betere reactie is om werk te kopen dat volledig tegen hun ideologie in gaat. Ik denk dan aan werken zoals Ms. Marvel, Alters, Black Panther door Ta-Nehisi Coates maar ook: The Good Fight.

The Good Fight

The Good Fight is een Kickstarter-project bestaande uit een anthologiereeks rond haat, racisme en hypocrisie. Het is een werk dat al lang in de steigers staat, oorspronkelijk bedoeld als reactie op de events in Charlottesville waarbij witte nationalisten op straat kwamen om te protesteren tegen het verwijderen van Confederate standbeelden. Spijtig genoeg zijn er in het jaar sindsdien al veel meer instanties geweest van racisme en haat waardoor de strip nog steeds bijtend relevant is.

Mark Waid
JH Williams III

Het boek verzamelt 40 verhalen van verschillende grote en kleine namen en flirt met alle genres. Bekende namen zoals Mark Waid (Daredevil, Captain America), JH Williams (Promethea, Batwoman) en Greg Pak (Planet Hulk, John Wick) zullen een eigen verhaal rond deze thema’s brengen.

Daarbovenop worden alle verkoopinkomsten van The Good Fight integraal gedoneerd aan The Southern Poverty Law Center, een organisatie die zich inzet tegen haat en hypocrisie en die er hun doel van maakt om te vechten voor de zwakkere leden binnen de maatschappij. De groep wil een wereld creëren waarin iedereen in Amerika evenveel kansen en rechtvaardigheid krijgen.

Ik geloof dat de toekomst ligt in samenwerken en samenleven, niet in het teruggrijpen naar haat en discriminatie. Daarom ga ik The Good Fight steunen, en ik hoop dat iedereen wie kan, dat ook doet. Niet alleen steun je daarmee de minderbedeelden in Amerika, je heft je vuist omhoog en strekt de middelvinger naar de kloothommels van Comicsgate. En eerlijk, dat heb je altijd al willen doen naar onstuimige, onbeschofte kinderen.

De campagne voor The Good Fight loopt nog tot 12 december. Na 24 uur is er al 50% van het benodigde budget ingezameld dus de kans is groot dat dit project het daglicht ziet!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels