Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Fortune & Glory review: Bendis goes Hollywood

Rond de eeuwwisseling was Brian Michael Bendis nog een kleine jongen. Hij had zijn naam gevestigd als een worstelende stripmaker bij Image Comics met titels als Fire, Jinx en A.K.A Goldfish. Hoewel Bendis tegenwoordig bekend staat als schrijver probeerde hij het indertijd ook als tekenaar.

A.K.A Goldfish zorgde ervoor dat hij op de radar kwam van Image-oprichter Todd McFarlane, die hem strikte als schrijver voor een Spawn spin-off en het leverde hem belangstelling vanuit Hollywood op.

Fortune & Glory gaat over de reis die Bendis door Hollywood maakte en wat hij hiervan leerde.

De tocht door Tinseltown

De strip Fortune & Glory verscheen in 2000 als driedelige comicserie bij Oni Press. Net zoals alle comics die zij toen uitgaven, was deze titel in zwart-wit. Alleen de covers waren in kleur. Uiteindelijk werd het ook gebundeld in een collectie die later nog eens herdrukt werd bij Marvel Comics in full-color en nu van Dark Horse de hardcoverbehandeling krijgt.

Fortune & Glory is in feite een autobiografisch verhaal waarin je als lezer de getekende Brian Michael Bendis volgt tijdens zijn strapatsen in Hollywood. Het is een collectie van losse scenes die verbonden worden door stukken waarin Bendis telefoneert met zijn heerlijk ongeïnteresseerde manager, geaaid wordt door zijn echtgenote of een manische monoloog tegen de lezer afsteekt.

Een mooi, inmiddels nostalgisch, inkijkje in de film- en comicswereld van meer dan 20 jaar geleden. Het is ook een ontnuchterend kijkje in de werking van de filmmachine. Ook is het soms echt onthutsend om te zien hoe mensen worden behandeld als inwisselbare onderdelen.

Het is het Hollywood voordat de superheldenfilm en Star Wars het koloniseerden en helemaal stripten van alles.

Tijdsbeeld

Is het een aanrader? Bendis is duidelijk geen getalenteerde tekenaar. De tekeningen ogen onhandig en worden veelal volgestopt met stukjes foto’s die bedoeld zijn om de grafische onvolkomendheden van de man af te dekken. Zodra Bendy meer moet tekenen dan een hoofdje valt het beeld uit elkaar. In deze versie wordt zijn werk ingekleurd door Matt Wilson die ook de inkleuring van Scott Pilgrim deed. Ook dat compenseert iets van de lelijkheid.

fortune & glory

Hij is echter wel een verdienstelijk schrijver en heeft voldoende inzicht om zijn pagina’s een bepaald ritme mee te geven. Het jaar 2000 was de fase dat Brian Michael Bendis zich uitleefde in dialogen die op en neer pingpongen. Het voordeel is dat de man lekker veel pratende hoofdjes op de pagina kan plakken en erop rekent dat de lezer niet ziet dat hij gebruikmaakt van de kracht van de herhaling.

Met Brian Michael Bendis zou het trouwens goed aflopen. Hij brak door bij Marvel waar hij o.a. Riri Williams en Miles Morales mede op deze aarde zette. Tegenwoordig schrijft de goddelijke kale de Justice League voor DC Comics.

Het is een momentopname die niet voor iedereen is. Het wordt ook mooi afgerond met een collectie interviews en promotiemateriaal uit deze periode. Al met al een toffe leesbare comic voor mensen die met een licht gevoel van nostalgie terugkijken naar de comicwereld van 1999-2003.

Koop Fortune & Glory bij bol.com

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

3/5
Total Score

Raak

  • Rake dialogen
  • Goed ritme

Braak

  • Tekenwerk is euh...
  • Licht gedateerd
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels