Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Itchy Monkey Doos

Itchy Monkey review: apenstreken voor gevorderden

Nietsvermoedend opende ik de doos van Itchy Monkey. Ineens sprongen er verschillende kleine nieuwe vriendjes in mijn kraag en armen die me vertelden dat er een grote invasie luizen hen aan het plagen waren. Nieuwsgierig zoals ik ben, keek in nog eens in de doos en ja hoor! Allerlei kolonies waren aan het vechten om mijn nieuwe vrienden te infecteren in het Itchy Monkey-spel van Black Box Adventures!

Monkeybusiness!

Spelontwerp: Reiner Stockhausen
Uitgever: Black Box Adventures
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 8+
Speelduur: 15 tot 45 min.

Black Box Adventures heeft ons al andere leuke themagames gebracht in het verleden zoals Frutti di Mare. Hun nieuwste spel is er terug eentje van kleurrijke tekenstijl gecombineerd met een grappig thema dat onmiddellijk aanslaat.

In Itchy Monkey spelen 2 tot 4 spelers een kolonie luizen die de lokale apen willen overheersen.

In Itchy Monkey spelen 2 tot 4 spelers een kolonie luizen die de lokale apen willen overheersen. Het spel begint vrij simpel. Alle apen worden op het bord geplaatst waarna iedere speler 1 koningin en 2 werkers op een aap zet. Pittig detail, de speler die het beste een aap met jeuk kan nadoen, mag beginnen.

het bord

Nu, de overheersende kolonie worden, vergt wel wat werk. Daarom gaat iedere speler om de beurt luizen bijkweken. Als er een of meerdere werkers zich op een aap bevinden, mag je hier eentje extra plaatsen. Is er een koningin aanwezig, dan mag je er 2 plaatsen. Iedere extra koningin kweekt er eentje bij op die aap.

Daarna beginnen de luizen met hun meesterplan: Het verspreiden naar zoveel mogelijk apen.

Daarna beginnen de luizen met hun meesterplan: het verspreiden naar zoveel mogelijk apen. Ze doen dit door 1 van 3 acties te ondernemen:
1) Springen naar een andere aap die horizontaal of verticaal aangrenzend is.
2) De aap kriebelen zodat die zich in een rechte lijn beweegt tot het einde van het bord of aan een andere aap. Indien het laatste gebeurt mag je een of meerdere luizen laten overvliegen.
3) De aap zich laten ontluizen en een kolonie van 5 of meer werkers wegnemen bij een andere aap.

Spring je naar een aap die al luizen van een tegenstander heeft, dan wordt er gevochten. Ben je met minder, dan verlies je al je luizen. Bij gelijkstand verliezen beide spelers hun luizen, en als je wint, neem je de aap van de tegenstander over!

Itchy Monkey board

Uiteindelijk kan er maar 1 winnaar zijn en dat is degene die 5 verschillende apen, 4 dezelfde of 3 gorilla’s met zijn kolonies overneemt.

alle apen

Je kan het spel op 2 manieren spelen. Waar de apen geen speciale vaardigheden hebben of waar ze hun persoonlijkheid goed laten doorschijnen. Wie kunnen we dan allemaal vinden onder onze vrienden?

Je kan het spel op 2 manieren spelen. Waar de apen geen speciale vaardigheden hebben of waar ze hun persoonlijkheid goed laten doorschijnen. Wie kunnen we dan allemaal vinden onder onze vrienden?
– De lemuren zijn een goede broedplaats voor een koningin en vergen minder werkers om hier eentje te trainen.
– Mandrillen zijn de favorieten van werkerluizen en maken er extra veel aan.
– De sterke gorilla. Hij kan andere apen wegduwen.
– Slingerapen aan de andere kant kunnen, als ze gekriebeld worden, over andere apen springen.
– Ook de orang-oetang is van de partij maar jammer genoeg vinden de luizen hem niet zo leuk en springen er extra van hem weg.
– De keizertamarin als laatste is zo slim dat hij alle trucjes van de andere apen kan gebruiken. Hij speelt wel alleen maar mee als alle spelers ermee akkoord gaan.

spionnen onder de vlooien

Natuurlijk kunnen ook luizen niet uitblijven van de evolutie. Daarom hebben ze hen in Licence to kill, de uitbreiding van Itchy Monkey, een heel nieuwe tactiek aangemeten door spionnen te ontwikkelen. In deze uitbreiding krijgt iedere speler ook 3 luizen die gaan spioneren bij de andere kolonies. Ze kunnen de apen van de tegenstander laten bewegen of tellen mee om een aap aan te zetten om zichzelf proper te maken.
Een zeer leuke toevoeging aan het basisspel dat door een simpel concept veel strategie zal bijbrengen.

Itchy Monkey valt onder de categorie van “gemakkelijk te leren, moeilijk te beheersen”. Je zal vlot wat spelletjes op een avond kunnen spelen maar elk ervan is denkwerk en heel veel plezier. Ideaal om je familie te introduceren tot een spel of met meer ervaren vrienden de strijd aan te gaan.

Nu is het tijd om wat te gaan ontluizen want zoveel kolonies op mezelf hebben, vind ik maar niets!

Voor we afsluiten zou ik toch nog even willen opmerken dat veel van onze aapvrienden zich in bedreigde toestanden bevinden. Er zijn tal van organisaties die hen helpen en beschermen zoals The Gorilla Foundation, The Orangutan foundation en The Rainforest Conservation Fund.

Als je interesse hebt om meer te leren over onze vrienden of hen wil steunen kan je zeker hier terecht.

Leuk

Itchy Monkey
4 5 0 1
Zo leuk dat het jeukt! Itchy Monkey en Licence to kill zijn heel toegankelijk voor spelers van gelijk welk niveau. Het design is superleuk gedaan. De tekeningen zijn grappig en kleurrijk. Dit speelt vlot maar zal wel even duren voor je alle streken volledig beheerst.
Zo leuk dat het jeukt! Itchy Monkey en Licence to kill zijn heel toegankelijk voor spelers van gelijk welk niveau. Het design is superleuk gedaan. De tekeningen zijn grappig en kleurrijk. Dit speelt vlot maar zal wel even duren voor je alle streken volledig beheerst.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels