Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4 gaat terug naar de roots

Het originele Valkyria Chronicles uit 2008 werd een instant cultklassieker. De combinatie van verslavende tactische gameplay met de prachtige anime-vormgeving was een schot in de roos. Helaas werden de twee vervolgen enkel uitgegeven voor de PSP, waarvan de laatste game zelfs enkel in Japan. Vorig jaar kwam er nog een jammerlijke spin-off uit, maar laten we die maar zo snel mogelijk vergeten. 10 jaar na het origineel is het nu dus eindelijk tijd voor een nieuwe game op een nieuwe generatie consoles.

Valkyria Chronicles kwam origineel uit op de PS3, met later een remaster op PS4 en PC. Het is een militaire en tactische JRPG waar je strategische overzichtskeuzes moet maken die je dan in realtime zelf kan uitvoeren. Het klinkt veel en ingewikkeld, maar het creëert een enorm verslavende game. Die unieke spelmechanieken samen met een prachtige anime-vormgeving zorgden voor een onvergetelijke ervaring.

Valkyria Chronicles 4

Vlinders in de buik

Valkyria Chronicles 4 stond enigszins verstopt op Gamescom, maar toen ik er passeerde voelde ik meteen weer de vlinders in mijn buik. Deze reeks van Sega had mij ooit enorm aangenaam verrast. In een opwelling kocht ik de eerste Valkyria Chronicles op basis van de cover en de belofte dat de hele game in dezelfde tekenstijl speelbaar was. Ik had niet verwacht dat ik daarbij ook een aangrijpend verhaal en unieke gameplay zou krijgen.

valkyria chronicles 4
De rij voor Valkyria Chronicles was onterecht kort op Gamescom 2018.

Valkyria Chronicles 4 speelt zich af in een alternatief universum tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De reeks speelt zich af in een alternatief universum, sterk gespiegeld aan de onze, maar dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het continent Europa ligt onder vuur door twee grote naties: de East-European Imperial Alliance en de Atlantic Federation. In de eerste game speel je als een soldaat uit het neutrale Gallië, die al snel onder vuur komt te liggen wanneer ze vanuit het Oosten aanvallen. Ze zijn namelijk uit op de overvloedige Gallische Ragnite-mijnen, het element dat de hele beschaving – van medicijn tot tank – aanstuurt. Daarnaast heeft het Oost-Europese leger het ook gemunt op een specifiek volk, de Darcsen. Zij worden opgejaagd en aanzien als een vervloekt volk en een van je doelen is om naast je eigen land ook zoveel mogelijk Darcsen te redden. Als laatste heb je ook nog de legende van de Valkyrians, een volk met enorme technologische en magische gaven die de wereld kan redden. De setting bevat dus best wat zware elementen, maar die tegelijk ook de vele kanten van oorlog tentoonstellen, de Valkyria-fantasietjes dan even niet meegeteld. Het vierde deel speelt zich af in dezelfde wereld en tijdlijn als de eerste game, maar dan vanuit het perspectief van de Atlantic Federation.

De stijl van Valkyria Chronicles 4 is gewoonweg af.

Tactisch met een emotioneel kantje

Als je gevallen kameraden achterlaat op het veld, ben je ze voorgoed kwijt in je team.

De speelstijl haakt in op het militaire aspect van de oorlog. Je start vanuit je basiskamp, waar je zelf je team kan samenstellen. Hiervoor heb je verschillende klasses ter beschikking. Zo heb je scouts, shocktroopers, lancers, snipers, engineers, tank commanders en nog enkele nieuwe rollen zoals de grenadier. In elke klasse heb je meerdere soldaten om uit te kiezen, elk met hun eigen naam, unieke achtergrond en voor- en nadelen. Eenmaal je een team gekozen hebt, kan je aan een veldslag beginnen. Eerst krijg je een kaart te zien met een overzicht van de locatie en je doelstelling. In een eerste fase ga je het team positioneren op de kaart. Daarna mag je om de beurt je team bewegen – eerst jij, dan het vijandige leger. Tijdens zo’n beurt krijg je een aantal kansen om je soldaten te gebruiken. Je kiest op de kaart en daarna speel je realtime als die soldaat zelf op het veld. Je krijgt dan een meter met hoe ver je kan bewegen en de mogelijkheid om een vijand in je zicht uit te schakelen of een gewonde broeder uit de brand te slepen. Dat laatste is belangrijk, want als je je gevallen kameraden achterlaat op het veld, ben je ze voorgoed kwijt in je team. Dit zorgt ervoor dat elke slag een extra emotionele dimensie heeft.

Valkyria Chronicles 4 map
Strategisch inzicht is nodig wanneer je drie voetsoldaten tegen een tank hebt staan.

Tijdens Gamescom kon je één veldslag spelen en elk element uit de eerste game was aanwezig. De aangekondigde nieuwigheden heb ik helaas nog niet kunnen ervaren, maar voor mij lijkt het een beklonken zaak. Als ze er nog een even meeslepend verhaal aan kunnen breien, dan wordt dit opnieuw een topper. Wie wat twijfelt door het speciale karakter van de game, kan alvast de demo downloaden of voor een schappelijke prijs de remaster eerst eens uitproberen. Echt een aanrader.

Valkyria Chronicles 4 verschijnt op 25 september voor PS4, Xbox One, Switch en PC.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels