Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Shift Quantum

Dit waren de beste Belgische indie-games van Gamescom 2018

Naar jaarlijkse gewoonte trokken we ook dit jaar naar Keulen om Gamescom, de grootste videogamebeurs in Europa, te gaan bezoeken. De hallen waren gevuld met zowel nieuwe verrassingen als langverwachte releases, van grote AAA-producties tot smartphone puzzels, alles was te vinden op Gamescom. Indie games zijn de laatste jaren niet meer weg te denken uit de videogamecultuur. Door meer toegankelijkheid tot professionele toolkits slagen kleine teams er in om spelletjes te maken die miljoenen mensen bereiken. Ook hier in België moeten we niet onderdoen, elk jaar ontstaan er meer en meer teams die samen hopen een hit te scoren op de indie-markt. Tijdens Gamescom 2018 besloot ik om alle aanwezige games van Belgische makelij even te testen.

Liquid Sunshine – God As A Cucumber

Wat? Liquid Sunshine is een puzzel/avonturenspel. Je bestuurt afwisselend drie personages, die elk hun unieke talenten hebben om je door de levels te helpen. Je hebt een aap die goed kan klimmen en kruipen, een paard dat hoog kan springen en personages over een ravijn kan schoppen, en een neushoorn die heel sterk is en zware obstakels uit de weg kan ruimen. Doorheen de levels zal je alle talenten van je personages nodig hebben om het einde te bereiken, met nog wat extra denkwerk voor wie alle collectibles wil verzamelen.

Eerste indruk: Liquid Sunshine roept meteen herinneringen op aan games als Lost Vikings, waarin je ook afwisselde tussen verschillende personages. Bij Liquid Sunshine ligt de focus echter meer op puzzels dan actie. De stijl en de sfeer dragen het spel. Door de zwart-witte minimalistische artstyle heeft Liquid Sunshine een zeer rustgevend effect. Tussen de levels door wordt het verhaal verteld in een strip die ook volledig zwart-wit is. Ik was meteen verkocht aan de art style van zowel het spel als de strip, en kan nauwelijks wachten tot deze game te koop is.

Flotsam – Pajama Llama games

Wat? In Flotsam is de wereld overstroomd. Er zijn geen landmassa’s meer te bekennen en mensen hebben geen andere keuze dan op het water te leven. Jij krijgt de verantwoordelijkheid om zo’n commune op te starten. Je begint door hout, plastic en metaal te verzamelen om te bouwen, water drinkbaar te maken, vissen te vangen en je volk te voederen. Overleven is het doel in Flotsam: zorg ervoor dat al je inwoners kunnen eten en drinken, bescherm ze van grote zeewezens, en wees op je hoede voor onbekende bezoekers die wel eens snode bedoelingen kunnen hebben.

Eerste indruk: Flotsam heeft een erg aangename tekenstijl. Op het eerste zicht is het een game waarbij je geduld moet uitoefenen. Bij de start duurt het lang voor je materialen verzamelt en verder kan bouwen. Eens je iets verder bent in het spel ben je in staat om meer boten te bouwen die vuil zullen ophalen voor je, en gaat alles een pak sneller. Wie fan is van city-building games zal zich wellicht een tijdje kunnen bezighouden met Flotsam. In tegenstelling tot andere games in het genre probeert Flotsam de focus op een kleinere schaal te leggen, wat je de kans moet geven om je inwoners beter te leren kennen en een persoonlijke band op te bouwen.

Shipbreakers – Black Land Studio

Wat? Shipbreakers is een arcade-stijl game waarin je met een bootje rond een verdronken planeet vaart. Je wordt bestookt met vijanden die je aan alle kanten moet zien af te weren. Doorheen het spel krijg je nieuwe wapens die je zullen helpen om krachtigere vijanden aan te pakken. Je begint met een simpel kanon maar voor je het weet schiet je laserstralen uit beide kanten van je schip en ben jij één van de grootste bedreigingen van de zeven zeeën. Je kan je schip customizen en upgraden zodat het helemaal jouw eigen schip wordt en zodat iedereen op de zee exact weet voor wie ze moeten opletten.

Eerste indruk: Na enkele van de vroege levels te spelen moet ik zeggen dat Shipbreakers een aangename ontdekking was. De tekenstijl was leuk om naar te kijken en de combat was makkelijk om te leren, maar moeilijk om te meesteren. Ik had soms een probleem om mijn schip vlot te besturen, maar hou hierbij in gedachten dat de versie die ik speelde nog in bèta is en dus nog niet klaar voor uitgave. Eens ik de controls wat onder de knie kreeg, sloeg ik er toch in om komaf te maken met mijn vijanden en verschillende levels te spelen. Shipbreakers belooft een leuke ervaring te worden en lijkt me ideaal voor korte speelsessies. Als er nog een competitieve multiplayermodus aan toegevoegd wordt, ben ik zeker verkocht. Denk je dat Shipbreakers iets voor jou is? Download hier de demo.

Ary and the Secret of Seasons – eXiin

Wat? Ary and the Secret of Seasons is een avonturenspel waarin je controle hebt over verschillende seizoenen. Je kan in een cirkel rondom je een weersituatie van een ander seizoen creëren. Deze kracht zal je nodig hebben doorheen de levels om puzzels op te lossen en het einde te bereiken. Ary speelt zich af in een kleurrijke wereld vol puzzels om op te lossen en hyena-vijanden om een kopje kleiner te maken.

Eerste indruk: In de demo die ik speelde werd dit geïllustreerd door een level dat zich tijdens de winter afspeelt, terwijl ikzelf in staat was om zomers weer te creëren. Dit kon ik gebruiken om ijs uit de weg te ruimen waardoor ik voorbij bepaalde stukken kon geraken. Het spel heeft een enorm charmante stijl die me meteen aansprak en waar ik meer van wil zien. Er leek nog werk te zijn aan de combat, die op dit moment bestond uit één enkele zwaardslag, en het werpen van stenen, maar ik werd door de ontwikkelaars verzekerd dat ze nog plannen hebben om dit uit te breiden. Ary lijkt me één van de meest ambitieuze indie-projecten die ik op Gamescom kon testen en ik ben enorm benieuwd naar de volwaardige release, die volgend jaar plaats zou vinden.

Shift Quantum – Fishing Cactus

Wat? In Shift Quantum moet je puzzels oplossen door te shiften. Shiften is een manier om je omgeving te beïnvloeden, kort gezegd verplaats je jezelf tussen de echte wereld en de ondersteboven wereld. Je gebruikt die kracht om je doorheen levels te verplaatsen, collectibles in te slaan, en jezelf bij momenten te redden van een zekere dood. Spelers die Shifting Worlds op 3DS gespeeld hebben weten waaraan ze zich kunnen verwachten. Shift Quantum is gelijkaardig qua mechanics, maar een pak stijlvoller en iets meer uitgebreid qua opties.

Eerste indruk: Het verschil met Shift Quantum en verschillende andere games op deze lijst, is dat de volle versie al een tijdje online beschikbaar is. Op de beursvloer van Gamescom heb ik enkele levels mogen spelen en de shifting mechanic wordt meteen goed uitgelegd. Door slim level design toe te passen leert het spel je al snel hoe je die kracht moet gebruiken en waar je best voor uitkijkt. Fans van de betere indie puzzle game zullen zich zeker snel thuis voelen in de wereld van Shift Quantum.

Trifox – Glowfish Interactive

Wat? Trifox is een twin-stick actie/avonturen-game die de inspiratie haalt bij de oude 3D platform-games. Je personage kan verschillende krachten en vechtstijlen leren en combineren doorheen het spel. Je kan een engineer zijn die turrets en bommen gebruikt om komaf te maken met zijn vijanden, je kan ook een woeste warrior zijn die met de grove wapens doorheen de massa’s vijanden vliegt, of je gaat voor magie en gebruikt je krachten om vijanden weg te blazen.

Eerste indruk: Als fan van de betere 3D-platformer sprong de stijl van Trifox mij meteen in het oog. Tijdens de demo waren de drie speelstijlen afgesloten van elkaar, je kon ze dus niet combineren, maar de ontwikkelaars verzekerden mij dat dat in de echte game wel zal kunnen. Ik heb doorheen een level gespeeld en de speelstijl was enorm leuk. Als de warrior kon ik mijn hamer rond me zwaaien om vijanden af te weren, of vanop een afstand op hen springen met een keiharde slag voor zware schade. Na één level te spelen was ik al verkocht, en kan ik bijna niet wachten om de volledige game in handen te krijgen.

sU and the Quest for Meaning – Guillaume Bouckaert

Wat? In sU and the Quest for Meaning spring je van platform naar platform om punten te verzamelen. Elk platform waar je van springt verdwijnt ook onmiddellijk. De truc is om je jumps goed te landen en goed in te schatten hoe ver je geraakt met double-jumps. Na genoeg punten te verzamelen krijg je zelfs een triple-jump, die mijn leven toch enkele keren redde tijdens de demo. Er is geen natuurlijk einde aan de levels, wanneer je een platform mist of valt berekent het spel of je voldoende punten gescoord hebt om het volgende level vrij te spelen.

Eerste indruk: Toen ik sU voor het eerst speelde snapte ik de uitdaging niet echt. De vroege levels zal iedereen die 2D-platformers gewoon is zo goed als eindeloos kunnen spelen. Naarmate de levels vorderen komen er echter meer uitdagingen aan te pas: andere soorten platforms, sprongen die net wat moeilijker haalbaar zijn,… Kortom, de moeilijkheid stijgt gradueel tot je op een punt komt waar het spel een echte uitdaging wordt. Met vlotte controls en een stijl van tekenen en muziek die vrij rustgevend werkt, lijkt dit me een ideale game om in korte sessies te spelen. Een Switch-versie van sU zou een ideaal spel zijn om tijdens het pendelen boven te halen, om snel een half uurtje vooruitgang te proberen maken of je oude scores te verbeteren.

Liftoff – Lugus Studios

Wat? Liftoff is een drone racing game. De mensen bij Lugus Studios nemen dat concept ook vrij serieus en zijn niet tevreden met zomaar een racing game. Liftoff is een super-realistische drone racer. Hoewel het speelbaar is met gewone controllers, is de ideale manier van spelen toch met een echte drone-controller. Lugus Studios heeft verschillende echte quadcopter piloten hun game laten testen om te verzekeren dat hun drones als echt aanvoelen, en laten je als speler zelfs je eigen drone bouwen met enorm veel opties. Nieuwe spelers kunnen de kneepjes van het vliegen leren in open velden, en ervaren spelers kunnen het tegen elkaar opnemen doorheen race parcours.

Eerste indruk: Ik heb in mijn leven nog maar éénmaal met een drone gevlogen, een miniatuur-model dat overkop gaat zodra je je controller aanraakt, dus mijn ervaring was nogal beperkt. Toch slaagde ik er in Liftoff in om op te stijgen en een stukje te vliegen voor alles faliekant misliep. De ontwikkelaars verzekerden mij dat het normaal is dat je eerst enkele keren crasht vooraleer je de controls genoeg onder de knie hebt om vlotjes overal rond te vliegen. Liftoff is een spel met een hoge leercurve, net als het vliegen met een echte drone. Wie interesse heeft in drones en het racen ervan zal geen beter product vinden dan Liftoff op dit moment, waarvan de volledige versie reeds beschikbaar is op Steam.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels