Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Red Room 1 review: een lege remix

[columns][column size=”2/4″]

Ed Piskor is vooral bekend van zijn YouTube-kanaal Cartoonist Kayfabe. Natuurlijk is hij toch vooral een stripmaker. Eerder bespraken we op Geekster bijvoorbeeld X-Men: Grand Design. In de nasleep van deze titel begon hij alvast met het opzetten van een nieuwe titel genaamd Red Room. Via zijn YouTube en Patreon-kanaal gaf Piskor de lezertjes al een inkijk in zijn creatieve proces.

[/column][column size=”2/4″]Stripmaker: Ed Piskor
Uitgever: Fantagraphics
Verschijningsdatum: 19 mei 2021[/column][/columns]

Wat is de Red Room?

De meeste van jullie zijn wel bekend met het fenomeen van de webcam-meiden. Vrouwen die voor de cam een showtje opvoeren en tegen betaling bepaalde handelingen verrichten op het seksuele vlak. Stel je nu voor dat er een nieuwe underground subcultuur was waarin een uitzinnig publiek hetzelfde kon doen maar dan tijdens live moorden.

©Fantagraphics

Dat is dus exact wat Red Room is. De plek op het dark web waar gewetenloze criminelen hun slachtoffers op een beestachtige manier ombrengen voor de webcam en hun creativiteit beloond zien worden met bitcoins. In deze eerste issue zien we hoe deze wereld wordt opgebouwd.

Deze issue begint met een heus familiedrama. Bree en Davis Fairfield moeten na een dodelijk ongeluk zien te rooien zonder hun moeder/echtgenote en dochter/zus. Davis is een hardwerkende man die bij justitie werkt en lijkt een brave ziel te zijn. Niets is minder waar. Vanwege een duister geheim wordt hij ontvoerd door de familie Thelema, de uitbaters van de fameuze Red Room. Via Davis krijgen wij als lezers te zien hoe deze wereld in elkaar steekt. Het is net zo naargeestig en eng als dat je mag verwachten. Deze comic maakt zijn reputatie waar.

Red Room ontleedt zonder verdoving

Ed Piskor heeft natuurlijk hard gewerkt aan deze comic en vooral de promotie ervan. Sinds het najaar van 2019 roffelt hij op de trommel en met succes. Fantagraphics meldde dat deze eerste issue de best verkopende comic van de uitgever in 20 jaar tijd was.

Piskor is een kundig cartoonist. Als lezer krijg je in deze eerste issue een verhaal met een kop en een staart. Het tekenwerk is echt goed. Hij werkt met meerdere grijstinten om sfeer te scheppen. Er is ook veel aandacht geschonken aan de vormgeving van de videoschermen en dan vooral de lettering. Een bonuspunt voor degene die het programma herkent dat is gebruikt als stand-alone videoplayer.

©Fantagraphics

Helaas merk je ook dat Piskor een persoon is die veel te weinig buiten komt. Niet alleen omdat hij dit meerdere malen heeft gemeld in interviews. Je ziet het ook in het werk. Het is een mengelmoes van pulpromannetjes, cultstrip zoals de EC Comics van weleer en trashy horrorfilms. De personages zijn archetypen van mensen uit die goedkope horrorfilms. Het zijn geen echte mensen.

Hetzelfde geldt voor de setting. Een horrorfan kan zo uittekenen waar Piskor de mosterd vandaan heeft gehaald. Het cliché met een familie rednecks is echt platgetreden en uitgewoond. Voor zijn werk zou het wel goed zijn als Piskor eens naar buiten ging en dingen ging doen die niets met popcultuur van doen hebben.

Red Room is een gimmick. En het zal waarschijnlijk uitdoven. Wat niet wegneemt dat dit best een leuke curiositeit is.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels