Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Zidrou

Driemaal Zidrou om aan een mooie zomer te beginnen

Het laatste examen is afgelegd, de voetbalgekte is in alle hevigheid losgebarsten en het kwik stijgt zienderogen. Niemand kan er omheen: de zomervakantie is weer begonnen. Eindelijk kunnen die langverwachte vakantieplannen van start gaan, maar dankzij scenarist Zidrou kunnen stripliefhebbers die met een dood momentje geconfronteerd worden, probleemloos de verveling van zich afslaan.

Hoe de man het voor elkaar krijgt, weet niemand, maar vanaf 20 juni lagen er alweer drie nieuwe verhalen in de rekken van de betere stripwinkel, die ontsproten zijn aan het vruchtbare brein van Benoît Drousie, de scenarist die schuilgaat achter het pseudoniem Zidrou. Naar goede gewoonte valt het begin van de zomer samen met ons jaarlijks weerzien met de familie Faldérault, maar ook twee opmerkelijke graphic novels staan garant voor hartverwarmend leesplezier. De zomer kan beginnen!

Mooie Zomers 4: Krijger op rust (7/10)

mooie zomers
Softcover / 48 P / € 9,95

Het is 1980 en het ondenkbare is gebeurd: vader Pierre heeft de deadline gehaald en het gezin Faldérault – dat zijn hijzelf, vrouwlief Madeleine, zoon Louis, dochters Julie, Pepête, Nicole en haar vriendje Jean-Emmanuel- zet in de knalrode R4L koers naar Monpazier, waar ze een villa kochten om de vakantie in luxe door te brengen. De villa blijkt echter minder indrukwekkend dan verhoopt. Gelukkig maken de Faldéraults op hun eigen manier het beste van de situatie.

Het is hartverwarmend om te zien hoe de kinderen gegroeid zijn en hoe ze met veel plezier deelnemen aan de excentriciteit van hun ouders. Jordi Lafebre zorgt als steeds voor vrolijke en kleurrijke tekeningen, ideaal om in de vakantiestemming te komen.

Horizontaal: Dagboek van een uitgestrekte zwangerschap (5/10)

horizontaal
Hardcover / 72 P / € 15,95

Net het tegengestelde van uitgelaten en avontuurlijk is Horizontaal: Dagboek van een uitgestrekte zwangerschap. Zwangerschapscomplicaties zorgen ervoor dat Sybil de rest van haar zwangerschap horizontaal moet doorbrengen. En dan duren die zes resterende maanden plots dubbel zo lang. Terwijl haar man Arthur en dochterlief Samantha haar liefdevol steunen en het wachten draaglijk proberen maken, bindt Sybil de strijd aan met de verveling.

Het is een risico dat helaas ook de lezer van deze strip loopt. Hoewel Zidrou een meester is in het vertellen van warme familieverhalen, is er ook maar zo veel dat je kan aanvangen met deze premisse.

Vergeleken met de andere verhalen waar de scenarist ons deze maand op trakteert, laat Horizontaal ons een beetje op onze honger zitten. Ook Jan Bosschaert, die met kennis van zaken tekende vermits zijn schoondochter in dezelfde situatie verzeilde, houdt het erg braafjes en verbluft slechts soms. Hoewel hijzelf zijn tekeningen wou inkleuren met airbrush, kleurpotloden en waterverf zoals in Jaguar, drong de uitgever aan op een andere inkleuring. Er werd een compromis bereikt, maar als je het ons vraagt, krijg je betere resultaten als je een rauw talent als Bosschaert gewoon z’n gang laat gaan. Een beetje een gemiste kans.

Bloesems in de herfst (8/10)

bloesems in de herfst
Softcover / 144 P / € 22,50

Maar de aangenaamste verrassing van deze worp van Zidrou moet ongetwijfeld Bloesems in de herfst zijn. Hij is Odysseus, een verhuizer die op z’n 59ste werkloos wordt. Zij is Mediterranea, ooit een gevierd fotomodel, nu een 62-jarige kaasverkoopster. Beiden worden pijnlijk geconfronteerd met de ongemakken en beperkingen van de herfst van hun leven. Maar zelfs in de herfst ontspringen er blijkbaar bloesems. De twee ontmoeten elkaar en schrijven samen een vertederend en hartverwarmend liefdesverhaal op leeftijd.

Zidrou toont z’n vakmanschap. Hij schrijft personages die wel oud van huls, maar jong van geest zijn en dat spreekt aan. De dialogen prikkelen en Bloesems in de herfst laat je niet los tot je de laatste pagina bereikt hebt.

De ondeugd en emotie die Zidrou in z’n personages legt, wordt feilloos weergegeven door de illustraties van Aimée De Jongh. Ook verstaat ze de kunst te vertellen zonder woorden, zoals blijkt uit de zes pagina’s waarop Mediterranea en Odysseus zich voor het eerst aan elkaar geven zonder dat daar ook maar een enkele tekstballon bij komt kijken. Voor een diepgaandere kijk op dit prachtstukje van De Jongh en Zidrou moet je nog even wachten op onze review. 

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels