Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

LGBT boeken

Welke boeken (her)lees je best eens deze Pride Month?

Pride Month is in full fabulous swing! Het perfecte moment dus om even onze favoriete LHBT-personages en boeken op een rijtje te zetten!

Kyria – Ronan Lynch en The Song of Achilles

Ik heb twee waterschildpadjes en beiden zijn ze vernoemd naar een LHBT-personage. Ronan Lynch (van de Raven Cycle) en Francis Abernathy (van The Secret History). Maar mijn favoriet van die twee is waarschijnlijk Ronan. Wanneer je met het eerste boek in de reeks, The Raven Boys, start, lijkt hij een onverdraagzame rebel te zijn, maar de groei die hij maakt in de drie volgende boeken is zo mooi om te lezen! Hoe hij van het haten van Adam overgaat naar (eindelijk) toegeven dat daar misschien wel wat meer dan vriendschap in schuilt, is zo’n interessante boog. Dit personage deed iets met mij wat maar weinig personages hiervoor deden en om dan zo expliciet te kunnen lezen dat hij ook nog eens deel uitmaakt van dezelfde community is zo leuk. The Raven Cycle in het algemeen is heel inclusive, zo heb je veel POC, homoseksuele personages en zelfs een zeldzaam biseksueel personage!

Mijn favoriete boek met een LHBT-thema is dan wel weer een ander; The Song of Achilles door Madeline Miller. Dit boek is een nieuwe originele versie van de klassieker Illias, volledig uit het oogpunt van Patroclus. Waar de (in mijn ogen slechte) film Troy van Patroclus Achilles’ neef maakte, gaat dit verhaal een volledig andere richting uit en vertelt het het verhaal van de prille liefde tussen de twee Griekse helden. Ja, ik zeg twee, want wanneer je dit boek leest, besef je dat Patroclus zeker ook een held mag genoemd worden. Wat deze versie zo mooi maakt, is het poëtische taalgebruik en hoe je alles door Patroclus zijn ogen ziet. Achilles wordt steeds als een soort god beschreven, gewoon omdat Patroclus hem zo ziet. Mijn favoriete scenes zijn sowieso de stukken waar ze bij Chiron wonen, waar ze eindelijk de tijd en vrijheid hebben om zichzelf te zijn en toe te geven aan de gevoelens die ze al zo lang onderdrukt hadden. Een must read als je van Griekse mythes houdt!

Yves – The Line of Beauty en Middlesex

Ik heb dit boek pas ontdekt, zoals ik wel vaker doe, nadat het in 2006 verfilmd werd door de BBC als 3-delige miniserie met Dan Stevens in de hoofdrol. The Line of Beauty won in 2004 de prestigieuze Man Booker Prize. Het boek speelt zich af in de jaren ’80 en vertelt het verhaal van Nick, een homoseksuele jongen uit de Britse middenklasse wiens leven verstrengeld raakt met dat van de rijke familie Feddens. Wanneer Nick een zomer doorbrengt in het ouderlijke huis van zijn beste vriend Toby, op wie hij heimelijk verliefd is, raakt hij langzaam maar zeker gevangen in een web van hypocrisie, privilege en wellust. The Line of Beauty speelt zich af tijdens de Thatcher-jaren, waar de vader van Toby als parlementslid een actief deel van uit maakt, en illustreert de dichotomie tussen het conservatieve politieke klimaat en de realiteit van Nicks leven. Ik kan dit boek zeker aanraden als een soort van moderne mix tussen F. Scott Fitzgerald en Evelyn Waugh.

Middlesex is ongetwijfeld één van de meest epische boeken die ik ooit gelezen heb. Niet alleen speelt het boek zich af over verschillende generatie en continenten, het zit ook nog eens vol met verwijzingen naar de Griekse mythologie. Cal Stephanides lijdt aan een zeldzame erfelijke genetische afwijking die hem zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen gaf bij de geboorte. Dit wordt echter pas ontdekt wanneer Callie (die opgroeid als meisje) een ongeval meemaakt waardoor ze in het ziekenhuis wordt opgenomen. In het boek blikt Cal terug op zijn leven en de geschiedenis van zijn familie na de begrafenis van zijn vader. Het wordt een reis van het voormalige Anatolië, waar zijn grootvader de oorlog tussen Griekenland en Turkije ontvlucht, naar de Verenigde Staten. Wat volgt is een epische familiekroniek met op de achtergrond historische gebeurtenissen zoals de Balkanoorlog, de rellen in Detroit en het Watergate-schandaal. Middlesex is de winnaar van de Pulitzer Price voor fictie in 2003.

Louis – Magnus Chase en Will Grayson, Will Grayson

magnus chase

Een auteur die ik hier al meer dan eens heb voorgesteld, is Rick Riordan. Hij schrijft niet alleen leuke boeken gebaseerd op gekende (Percy Jackson, Romeinse en Griekse) en minder gekende (Kane Chronicles, Egyptischemythologie maar doet dat ook met een superdiverse cast. Ik heb het dan meerbepaald over Nico Di’Angelo in de Percy Jackson-reeksen en Magnus Chase. Di’Angelo is helaas geen hoofdpersonage maar dat is Magnus Chase in zijn Noorse mythologie dan weer wel! Maar het leuke aan Chase is dat het totaal niet geforceerd wordt of om het holebi-zijn draait. Magnus wordt namelijk verliefd op de dochter/zoon van Loki genaamd Alex. Ik schreef trouwens zoon/dochter omdat Alex de gave heeft om naargelang hoe ze zich voelt zowel als een meisje of als een jongen door het leven te gaan. Magnus is dus verliefd geworden op een genderfluïde iemand en als dat geen bewijs is dat hij een relatie aangaat met de persoon zonder het belang van gender, weet ik het ook niet meer.

will grayson

Een tweede boek, dat dan wel weer voor een groot stuk rond het holebithema draait, is Will Grayson, Will Grayson van David Levithan en John Green. Het is een origineel boek waarin we het leven volgen van de twee Wills. De ene is een uitbundige hetero jongeman terwijl de andere een bescheiden homoseksuele jongen is. Ze zijn beiden echter op zoek naar de liefde. Het boek zelf is alternerend geschreven door de twee auteurs die elk het vertelstandpunt van één van de Wills voor hun rekening namen. Doorheen het verhaal maken we ook kennis met Tiny Cooper, de meest homoseksuele en grote jongeman waarover je ooit iets zult lezen. Het feit dat hij bezig is met een musical die volledig rond hem en zijn datingleven draait, is trouwens ook erg amusant om te beleven.

Elien – Simon vs. The Homo Sapiens Agenda en Fangirl

Een beetje onorigineel aangezien de verfilming hiervan bijna in de zalen komt, maar toen ik Simon vs. The Homo Sapiens Agenda van Becky Albertalli drie jaar geleden las, gaf ik hem vijf sterren op Goodreads. Wanneer de homoseksuele Simon stiekem e-mailt met een andere anonieme jongen op school, dreigt zijn geheim openbaar te worden. Zijn e-mails komen in de verkeerde handen terecht en Simon wordt afgeperst. Hij probeert dan ook achter de identiteit van zowel zijn crush als zijn kwelgeest te komen. Dit boek vond ik zo geweldig omdat echt alle personages heel erg authentiek en likeable zijn. Hoewel Simon zijn geaardheid nog verborgen houdt, is het voor zijn vrienden heel normaal. Net omdat dat dat geen “huge awesome deal” is, is het boek zo bijzonder. Simon is grappig en lief maar maakt ook fouten en is een van de meest innemende hoofdpersonages dat ik ooit in een boek leerde kennen. Hopelijk doet de film het boek en het personage eer aan.

Met dit tweede boek van Rainbow Rowell zeur ik een beetje. Er zitten namelijk wel en niet LGBT+-personages in. Wel, omdat je ze op de cover van het boek al kan zien, en niet omdat het geen echte personages zijn. Tweeling Cath en Wren zijn fan van Simon Snow, de boekenreeks over een leerling-tovenaar waar ze als kind geobsedeerd mee raakten. Maar nu het tijd is voor de unief houdt Wren zich liever bezig met andere dingen. Cath is dat niet meteen van plan, want ze heeft namelijk een nogal succesvolle fanfic lopen over Simon en Baz, twee hoofdpersonages uit de reeks. En ja, daar heb je ze. Cath schrijft slash fanfiction over Harry Potter en Draco Malfoy. Flauw dat er geen echte LGBT+-personages in het verhaal zaten? Jazeker. Maar rond slash fanfic en shipping hangt nog steeds een taboesfeer in bepaalde kringen, en dus is het top dat een auteur dat ook gewoon opneemt in haar boek. Meer nog, ze schreef ondertussen een boek volledig over de fictieve reeks Simon Snow. Carry On heb ik helaas nog niet kunnen lezen.


Meer lezen over LHBT-diversiteit in de popcultuur?

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels