Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

kuifje

De verdwenen miljoenen van Kuifje review

Een van de grootste kunstenaars die België in de 20ste eeuw voortbracht, was Hergé. Hij maakte naam als bedenker van de klare lijn en was een van de pioniers van het Europese beeldverhaal met zijn belangrijkste geesteskind Kuifje. Van 1929 tot 1976 reisde de gekuifde reporter samen met zijn hond Bobbie over de wereld het avontuur achterna. Eerst alleen en later met zijn vrienden kapitein Haddock, Professor Zonnebloem en de Janssens.

In 1983 overleed Hergé op 75-jarige leeftijd en toen viel het doek. Hij was van mening dat niemand buiten hemzelf iets kon doen met Kuifje en dus was het vanaf dat punt afgelopen met diens avonturen.

Wie de recente Castard-podcast gehoord heeft, weet dat onze vrienden zich ook een beetje verbaasden over de gebrekkige aandacht die er in 2023 is geweest voor Kuifje. In het veertigste stervensjaar van Hergé was het behoorlijk stil rondom Kuifje. De fantastische hommage-special kwam er toevallig omdat Lombard 77 jaar geleden werd opgericht. En er is een videogame die redelijk onopgemerkt voorbij is gegaan.

Hoe dat allemaal zo heeft kunnen lopen, wordt uitgelegd in het boek De verdwenen miljoenen van Kuifje oftewel “de geheimen van de erfenis van Herge zoals opgetekend door Jean-Pierre Levee”.

Kuifje na 1983

Na de dood van Hergé kwamen de rechten op Kuifje en zijn andere creaties terecht bij zijn weduwe mevrouw Vlamynck. Zij respecteerde de wensen van haar echtgenoot en sloot de studio. De stripheld Kuifje was dood maar het commerciële icoon Kuifje begon pas met leven.

Fanny zou namelijk weer snel gelukkig worden in de liefde toen ze de Brit Nick Rodwell tegenkwam en zich met hem verloofde. Rodwell ontpopte zich tot de schrik van iedere liefhebber van Kuifje. Ook over hem gaat dit boek.

De schrijver maakt uiteindelijk een redelijk chonologisch overzicht waaruit blijkt dat de erfenis van Hergé niet goed wordt beheerd. Het geld spuit door alle kieren en gaten naar buiten en het rendement is te verwaarlozen. Aan de vooravond van de honderste verjaardag van Kuifje staat de reporter er slechter voor dan ooit. Inmiddels heeft mevrouw Vlamynck Alzheimer en is Nick Rodwell ook niet meer de jongste. Wat nu?

Leuk leesvoer

De hele levenswandel van Kuifje en zijn schepper zijn inmiddels door een stoet biografen en kenners helemaal uitgepluisd. Maar wat er nu eigenlijk gebeurde na de sterfdag van Hergé is nog redelijk onontgonnen gebied. In dat opzicht spreekt het boek van Jean-Pierre Levee tot de verbeelding.

Het maakt aannemelijk dat er sinds die periode niet veel goed is gegaan. Als er al eens een hoogtepunt was zoals de Kuifje-film van Steven Spielberg, dan genereerde dat nauwelijks inkomsten voor de rechthebbers. Ook kwalitatief gaat het niet altijd goed, zoals de recent verschenen videogame helaas laat zien…

Het boek laat ook zien dat er bepaalde keuzes zijn gemaakt die logisch zijn, maar dat de man die ze maakte ook wel omschreven kan worden als het spreekwoordelijke giftige cadeau aan de Kuifje-fan. Hij respecteert het werk van Hergé maar gaat tegelijkertijd als een olifant door de porseleinkast.

via GIPHY


Toch krijgt de kant die redacteur Jeroen al liet zien in de podcast ruim baan. Jean-Pierre Levee schildert Nick Rodwell niet af als een demoon die puppies in het open haardvuur gooit voor de fun, maar als iemand die een buitenkans kreeg en deze pakte. Je krijgt sympathie voor zijn manier van doen omdat Levee de indruk wekt dat hij bijna altijd de domste persoon in de kamer is bij serieuze onderhandelingen en zodoende het enige wapen in stelling brengt dat hij heeft: de bullebak uithangen.

Maar…

Het enige echte gemis zijn de jaarrekeningen. Levee maakt wel met zijn Office-pakket een schema om het een en ander te verduidelijken maar een afdrukje van de rekeningen was beter geweest. Als je een waterdicht non-fictie boek verwacht en niet elke uithoek van het universum van Hergé uit je hoofd kent, dan gaat het hier nat.

De keiharde logica van Levee en de achtergrondkennis van de gemiddelde door de wol geverfde Tintinoloog zal het boek voor deze groep echter een verplichte aankoop maken.

Voor de ‘gewone’ lezer is dit boek vooral een onderhoudend verslag over de verdere verwikkelingen rondom Kuifje. Als je dat aanspreekt, dan kun je dit boek oppikken.

De verdwenen miljoenen van Kuifje verscheen op 4 oktober 2023.

Koop dit boek bij bol.com

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

4/5
Total Score

Raak

  • Het is een goed geschreven boek dat vertelt wat er de voorbije 40 jaar met Kuifje is gebeurd

Braak

  • Het is niet waterdicht
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels