Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Tips voor de beginnende Dark Souls-speler

Dark Souls: Remastered is gearriveerd, en je kan het op je favoriete platform spelen. Veteranen weten allang hoe het spel in elkaar zit, maar voor nieuwkomers zal het misschien even slikken zijn na de zoveelste keer sterven. Gelukkig hebben we hier bij Geekster een masterdiploma in Gitting Gud en hebben we onze thesis geschreven over Praising the Sun. Hier zijn onze spoilervrije tips voor nieuwe chosen undead om Dark Souls: Remastered ietsje meer te overleven.

Prepare to die

Dark Souls is een uitdagend spel, en zeker voor nieuwkomers in het genre zal het moeilijk zijn. En dan sterf je, en tenzij je zonder alweer te sterven je bloodstain kan bereiken op de plek waar je gestorven bent, verlies je zelfs je zuurverdiende zielen of humanity! Laat het echter niet aan je hart komen: Sterven is niet erg en je zal het vaak doen. Zielen verliezen is misschien niet leuk, maar eigenlijk krijg je na elke baas genoeg bonuszielen om mee verder te gaan. Om ervoor te zorgen dat je de platformuitdagingen zou overleven: zet in de opties de springknop op een andere knop dan de loopknop (bijvoorbeeld L3)!

Nadat je doorheen de tutorial bent, kom je in Firelink Shrine. Hier heb je een aantal mogelijkheden die in theorie allemaal doenbaar zijn, maar in praktijk tot je dood zullen leiden. Het beste pad voor nieuwe spelers ligt niet door het kerkhof, de catacomben of de ondergrondse ruïnes, maar op de trap die je kan vinden rechts achter je als je naar de Shrine aan het kijken bent. De andere paden zijn (tot een bepaald punt) mogelijk en bevatten een aantal leuke beloningen die je bij een tweede playthrough misschien zal halen, maar zijn in het begin aartsmoeilijk. Dit betekent uiteraard niet dat je niet even wat kan verkennen op eigen risico…

Dark Souls Remastered Start direction
Neem dit pad en de trappen naar boven om bij het eerste echte gebied te komen… of ga op eigen risico verkennen.

Niet elke ziel is dezelfde

Er zijn naast de zielen die je van vijanden krijgt ook genoeg items die je zielen geven, maar pas wel op! Gebruik de zielen die je van items krijgt enkel als je op het punt staat om te levellen of iets te kopen. De krachtige boss souls kan je trouwens voor veel zielen gebruiken, maar kan je ook gebruiken om unieke wapens te maken. En gebruik nóóit zelf een Fire Keeper Soul, maar geef deze aan andere Fire Keepers om je estus flask sterker te maken of laat je hart spreken!

Dark Souls Remastered Fire Keeper Soul
Doe dit niet!

Algemene gameplay-tips

“Cool, ik heb een zwaard! R1 om aan te vallen? Oké, R1, R1, R1, R1 … Waarom val ik niet meer aan? YOU DIED?”, aldus veel nieuwe Dark Souls-spelers.

In Dark Souls is een van je belangrijkste vaardigheden je stamina management. Die groene balk onder je levensbalk is immers ook van levensbelang. Elke actie, zoals aanvallen, schieten, rollen of magie gebruiken, kost stamina, en als je niet genoeg hebt, kan je niks meer doen. Ook aanvallen blokkeren kan enkel als je genoeg stamina hebt. Daarom is het belangrijk om berekend te spelen. Leer de aanvallen van de vijanden (vooral de bazen) en leer wanneer je veilig zelf kan aanvallen. Val enkel één of een paar paar keer aan als je een veilige mogelijkheid hebt en hou altijd wat stamina op reserve. R1-spam leidt al snel tot je dood. Gebruik enkel de krachtige R2-aanval als je er de mogelijkheid en de stamina voor hebt. Als je echt snel veel schade wil aanrichten en het veilig is, kan je door op driehoekje/Y te drukken trouwens je wapen in twee handen vastnemen. Je schild kan je dan niet gebruiken, maar je hebt nieuwe en krachtigere aanvallen. Bij sommige bazen is de regel dan ook dat als blokken toch niets uithaalt, je best ontwijkt en voor tweehandige aanvallen moet gaat.

Dark Souls Remastered difficulty
Door rustig te blijven, merk je bijvoorbeeld dat deze baas eigenlijk bijzonder simpel is.

Je schild is bijzonder handig in dit spel, mits je er een vindt dat fysieke aanvallen voor 100% tegenhoudt. Een schild gebruiken kost wel veel stamina. Hou je schild enkel omhoog als de vijanden aanvallen, maar gebruik het niet tussen de aanvallen door, zodat je sneller stamina terugkrijgt.

In vergelijking met de latere Soulsborne-games, zijn de vijanden in Dark Souls – geloof het of niet – best nog traag en gemakkelijk te ontwijken. De beste manier om menselijke vijanden (of vijanden die ooit mensen waren, zoals skeletten of zombies) te verslaan, is om achter hen te gaan staan en met één R1-klik hen in de rug te steken. Terwijl je dit aan het doen bent, kunnen andere vijanden je trouwens niets doen! Activeer dus je lock-on (R3), hou je schild omhoog en draai rond de vijanden. Hierdoor zullen de tragere exemplaren trouwens hun aanvallen missen. Wanneer je hun rug bereikt hebt, laat je eerst je schild los en activeer je de backstab. Dit is dé beste manier om moeilijke npc’s te verslaan en maakt zelfs de imposante black knights weerloos.

Dark Souls Remastered Backstab
Backstabben is superkrachtig, werkt bij veel vijanden, en geeft je invincibility frames.

Voor de echte gevorderden is er de parry. Wanneer een vijand aanvalt en jij een schild vasthoudt dat kan parryen, druk je net voordat de aanval je zou raken op L2 om de aanval af te weren en de vijand even te verdoven. Dit kan met schilden van kleinere of gemiddelde grootte of met bepaalde wapens in je linkerhand. Als je dan recht voor hen staat en één keer op R1 drukt, doe je een superkrachtige riposte, waartegen ze zich niet kunnen verdedigen. Ook tijdens deze riposte ben je even onsterfelijk.

Dark Souls Remastered Parry
Eenmaal je het onder de knie hebt, is een parry met een riposte bijzonder bevredigend, en zal je er moeilijke vijanden gemakkelijk mee kunnen afmaken.

Overal in de wereld liggen schatten verborgen en kunnen vijanden op de loer liggen. Kijk steeds met de camera overal in het rond, vooral als je op een nieuwe locatie komt. Dark Souls probeert je dit te leren door soms eens een vijand achter een hoek te verbergen, dus maak je dit zo snel mogelijk gewoon. Hierdoor vind je trouwens ook sneller alle shortcuts of extra bonfires, waardoor de run naar een baas veel minder lang wordt. Ook vind je zo soms een bepaald wezen dat snel wegloopt. Stel dat je dit wezen mist, kan je het terugroepen zonder eerst een bonfire te moeten activeren. Het is een beetje cheesy, maar wanneer je quit en reload, ben je nog steeds op dezelfde plek en zijn alle vijanden en speciale wezens die nog leefden terug met full health. Dit geldt trouwens ook voor bazen…

Character creation

De eerste keuze in het spel is meteen al een van de moeilijkste. Welk personage zal je maken? Over de vaak hilarische mogelijkheden qua uiterlijk zwijgen we even, maar je class en startgeschenk is toch wel belangrijk om even te bespreken. Kies welk soort personage en welke wapens je het meeste aanstaan, zodat je meteen het spel met je gewenste vechtstijl kan beginnen. De keuze van je class geeft je bepaalde stats en ook een startuitrusting die hierbij zouden moeten passen, maar tijdens het spel zelf kan je altijd nog in andere stats investeren en alle uitrustingen vinden, dus niets staat vast bij je eerste keuze.

Dark Souls Remasterd chargen
Misschien het moeilijkste scherm van heel Dark Souls.
[toggle title=”Overzicht classes” load=”hide”]De Knight is in het begin een beetje een manusje-van-alles en heeft een uitstekende verdediging en veel levenspunten. Warriors en Bandits zijn er voor wie met zware wapens vijanden om zeep wil helpen. Thieves en Wanderers kunnen met snelle wapens veel steken geven en Hunters zijn er voor wie graag met pijl en boog werkt (hoewel dat voor een eerste playthrough een grote uitdaging zal zijn). Wie pure magie wil schieten, begint best met een Sorcerer, en de brave zielen die graag zichzelf en anderen genezen of grote bliksemschichten smijten naar vijanden kunnen gaan voor de Cleric. De Pyromancer is er voor wie graag met vuur smijt en de Deprived is een beetje een uitdaging aangezien je wel met veel stats begint, maar zonder enige verdediging.

Dark Souls Remastered classes
Kijk goed naar hoe de stats veranderen bij elke class.

Daarnaast kan je ook nog een geschenk kiezen om het spel mee te beginnen. Elk geschenk geeft je een kleine bonus, zij het een paar krachtige bommen, een ring of een aantal genezingsdrankjes. Aangezien je al deze voorwerpen, die je maar een paar keer kan gebruiken, ook in grote getale zal vinden in de spelwereld, raden wij de master key aan, waarmee je sneller deuren en zelfs een shortcut kan openen.

Dark Souls Remastered Master Key
Geloof ons, dit is een bijzonder handig voorwerp.

Level up

Eenmaal je zielen verzamelt hebt, kan je deze aan een bonfire gebruiken om een level-up te krijgen. Maar in welke stat moet je investeren? Om te beginnen: Resistance is waardeloos! Je kan de bonussen die je erdoor krijgt veel beter bekomen via meer vitality of bepaalde harnassen. Elk personage kan altijd vitality gebruiken om zo meer aanvallen te kunnen overleven. Wie graag zware harnassen draagt of wapens hanteert, moet ook zeker in endurance investeren. Daarnaast investeer je het best in de stat die bij je vechtstijl en je gewenste wapen past. Hoewel je bijvoorbeeld vooral met strength kan werken, is het mogelijk dat je wapen ook wat dexterity nodig heeft. Investeer zoveel dex als je nodig hebt om het te kunnen gebruiken en steek de rest in vit, end en str. Wie graag magie gebruikt, moet ook wat punten steken in attunement, zodat je meer spreuken tegelijkertijd kan onthouden. Pas wel goed op, want in de eerste Dark Souls kan je je stats nooit meer herverdelen. Een geïnvesteerd punt blijft daar voor eeuwig!

Dark Souls Remastered level up
Dit personage heeft veel in Dex geïnvesteerd als damage stat, maar Vit en End blijven heel belangrijk. Str is enkel gebruikt om een bepaald wapen net te kunnen dragen.

Wapens, equip load en poise.

Je wapen is belangrijker dan je harnas, maar de materialen om beide te upgraden zijn (zeker in het begin van het spel) minder talrijk dan je zou denken. Probeer wapens uit zoveel je wil, maar upgrade enkel de wapens die je gaat gebruiken, zeker als het gaat om de hogere upgrades. Eenmaal je een keuze gemaakt hebt, blijf je daar na een tijdje best bij zodat je het helemaal kan upgraden. Je kan Dark Souls trouwens in principe uitspelen met elk wapen. Hoe sterk je wapen is, bepaalt in Dark Souls: Remastered wel ook welke andere random spelers je in de multiplayer zal tegenkomen.

Dark Souls Remastered weapon upgrade
Je wapen upgraden is letterlijk van levensbelang.

Je moet goed kiezen welke harnassen, helmen en wapens je wil gebruiken, want die wegen allemaal veel. In je equip load kan je zien hoeveel je kan dragen en hoeveel je aan het dragen bent. Ga echter niet voor net geen 100% equip load! Hoe zwaarder, hoe minder goed je kan rollen en hoe trager je loopt. Rollen is bijzonder belangrijk in het spel, en wie meer dan 50% van zijn equip load gebruikt, zal gaan fat rollen, wat je altijd moet proberen te vermijden! Het beste is om onder de 25% te zitten en een fast roll te krijgen, maar in principe is de mid roll van tussen de 25 en 50% ook zeker doenbaar. Zware harnassen dragen geeft je echter ook een voordeel: je krijgt meer poise, waardoor je aanvallen niet constant onderbroken worden als jij ondertussen ook aangevallen wordt. Je moet dus voor jezelf uitmaken of je snel rollen of ongehinderd aanvallen belangrijker vindt.

Dark Souls Remastered equip load
54/4=13,5. Door de meeste bepantsering uit te spelen (tot je meer in End investeert en een grotere equip load krijgt), kan je bijvoorbeeld aan 12,7 equip load gaan fast rollen.

Multiplayer en Try jumping?

Je kan enkel rechtstreeks andere spelers tegenkomen als je menselijk bent. Hiervoor moet je, nadat je gestorven bent, één humanity (het aantal humanity dat actief is, zie je in de linkerbovenhoek) gebruiken aan een bonfire. Als je dit doet, kan je andere spelers of npc’s oproepen door hun teken op de grond te activeren (opgelet, dan worden bazen iets sterker), maar loop jij ook het risico door een vijandige andere speler bezocht te worden.

Na de eerste echte baas vind je een bepaald personage die je een steen geeft waarmee jij je teken kan achterlaten. Hierdoor kunnen andere spelers jouw teken zien op dezelfde plaats in hun wereld. Laat je teken dus niet zomaar willekeurig ergens achter, maar in de buurt van een bonfire of net voor een baasgevecht. Wanneer jij het gebied verlaat, verdwijnt jouw teken trouwens wel.

Geholpen worden:
Hiervoor moet je, zoals gezegd, menselijk zijn. Gebruik één van je humanities om jezelf aan een bonfire terug levend te maken. Nu zal je opeens veel extra tekens op de grond zien liggen. Activeer er een en hoop dat deze speler nog beschikbaar is. Zodra jij de baas van dat gebied verslaat, kan je niet meer in dat gebied anderen summonen. Opgepast: zolang jij menselijk bent, kunnen snoodaards binnenvallen in jouw wereld!

Kleur van de tekens en andere spelers:
wit en geel: willen je helpen
rood: willen je doden

Wil het summonen of gesummoned worden niet lukken?
Doe even een quit en reload, dat lost meestal de problemen op.

Gebruik een wachtwoord (in je opties) om ervoor te zorgen dat je enkel je vrienden kan summonen.

Ook al ga je nooit in de wereld van een andere speler kijken of komt er nooit een al dan niet uitgenodigde gast in de jouwe, toch zal je de invloed van andere spelers zien. Zolang je verbonden bent met het internet, zie je de boodschappen van andere spelers in het oranje op de grond. Deze kunnen je naar items, wapens of zelfs geheimen leiden, maar zijn net zoals alle mensen op het internet niet altijd te vertrouwen. Sommige boodschappen van andere spelers zullen je helpen, maar gebruik je gezond verstand. Als je “try jumping” ziet staan aan een afgrond, zal het waarschijnlijk (eh, meestal) niet goed aflopen als je dat doet. Ook zijn er een aantal boodschappen die misschien op het eerste gezicht niks betekenen, tot je er met een vuile geest naar kijkt…

Dark Souls Remastered try jumping
Ik weet hoe het eruit ziet, maar de donkere kleren en zeis betekenen niet automatisch dat ik deze boodschap als een val heb achtergelaten.

Overzicht

Dit is bijlange niet alles wat we over dit schitterende spel kunnen zeggen, maar om spoilers te vermijden en om je zelf ook nog wat te laten ontdekken, laten we het hierbij. Om af te sluiten zijn hier nog eens alle tips op een rij:

 • Sterven is niet erg en je zal het vaak doen.
 • Zet in de opties de springknop op een andere knop dan de loopknop.
 • Het beste pad voor nieuwe spelers ligt niet in het kerkhof, de catacomben of de ondergrondse ruïnes, maar op de trap die je kan vinden rechts achter je als je naar de Shrine aan het kijken bent.
 • Gebruik de zielen die je van items krijgt enkel als je op het punt staat om te levellen of iets te kopen.
 • Gebruik nóóit zelf een Fire Keeper Soul.
 • Val enkel één of een paar keer aan als je een veilige mogelijkheid hebt en hou altijd wat stamina op reserve. R1-spam leidt al snel tot je dood.
 • Hou je schild enkel omhoog als de vijanden aanvallen, maar gebruik het niet tussen de aanvallen door.
 • De beste manier om menselijke vijanden (of vijanden die ooit mensen waren, zoals skeletten of zombies) te verslaan, is om achter hen te gaan staan en met één R1-klik hen in de rug te steken.
 • Wanneer een vijand aanvalt en jij een schild vasthoudt dat kan parryen, druk je net voordat de aanval je zou raken op L2 om de aanval af te weren en de vijand even te verdoven.
 • Kijk steeds met de camera overal in het rond, vooral als je op een nieuwe locatie komt.
 • Wanneer je quit en reload, ben je nog steeds op dezelfde plek en zijn alle vijanden en speciale wezens die nog leefden terug met full health.
 • Je kan altijd nog in andere stats investeren en alle uitrustingen vinden, dus niets staat vast bij je eerste keuze.
 • Resistance is waardeloos!
 • Elk personage kan altijd vitality gebruiken.
 • Investeer in de stat die bij je vechtstijl en je gewenste wapen past.
 • In de eerste Dark Souls kan je je stats nooit meer herverdelen.
 • Probeer wapens uit zoveel je wil, maar upgrade enkel de wapens die je gaat gebruiken, zeker als het gaat om de hogere upgrades.
 • Wie meer dan 50% van zijn equip load gebruikt, zal gaan fat rollen, wat je altijd moet proberen te vermijden!
 • Je kan enkel rechtstreeks andere spelers tegenkomen als je menselijk bent.
 • Sommige boodschappen van andere spelers zullen je helpen, maar gebruik je gezond verstand.

En misschien de belangrijkste tip voor wie graag anderen helpt:

Dark Souls Remastered Jolly Co-operation
Luister naar deze man!

Geïnteresseerd in Soulsborne-games of games in het zelfde genre?

 • Lees hier onze review van Dark Souls: Remastered
 • Lees hier onze reviews van Dark Souls 3 en de twee DLC’s
 • Lees hier onze review van Bloodborne en de DLC
 • Lees hier onze review van Nioh
 • Lees hier onze review van Dark Souls: The Board Game
 • Lees hier onze review van Salt and Sanctuary

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels