Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

pokémon let's go pikachu eevee artwork

Alles wat je moet weten over de nieuwe Pokémon-games

Vorige week woensdag werden er niet één maar drie nieuwe Pokémon-games aangekondigd. Omdat er nog steeds wat verwarring bestaat over wat elke game nu precies is en wat het betekent voor de franchise, zetten we bij Geekster graag even alles voor je op een rijtje.

Pokémon Let’s Go Pikachu & Eevee

pokémon let's go pikachu eevee box art

De laatste weken gonsde het van de geruchten, en oplettende fans konden in april al weten dat Pokémon Let’s Go Pikachu & Eevee eraan kwamen. Maar nu is het ook officieel.
Naast de free-to-start spinoff Pokémon Quest, die we hier wijselijk even ter zijde laten, was de aankondiging van deze games hét grote nieuws van de conferentie. Laten we misschien eerst beginnen met uit te leggen wat deze games niet zijn. Dit is niet de achtste generatie van Pokémon en dus geen nieuwe game in de serie zoals Pokémon Sun & Moon dat wel waren. Wat is het dan wel? Het ziet er naar uit dat Let’s Go een soort van herinterpretatie van Pokémon Yellow wordt. We noemen het geen remake, want er zijn heel wat dingen die zullen veranderen.

 • Pokémon Let’s Go Pikachu & Eevee verschijnt op 16 november voor de Nintendo Switch en zal € 59,99 kosten.
 • Tegelijkertijd wordt er een speciale Pokéball Plus uitgebracht die je als controller kan gebruiken voor de game. Deze Pokéball zal vibreren, licht geven en geluid maken naargelang de acties in de game. De Pokéball Plus kan ook gebruikt worden met Pokémon GO.
 • Pokémon Let’s Go speelt zich af in de wereld van Kanto, net zoals de originele Pokémon Red, Blue en Yellow. Enkel de originele 151 Pokémon en minstens één nieuwe Pokémon zullen hier te vinden zijn.
 • Net zoals in Yellow heb je een partnerpokémon die je uit zijn of haar Pokéball volgt doorheen je avontuur: Pikachu of Eevee. Deze Pokémon zal niet kunnen evolueren.
 • Je vangt Pokémon op dezelfde manier als in Pokémon GO. Pokémon zijn zichtbaar in de wereld en verschijnen niet meer at random in het gras.
 • Gevechten tegen trainers zijn nog steeds zoals de oude Pokémon-games, waar iedere Pokémon vier moves heeft.
 • Net zoals in Pokémon Sun & Moon zijn er geen HM’s maar kun je wel Pokémon berijden om bepaalde plaatsen in de game te bereiken.
 • Generatie 1-Pokémon kunnen gevangen worden in Pokémon GO en worden via Bluetooth doorgestuurd naar Let’s Go, inclusief shinies. Deze Pokémon zullen verschijnen in een speciale zone waar ze alsnog in deze game gevangen moeten worden. Je kan geen Pokémon sturen van Let’s Go naar GO.
 • Je kan voor het eerst in een Pokémon-game meerdere saves hebben: één per Nintendo-account. Je kan deze game dus voor het eerst delen met andere spelers.
 • De game heeft lokale multiplayer. Twee spelers kunnen elk met een eigen Joycon samen spelen. Ze besturen elk een eigen personages en kunnen samen gevechten aangaan en Pokémon vangen.
 • Net zoals alle Pokémon-games zijn er bepaalde Pokémon die je enkel in één van de versies kan vangen. Om alle Pokémon te verzamelen zal je dus moeten ruilen met andere spelers.
 • Je kan geen Pokémon kweken in deze game.

Samengevat: Pokémon Let’s Go lijkt een geëvolueerde (pun zeker en vast intended) versie van Pokémon GO. Het neemt dezelfde nostalgische invalshoek die GO zo populair maakte en kopieert de al even populaire techniek van Pokémon vangen. Maar daarnaast wil het wat meer diepgang bieden qua gameplay en sluit het nauwer aan bij de klassieke games die we nog kennen van op de Game Boy. Het is een bridge game die spelers van Pokémon GO moet overtuigen om ook de andere games in de serie een kans te geven. En wie weet gaan die spelers dan volgend jaar ook de echte nieuwe Pokémon-game spelen die zal uitkomen voor Nintendo Switch.

Generatie 8

Want ja, geen paniek: er komt nog steeds een volledig nieuwe Pokémon-RPG aan die dezelfde diepgang zal bieden als Pokémon X en Y, Sun en Moon en hun vele voorgangers. Je zal er Pokémon kunnen vangen op de traditionele manier, je zal ze kunnen kweken en speciale technieken kunnen aanleren. Het competitieve aspect van de Pokémon-games gaat niet verloren dankzij de release van de meer casual Let’s Go-spinoff.

Voor Nintendo is Let’s Go een experiment om te zien hoe ze met de franchise het grote publiek (zo’n 800 miljoen downloads ondertussen) van Pokémon GO kunnen overtuigen om een Switch te kopen. Met de nieuwe core-RPG die eind 2019 zal verschijnen, mikken ze op de traditionele Pokémon-fans die al jaren hun games trouw zijn.

In een interview met Eurogamer gaf producer en sterkhouder achter de serie Junichi Masuda toe dat Gamefreak bij elke nieuwe Pokémon-game heel goed moet afwegen hoeveel ze precies aan de succesformule kunnen veranderen. Er is altijd de vrees dat, als ze iets veranderen, de games niet meer als Pokémon-games zullen aanvoelen en ze de hardcore fans in de steek zullen laten. Aan de andere kant is er de vrees dat door de games als maar ingewikkelder te maken met elementen zoals het IV-breeding en dergelijke, het meer casual spelers gaat beginnen afschrikken. Dankzij de Let’s Go-games kunnen ze nu wat meer experimenteren met nieuwe (en geleende) aspecten van onder andere Pokémon GO om zo deze twee doelgroepen samen te doen komen.

Eén ding staat nu wel vast: de Nintendo Switch heeft zich bewezen als nieuwe thuis voor de Pokémon-games. Na deze spin-off en de nieuwe core-RPG eind 2019 mogen ons de volgende jaren verwachten aan heel wat nieuwe Pocket Monsters op Nintendo’s handheld/console-hybrid.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels