Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

AOC C32G1 review: veel scherm, weinig pixels voor je geld

AOC maakt me altijd enthousiast met hun gamingschermen. De afgelopen jaren brengen ze dan ook steevast wat een gamer nodig heeft aan een betaalbare prijs. Met de C32G1 brengen ze een groot 32 inch-curved scherm naar de markt en dat voor slechts 269 euro. Noodgedwongen startte ik nog maar m’n pc op en begon te gamen, louter ter test.

Schermgrootte: 32 inch
Resolutie: 1920 x 1080
Schermverhouding: 16:9
Ververssnelheid: 144 Hz
Responstijd: 4ms
Contrast: 3000:1
Helderheid: 250 cd/m²
Verstelbaar in hoogte: ja
Aansluitingen: HDMI 1.4, DisplayPort 2, VGA
Adviesprijs: 269 euro

De AOC C32G1 brengt een matzwarte behuizing met enkel fijne, rode accenten. Hoe kan het ook anders, het is immers een gaming monitor. Gelukkig weet AOC het niet al te schreeuwerig te maken. Aan de voorkant vind je, naast het grote 32″ curved beeldpaneel natuurlijk, dunne schermranden. Het moet leuk zijn om je te omringen met drie van deze beesten, iets wat gezien de relatief lage kostprijs ook nog eens prima te doen is. Er is achteraan trouwens een 100x100mm VESA mount als je het scherm zou willen ophangen. De stroomvoorziening werd in het scherm verwacht dus je zal enkel een europlug moeten wegwerken achter je bureau en geen baksteen van een voeding.

Het blijft trouwens verbazingwekkend dat AOC en andere monitorfabrikanten steevast een CD met drivers bij hun producten blijven leveren. Het is 2019 en optische drives zijn aan het uitsterven. Ik heb sinds 1999 geen beeldschermdriver meer geïnstalleerd. En erg goede frisbees zijn het ook niet…

Natuurlijk heeft AOC enkele compromissen moeten sluiten om een dergelijk scherm aan te bieden aan dit prijspunt. Veruit de grootste is de resolutie van dit scherm: 1920×1080 pixels. Ja, je zal zeker pixels zien op dit FullHD-paneel. Voor gamers wordt dit wel goedgemaakt door de 144Hz-verversnelheid en FreeSync ondersteuning om schermscheuren tegen te gaan.

Het curved aspect van het scherm riep op kantoor wel gemengde reacties op. Voor sommige was de kromtestraal van 1800R teveel, zelf vond ik het gewoon prima. Minder was de helderheid, die mocht net iets hoger voor de momenten dat de zon binnen scheen. Het contrast maakt dit wel enigszins goed.

De aansluitingen zijn oké, hetzij wat aan de karige kant. Zo heb je van elke soort één: HDMI, DisplayPort en VGA. Er is helaas geen ingebouwde USB-hub. Ook een geïntegreerde luidspreker mist, maar daar is denk ik niemand rouwig om.

De AOC C32G1 kan ik niet aanbevelen. De resolutie is gewoon laag voor een 32 inch-scherm, voor 1920×1080 is 27 inch zowat de limiet. Ook de helderheid schiet net wat te kort overdag. Jammer, want de kleurenweergave en het contrast zijn top. Voor je geld kies je beter een kleiner scherm met dezelfde technische specificaties. Als je toch groot wil gaan, zou ik eerde een scherm met een hogere resolutie en 60Hz ververssnelheid gaan. Het kan niet altijd een voltreffer zijn, AOC.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels