Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Kamandi Challenge kaft

The Kamandi Challenge review: een ode aan Jack Kirby

In 2017 vierde de Amerikaanse comicindustrie de 100ste geboortedag van Jack Kirby. Kirby was de man die samen met Stan Lee het Marvel-universum uit de grond stampte. Bij DC Comics liet hij zich evenmin onbetuigd. Darkseid? De ultieme bad guy van het DC-universum kwam uit zijn pen gerold. The New Gods? Idem.. En dan was daar ook nog Kamandi… 

Schrijver: Dan Abnett, Peter J. Tomasi, Jimmy Palmiotti, James Tynion, Bill Willingham, Rob Williams, Gail Simone, Steve Orlando, Marguerite Bennett, Keith Giffen, Tom King, Greg Pak.
Tekenaar: Dale Eaglesham, Neal Adams, Amanda Conner, Carlos D’Anda, Ivan Reis, Philip Tan, Dan Jurgens, Ryan Sook, Walt Simonson, Joe Prado, Kevin Eastman, Dan Jurgens, Steve Rude.
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: 18 april 2018[/column]

Kamandi is de naam van de jonge knul die de lezer van deze comic op de voet zal volgen. In de nabije toekomst hebben de dieren na een ramp de macht overgenomen en zijn het de mensen om wiens belangen niet al te veel wordt gegeven. Kamandi gaat op zoek naar zijn ouders en trekt daarbij over de aarde, terwijl hij van het ene avontuur in het andere verzeild raakt.

The Kamandi Challenge

De naam The Kamandi Challenge zegt natuurlijk al veel. Dit is niet zomaar een comic. Het was bedoeld als een ode aan Jack Kirby.  Een man met meer ideeën dan tijd om ze uit te werken. Qua status zou je hem makkelijk de Hergé van de Amerikaanse comicindustrie kunnen noemen. En om dus de creativiteit van de man te eren, stelde DC een team samen van twaalf duo’s, die ieder een deel van het grote verhaal vertellen en elke issue afsluiten met een cliffhanger waar hun opvolgers zich maar uit moeten zien te redden.

Op zijn best laat The Kamandi Challenge zien wat er leuk kan zijn aan comics die niet gemaakt zijn met een bundel in het achterhoofd. Elke issue is vrij onvoorspelbaar en neemt zijn lezer mee op een dolle rit. Het zijn in dit geval ook nog eens allemaal top comicmakers die hun ding doen. Dat het goed is, staat buiten kijf.

Het nadeel van wisselende duo’s is dat het bijna onvermijdelijk is dat je soms uit het verhaal wordt gehaald. Bovendien mis je toch ook wat samenhang in het verhaal, waardoor alles in de laatste issue nogal haastig aan elkaar wordt geknoopt met een flink konijn uit de hoge hoed. Dat is teleurstellend.

The Kamandi Challenge is, los van het einde, een amusante comic en een mooie ode aan de creativiteit van Jack Kirby.

The Kamandi Challenge

The Kamandi Challenge
4 5 0 1
Een ode aan Jack Kirby
Een ode aan Jack Kirby
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels