Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Action Comics 1000 review: een ode aan Superman

Jubelt allen! Het onbetwistbare hoogtepunt van deze week was de publicatie van Action Comics 1000 bij DC Comics. De eerste comicreeks waarvan er 1000 (!) exemplaren zijn verschijnen. En het was de comic waarin Superman zo’n 80 jaar geleden zijn debuut maakte.

Schrijver: Brad Meltzer, Brian Michael Bendis, Dan Jurgens, Geoff Johns, Louise Simonson, Marv Wolfman, Paul Dini, Paul Levitz, Peter J. Tomasi, Richard Donner, Scott Snyder en Tom King
Tekenaar: Butch Guice, Clay Mann, Curt Swan, Dan Jurgens, Jerry Ordway, Jim Lee, John Cassaday, Jose Luis Garcia-Lopez, Kevin Nowlan, Kurt Schaffenberger, Neal Adams, Olivier Coipel, Patrick Gleason, Rafael Albuquerque
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: 18 april 2018

DC Comics heeft een groot aantal schrijvers en tekenaars opgetrommeld die een gedeeld verleden hebben met de man van staal. In een aantal korte verhalen brengen zij hulde aan Superman.

De meeste verhalen laten Superman zien als een weldoener en benaderen hem voor een groot deel als een godheid die naar de aarde komt om iets te doen voor de mensheid. Hoogtepunt is een prachtig verhaal van Tom King en Clay Mann waarin Superman vele miljarden jaren in de toekomst nog een keer het graf van zijn ouders bezoekt terwijl de aarde bijna verzwolgen wordt door de zon.

Natuurlijk maakt Brian Michael Bendis in deze issue zijn debuut waarin hij samen met Jim Lee een kort verhaaltje brengt, waarin we als lezers een voorproefje krijgen van het verhaal dat de schrijver met zijn run bij Action Comics gaat vertellen. Zoals het er nu naar uitziet is het een verhaal waarin een deel van Supermans historie vanuit een radicaal nieuw perspectief wordt bekeken. Leuk maar niet echt bijzonder.

Superman is natuurlijk de grootvader van alle superhelden. Als je dat combineert met het jubileum van Action Comics dan heb je twee gerechtvaardigde redenen om deze comic in huis te halen. Het is een mijpaal, punt.

Toch zul je, wanneer je verder kijkt, niet aan de indruk kunnen ontkomen dat Superman zijn beste tijd heeft gehad. Grafisch gezien is er niet veel aan het personage veranderd. De S is een wereldmerk. Het kostuum is daarentegen extreem gedateerd. De pastelkleuren, het onderbroekje en de rode cape zijn niet meer van deze tijd.

Superman is ook dusdanig braaf dat je er niet veel mee kunt aanvangen in een verhaal. Het is al vrij snel een ernstige karakterbreuk en dan dwing je veel makers om weer een nieuwe versie te bedenken waarin Supes optreedt als inspiratiebron.

Action Comics 1000 is een mijlpaal maar het laat ook zien dat Supermans tijd als stripheld is geweest.

4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels