Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hawkeye: Freefall #1 review – een schot in de roos

In Freefall verzet Hawkeye zich tegen vriend en vijand om te bewijzen dat hij wel een waardige held kan zijn.

Hawkeye loopt tegen de lamp tijdens een undercovermissie in het hol van slechterik Hood (een gewone man met een mantel van een demoon). Maar daar stopt de tegenslag voor Clint Barton niet. Ronin maakt tumult in de stad en zijn vrienden verdenken Barton ervan opnieuw het masker van de zwaardvechter te dragen.

Hawkeye: Freefall maakt meteen duidelijk dat de nieuwe titel in het teken staat van Barton die zichzelf moet bewijzen. De superheld zonder superkrachten wordt in twijfel genomen door zijn collega’s als held, en door schurken als waardige tegenstander. Daar zal ongetwijfeld zijn tegendraadse karakter voor iets tussen zitten, want zo sarcastisch zagen we Hawkeye nog nooit.

© Marvel Comics

Met zijn nieuwe reeks treedt Matthew Rosenberg (Uncanny X-Men) in de bejubelde voetsporen van Matt Fraction en David Aja. Het duo is verantwoordelijk voor het geven van een unieke stem aan Hawkeye in een reeks die je zonder twijfel mag bestempelen als een van de meest baanbrekende superheldenstrips ooit. Hawkeye: Freefall lijkt niet de ambitie te hebben om die toer op te gaan. Van het begin is duidelijk dat deze comic gewoonweg een actievolle rit in de hoogste versnelling wil zijn.

Rosenberg vergroot het cynisme van Hawkeye tot op het punt dat hij wel heel egocentrisch overkomt. Hij schiet pas in actie wanneer zijn imago van held dreigt in te storten. De bijtende humor maakt van hem een menselijk personage, want hij verdoezelt er eigenlijk zijn eigen onkunde mee. Rosenberg dropt Hawkeye in een mysterie dat misschien al mocht opgelost zijn in het eerste nummer, al zeker door het verschroeiende tempo waarmee hij het al de rest vertelt.

Het voorbijrazende actieverhaal zit vol urgentie en karakterkoppen dankzij de tekeningen van de Siberische Otto Schmidt (hij heeft net een reeks van die andere boogschutter bij DC Comics getekend). Zijn personages met grote kinnen en brede schouders hebben weg van wat Batman: White Knight-maker Sean Murphy tekent, maar dan een lightversie ervan. Letterlijk, want Schmidt kiest voor dunnere lijnen en fellere kleuren waardoor Hawkeye: Freefall unieker leest dan zijn beschrijving.

© Marvel Comics

Hawkeye: Freefall #1 is geschreven door Matthew Rosenberg, getekend door Otto Schmidt en uitgegeven door Marvel Comics op 1 januari 2020.

Cool

Cool
3 5 0 1
Hawkeye: Freefall heeft alle ingrediënten om een actierit te worden met diepgang. Wil je Hawkeye in de comics ontdekken? Wacht dan niet langer en lees dit eerste nummer.
Hawkeye: Freefall heeft alle ingrediënten om een actierit te worden met diepgang. Wil je Hawkeye in de comics ontdekken? Wacht dan niet langer en lees dit eerste nummer.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels