Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Ragnar vs Ragnar: wie is de leukste Ragnar van het koude land?

Ik heb iets voor de Vikingen, dat kan ik niet verbergen. Alle afleveringen van Vikings gebinged, Sagas gekocht, The Saxon Stories aan het lezen… Maar door al die verschillende dingen te kijken/lezen, heb ik ook verschillende beelden van hen. In dit artikel ga ik wat verder in op wie Ragnar nu eigenlijk was en vergelijk ik de Vikings Ragnar met de echte.

Beginnen zal ik doen met een kleine uitleg over de verschillende bronnen die ik gebruik. Vikings is de reeks van schrijver Michael Hirst. Deze reeks gaat volledig over de avonturen van Ragnar en (in de latere seizoenen) zijn kinderen. Voor de ‘echte’ Ragnar gebruik ik saga’s, Wikipedia en verschillende algemene bronnen. Ik ga er niet om wedden dat deze volledig juist zijn, want de meeste bronnen zijn Anglo-Saxons en we weten allemaal hoe zeer zij de geschiedenis durven verdraaien.

Ik zou ook The Saxon Stories kunnen gebruiken, maar de Ragnar die daar in komt (Earl Ragnar the Fearless) is niet de Ragnar die de geschiedenis in gegaan is. Wel komen daar drie kinderen van Ragnar in; Ubba, Ivar en Halfdan.

Naam, leeftijd, vrouw(en) en kinderen

In Vikings is Ragnar zijn achternaam ‘Lothbrok Sigurdsson’ en is hij Noors. Hij is in het eerste seizoen 31 jaar en veroudert doorheen de hele reeks (maar qua uiterlijk zie je toch niet veel verschil). In deze reeks heeft onze vikingheld twee vrouwen, Lagertha en Aslaug, en verschillende korte liefdes. Hij heeft zes biologische kinderen (Gyda, Björn, Ubbe, Hvitserk, Sigurd en Ivar). Hier heeft Ragnar een broer, Rollo.

Ik wil even dieper ingaan op Rollo, die in Vikings Ragnar zijn broer is. Rollo was een Noorse krijger, die de eerste heerser van Normandië werd. Hij is later herdoopt als Robert. Rollo leefde vele jaren na Ragnar, dus kan nooit zijn broer geweest zijn.

De echte Ragnar heette eerst Sigurdsson en is dan hernoemd naar Lodbrok. Hij is zowel Deens als Zweeds, doordat zijn vader de Zweedse koning Sigurd Hring was. Van de echte Ragnar is er qua leeftijd niet zoveel geweten. Hij had drie vrouwen, Lagertha, Thóra en Aslaug en zes (geweten) biologische kinderen (Ivar, Halfdan, Björn, Sigurd, Hvitserk en Ubba).

Vrienden en vikingleven

In Vikings is Ragnar een woeste rover, samen met de broers Halfdan en Harald en de bootbouwer Floki. Hij start zijn grote tocht met het veroveren van een klooster in Lindisfarne, waar hij Athelstan, een monnik, meeneemt naar Kattegat (Ragnars thuis). De achterliggende reden van de veroveringen is rijker worden door kloosters leeg te roven. Deze Ragnar kijkt niet echt om naar zijn kinderen (hij verdwijnt bijvoorbeeld een paar jaar zomaar uit hun leven) en heeft ook niet echt het beste voor met zijn volk. Verschillende strijdtactieken zijn gemaakt om een bepaald punt te maken tegenover anderen.

Over echte Ragnar is niet zoveel geweten. We weten niet hoe hij was qua persoonlijkheid of tegenover zijn kinderen. We weten alleen dat hij als een held werd gezien.

 

Dood en nalatenschap

Pas op, in dit stuk volgen spoilers voor Vikings!

Vikings en de echte Ragnar komen hier heel sterk overeen. Ragnar wordt meegenomen door koning Aelle en wordt door hem vermoord. Ze smijten hem in een kuil vol giftige slangen en laten hem zo zachtjes wegkwijnen. Maar zijn zonen nemen daar dan weer wraak op en vormen samen het Great Heathen Army, dat Engeland voor eens en voor altijd wil verslaan.

Wie is er nu de leukste Ragnar van het land?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk. De Ragnar uit Vikings vind ik echt een eikel, vooral vanaf seizoen drie. Hij bedriegt Lagertha constant, maakt domme beslissingen in gevechten en verdwijnt plots voor tien jaar, zonder iets te zeggen. Al vrees ik dat hij waarschijnlijk goed op de echte Ragnar zal lijken, weten we nog niet genoeg over hem om dat te zeggen. Wat we wel weten is dat hij genoeg inspireerde om er meerdere reeksen, boeken, kunst én artikels over te maken.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels