Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

X-MEN

De perfecte X-Men-trilogie: regisseurs en acteurs

X-Men: Dark Phoenix luidt het einde in de filmreeks die 19 jaar geleden begon. Welke weg onze mutanten daarna inslaan op het grote scherm is nog onduidelijk. In een ideale wereld, volgen ze onze weg.

Dit artikel heeft een kleine update gekregen voor de release van X-Men: Dark Phoenix.

Na 15 jaar in productiehel te hangen, kwam de eerste X-Men van Bryan Singer uit in 2000. In de film belanden Wolverine en Rogue in de tweestrijd tussen Charles Xavier en Magneto. De kaskraker stond aan de wieg van de superheldenrenaissance op het witte doek. Drie jaar later kwam het vervolg uit, X2, dat zich baseerde op de comic God Loves, Man Kills en waarin de X-Men het opnemen tegen William Stryker. X-Men: The Last Stand uit 2006 werd minder goed onthaald. Het warrige plot haalde de mosterd uit The Dark Phoenix Saga en de Astonishing X-Men-reeks van Joss Whedon.

Pas vijf jaar later kwam er een nieuwe X-film uit (we negeren bewust het misbaksel dat X-Men Origins: Wolverine heet) met X-Men: First Class. De verfrissende film met Matthew Vaughn aan het roer stond als prequel aan het begin van een nieuwe trilogie. Daarna nam Bryan Singer opnieuw de teugels in handen met X-Men: Days of Future Past, gebaseerd op de gelijknamige comicreeks, dat de gebeurtenissen uit The Last Stand uitwiste en waarin de mutanten uit de eerste films samengegooid werden met de jongelingen uit First Class. Beide prenten toonden dat de X-Men bestaansrecht hebben naast de Marvel-producties van Disney. X-Men: Apocalypse vergeten we. Het is enkel hoopvol raden naar hoe de films er zullen uitzien na het slotstuk van de serie, genaamd X-Men: Dark Phoenix, dus dat doen we ook!

Regisseur en schrijvers

Bryan Singer heeft een deftige reeks gemaakt, maar we kunnen hem geen punten geven voor durf en originaliteit. Nee, geef ons dan maar opnieuw Matthew Vaughn, die met First Class misschien wel de beste film uit de reeks maakte. Dat hij originele films kan maken gebaseerd op literair bronnenmaterieel bewees hij al met onder andere Stardust, Kick-Ass en Kingsman: The Secret Service. Als zijn terugkeer naar de franchise als regisseur onmogelijk is, hebben we nog enkele andere namen op ons verlanglijstje.

In een droomwereld maakt Christopher Nolan alle films, en hij zou de X-Men sowieso uniek aanpakken, maar laten we realistisch blijven. En Rian Johnson zit momenteel vast aan Star Wars, terwijl Alfonso Cuarón zich liever zet aan origineel materiaal. Wie mag het dan wel zijn?

creatieveteams

Joon-ho Bong maakte met Snowpiercer een mooie allegorie op de klassenmaatschappij en kan dezelfde weg inslaan voor X-Men. Ook Nate Parker zou kunnen omgaan met de metaforen gedragen door de mutanten, ook al maakte hij pas dit jaar zijn debuut met The Birth of a Nation. Of wat dacht je van Matt Reeves, de regisseur van Let Me In, Dawn of the Planet of the Apes en Cloverfield? Of het team achter de spirituele opvolger van die laatstgenoemde, 10 Cloverfield Lane, met Dan Trachtenberg en Damien Chazelle (bekend van Whiplash)? Ava DuVernay is ook een goeie keuze, de regisseuse van Selma. Ze werd eerst getipt voor Black Panther en werkt momenteel aan twee sciencefictionfilms.

Het scenario van de X-Men-prenten zit meestal wel snor dus de gewoonlijke verhalenbedenkers zoals Simon Kinberg, Jane Goldberg en zelfs Bryan Singer mogen gerust hun gang gaan. Ze krijgen hulp van hoofdschrijver  Max Landis. Hij kan eigenzinnig werken binnen het actiegenre (Chronicle, American Ultra) en schreef een van de beste Superman-comics ooit met American Alien. Landis kan een duo vormen met Alex Garland (Ex Machina, Sunshine) want hij weet wel van wanten met eigenzinnige sciencefiction. En tenslotte is het handige aan de bovenstaande regisseurs dat de meesten ook schrijvers zijn.

Acteurs

Laten we stellen dat de reeks volledig begint met nieuwe acteurs in de gevestigde rollen, ook al zijn James McAvoy en Michael Fassbender perfect als jonge Xavier en Magneto. Sophie Turner en haar leeftijdsgenoten lijken te werken als tienermutanten, maar laten we het voor onze reeks over een andere boeg gooien. En laten we Hugh Jackman maar volledig overboord gooien.

acteurs1

Onze Wolverine moet klein, breed en gehavend zijn door zijn leeftijd en ervaring. Gerard Butler is bijna perfect, maar hij is veel te groot om een personage te brengen dat geregeld complexen heeft over zijn lengte van 1,60 meter. De keuze valt dan op Scott Caan die opduikt in veel fanlijstjes. Met zijn karakterkop en gestalte is hij ideaal om in de huid te kruipen van Wolverine. Als Wolverine geen Australiër kan zijn, dan moet de acteur van Cyclops maar uit het land down under komen. Luke Bracey ken je misschien uit de remake van Point Break of uit het bevallige Me Him Her. Hij kan het nodige contrast bieden aan Wolverine en lijkt hard op Scott Summers uit de comics. Bracey past zo goed dat James Marsden (de vorige Cyclops) hem zelfs voordroeg als opvolger.

Sorry, geen Jean Grey in onze filmtrilogie. De femme fatale in het leven van Scott Summers heet Emma Frost, alias The White Queen. Tijdens het productieproces van First Class waren er geruchten dat Rosamund Pike haar ging vertolken, maar het werd uiteindelijk January Jones. Wij zouden die keuze graag herzien en Frost geven aan Pike. Ze heeft ondertussen wel bewezen dat ze ijzige rollen aankan (Gone Girl). Frost komt vaak in de clinch met Kitty Pryde. Pryde is weggelegd voor Freida Pinto, zij mag eindelijk eens doorbreken als het van ons afhangt. Nate Parker is haar stalen lief Colossus, hij staat ook in het lijstje regisseurs. Parker heeft de bouw en het charisma om de rol tot een hoger niveau te trekken.

acteurs

Onze films moeten eindelijk de kracht van Storm in beeld brengen en wie beter daarvoor dan Lupita Nyong’o, ook al zit zij gebonden aan Star Wars. Beast mag vertolkt worden door een acteur met ervaring in beestachtige rollen: Joe Manganiello, de weerwolf uit True BloodAlexandra Daddario kruipt dan weer in de huid van publiekslieveling Rogue, omdat ze Jessica Jones misliep en nu hier aan de slag kan als superheld. En ook omdat ze onze lieveling is.

Alhoewel ze geen prominente rol innemen in onze trilogie, mogen we Charles Xavier en Magneto niet vergeten! Beide oudgedienden moeten gespeeld worden door acteurs met de nodige gravitas, waarvan één er goed uitziet kaal en de andere met lang grijzend haar. Daarom wordt Ken Watanabe onze Professor X, en kruipt George Clooney opnieuw in de huid van een superheld als de Master of Magnetism!

charlesmagneto

We hebben sterke creatieve teams en dito acteurs. Welke verhaallijnen moeten zij aanpakken? En welk spin-offs komen eruit voort? Ontdek het volgende week in het vervolg!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels