Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

X-peditie X-Men: van leek naar kenner (2)

Dankzij de komst van superheldenfilms is de populariteit van comics fors gestegen bij het brede publiek. Helaas is klaarheid in het aanbod geen kenmerk van het stripmedium. Hoe begin je als nieuwkomer aan een reeks die al 50 jaar meegaat en momenteel 20 verschillende series telt?

Zoals ik eerder vertelde, ben ik een relatieve nieuweling op het vlak van comics. Ik startte de zoektocht naar het bronnenmateriaal van mijn favoriete superhelden op film: de X-Men. Met de leestips van de Geekster-collega’s en met behulp van menig internetlijstjes zocht ik een weg door de talrijke uitgaves van X-Men.

Als startpunt nam ik uiteindelijk de moderne klassiekers om uit te breiden naar alles dat me leek te liggen of goeie recensies kreeg. Deze keer bespreek ik de klassiekers uit de vorige eeuw!

xpxm2De klassiekers

The Dark Phoenix Saga

XMen135Zeker het bekendste verhaal van de X-Men is die van Jean Grey en haar Phoenix-vorm. De tweede en derde X-Menfilm halen verschillende elementen uit de klassieker The Dark Phoenix Saga. Als je ergens wilt beginnen, en je bent niet bang voor wat verouderd werkt, is dit het enige echte startpunt.

Dit iconische boek vertelt hoe Jean Grey wordt gecorrumpeerd door de Phoenix-kracht en hoe ze uiteindelijk ten val wordt gebracht, nadat ze in een voorgaande verhaallijn haar volle potentieel bereikte in telepathie en telekinese. Naast een diepe kijk op de relatie tussen Cyclops en Jean Grey, worden ook de Hellfire Club en Kitty Pryde geïntroduceerd. The Dark Phoenix Saga was mijn eerste kennismaking met het werk van de bejubelde Chris Claremont en John Byrne.

Zoals eerder gezegd, voelt het verhaal wat verouderd aan. Dit is voornamelijk door de manier waarop alles steeds herhaald wordt in elke issue, hoe elk personage gedachteballonnetjes heeft en hoe de verteller te vaak vertelt wat er aan het gebeuren is. Toch is dit zeker geen afknapper. Integendeel, hierdoor voelt het verhaal een stuk lijviger aan dan hedendaagse comics. En dankzij de gedachteballonnen sta je als lezer een stuk dichter bij de gevoelswereld van het mutantenteam. Terecht een klassieker dus, maar toch lag het volgende fundamentele werk me een stuk meer.

Days of Future Past

De strip met de meest iconische cover is zonder meer Days of Future Past, waarvan vorig jaar de geslaagde filmadaptatie verscheen. Opnieuw werken Claremont en Byrne samen voor wat misschien wel de beste X-Menverhaallijn ooit is, ook al telt het maar twee issues. Toch is het losstaande volume opgevuld met enkele strips voor en na de gebeurtenissen van het dystopische verhaal.

Het volume begint direct na The Dark Phoenix Saga met Cyclops die een welgekomen geschiedenis van de X-Men en hun vijanden vertelt, gevolgd door een verhaal over Nightcrawler met een gastoptreden van Doctor Strange (handig voor wie wil kennismaken met deze magische superheld). Na een Canadees uitstapje, en meer uitwerking van Kitty Pryde, is het tijd voor het echte werk.

Het felle kleurenwerk maakt plaats voor een meer sfeervolle, donker getinte toekomst. Ook het tekenwerk van Byrne is er op vooruitgegaan en de continue herhaling van vorige gebeurtenissen wordt grotendeels achterwege gelaten. Het brengt de geest van Kitty Pryde terug in haar jongere lichaam om een verbitterde toekomst te voorkomen. Het feit dat Days of Future Past slechts twee issues telt is zowel een zegen als een vloek: het is straight to the point zonder onnodige omwegen, maar het is veel te vlug gedaan. Ondanks de korte duur is Days of Future Past een X-Menstrip met ongelooflijk veel impact.

51865lgodlovesmankillsGod Loves, Man Kills

Aan de derde grote klassieker uit de pen van Chris Claremont genaamd God Loves, Man Kills ben ik helaas nog niet geraakt. Deze keer staat Brent Anderson in voor de tekeningen. De graphic novel werd uitgegeven in 1982, maar werd pas in 2003 als canon verklaard bij de release van de tweede X-Menfilm (waarvoor het stripverhaal als basis diende).

In God Loves, Man Kills duikt William Stryker op als de grote slechterik en moeten Xavier en zijn team de handen in elkaar slaan met Magneto. Het verhaal lijkt één van de donkerste X-Menvertellingen te zijn waarin de uitroeiing van de mutanten centraal staat. Ongetwijfeld een strip om zeker nog in huis te halen!

X-Men: The Dark Phoenix Saga / Marvel Comics /  X-Men #129-137 / Chris Claremont & John Byrne
X-Men: Days of Future past / Marvel Comics / X-Men #138-143 / Chris Claremont & John Byrne
X-Men: God Loves, Man Kills / Marvel Comics / Chris Claremont & Brent Anderson

Volgende keer verdiep ik me in tussendoortjes, oftewel stripverhalen met een duidelijk begin en einde die volledig losstaand te lezen zijn. Ook daar zijn er parels te vinden!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels