Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Kuifje Special 77 jaar review: nostalgisch mijmeren

In 1946 richtte Raymond Leblanc uitgeverij Lombard op. Het vlaggenschip van de uitgeverij zou het weekblad Kuifje worden waarvoor hij een bijzondere constructie aanging met Hergé en diens uitgeverij Casterman voor de licentie van de stripheld Kuifje en de naam. Het stripblad zou, samen met het Robbedoes-weekblad, het gezicht van striplezend België (en een beetje Nederland) lang bepalen.

In 1993 verscheen het laatste nummer van het blad waarna het verdween. De tijd van het voorpubliceren van albums was verdwenen en de lezertjes wilde gewoon wat anders. En het moet worden gezegd dat het blad soms wel wat belegen was. Maar de herinnering bleef!

De slogan van het blad was dat het was bestemd voor “de jeugd van 7 tot 77 jaar”. In 2023 is het 77 jaar geleden dat Lombard werd opgericht en het eerste exemplaar van het weekblad Kuifje verscheen. Een ideaal moment om een eerbetoon te brengen aan dit roemruchte blad.

Stevig

Het boek is uitgevoerd als een stevige hardcover van 255 pagina’s. Deze is bijna volledig gevuld met strips die ooit gepubliceerd werden in het blad. De gimmick is dat veel van deze strips worden gemaakt door andere makers. Het is voor velen van hen natuurlijk een eerbetoon aan de series en makers die hen inspireerden.

©Standaard Uitgeverij

Het jammere is overigens wel dat er nog wat kleine foutjes inzitten. Bovenaan de pagina zie je bijvoorbeeld vaak een weergave van de naam van de reeks en deze is in een aantal gevallen niet vertaald. Er zijn ook wat tikfoutjes te bespeuren. Je zou toch denken dat Lombard in staat is om een degelijke vormgever en vertaler in te huren.

Het is ook een gemis dat de Nederlandstalige lezer een dunnere uitgave krijgt dan de Franstalige lezer. Een aparte keuze omdat het weekblad indertijd langer werd gepubliceerd in het Nederlands dan in het Frans. Onder de series die geschrapt zijn, bevinden zich titels die in Vlaanderen en Nederland gekend zijn en worden verkocht zoals Rork, De Brokkenmakers, Roze Bottel en veel meer. Een gemiste kans.

Weemoed bij het weekblad Kuifje

Op een aparte manier roept dit boek de sfeer op van het weekblad. Veel helden van toen zijn weer te zien in een setting die misschien meer doet denken aan de Kuifje Specials dan aan het weekblad zelf. Het is strips wat de klok slaat en dat is wel lekker.

Er zijn een paar verhalen die er echt bovenuit springen. Een daarvan is Guerilla voor een held. Zidrou, Dellac, Hamo en Falzar vertellen hoe een specifieke scene in Bernard Prince het leven in de beginjaren zeventig voor hen ondraaglijk maakte. In die week die ze moesten wachten op het vervolg bedachten ze aan de hand van allerlei vergeten helden een mogelijke oplossing voor Bernard Prince. Het is allemaal heel sfeervol getekend en zal bij veel lezers een gevoel van herkenning oproepen.

weekblad Kuifje
©Standaard Uitgeverij

Dommel door Erroc en Michel Rodrigue laat je als lezer smachten naar meer. Hetzelfde geldt voor Julie, Klaartje en Cecile van Bastien Vives. Beiden raken de kern van de oorspronkelijke reeksen maar voegen er ook iets vitaals en eigentijds aan toe. En een Luc Orient met tekeningen van Turk mogen we graag zien.

Verder verdienen Bob Morane, Blake en Mortimer door Trondheim en het duo van Hamme en Berserik, Buddy Longway & Corentin en het kortverhaal van Clifton door Foerster een eervolle vermelding. Oh, Johan de Moor mogen we ook niet vergeten!

In negatieve zin springt alleen Jugurtha eruit. Het tekenwerk van Franck Biancarelli kan de vergelijking met dat van de 20 jaar geleden overleden Franz niet doorstaan. Het is zo ondermaats dat het pijn doet. Idem voor de zure bijdrage van Camille Besse en het tekenwerk van Benedicte Moret.

Heeft u nog behoefte aan een verzekering?

De show wordt echter gestolen door Francois Boucq die zich ontpopt als een zeer productieve maker in deze bundel. Hij laat zijn personage Fré van der Muggen in de meest aparte settings opduiken om de stripheld een verzekeringspolis te verkopen. Of het nu Bernard Prince en kornuiten zijn of Thorgal. Fré heeft voor hen een polis op maat.

De verhalen zijn zeer geestig en zijn, wat uw favoriete letterknecht betreft, de toppers van deze bundel. Mocht u het hier niet mee eens zijn, lieve lezer, dan staat het je vrij om deze hardcover in huis te halen zodat u dit stuk tot op de grond kan afbranden. Uw boekenkast zal u dankbaar zijn.

De Kuifje Special ligt vanaf 3 oktober 2023 in de winkel.

4/5
Total Score

Raak

  • Het boek biedt voor ieder wat wils. Er staan veel prettige verrassingen in.

Braak

  • Drie bijdragen zijn echt ondermaats.
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels