Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Ones review: de terugkeer van Bendis

 

Er zijn tal van verhalen en legendes waarin een uitverkorene is verkozen om iets groots te verrichten. The Ones geeft dat idee een spuitje doping en stelt zichzelf de vraag wat er zou gebeuren wanneer een groep uitverkorenen bijeen zou komen om iets groots te tackelen.

The Ones is een vierdelige miniserie die wordt verzameld in deze bundel. De makers zijn Jacob Edgar en Brian Michael Bendis. Die laatste is natuurlijk vooral bekend van zijn werk voor Marvel Comics waar hij stevige runs had op Daredevil, The Avengers en Ultimate Spider-Man.

the ones
©Dark Horse

Het verhaal van The Ones

Leuk, dat idee van een stel uitverkorenen, maar waaruit bestaan ze? Er is o.a. een sceptische demonslachter, die wel erg lijkt op Buffy the Vampire Slayer en na 25 jaar twijfelt aan het bestaan van demonen, een superheld, een Doctor Strange-achtig type, een onsterfelijke barbaar en iemand die gewoon goed is in grafisch ontwerpen.

Ze worden uitgenodigd in een Chinees restaurant door een man genaamd Wilson. Hij beweert dat hij een profetie in handen heeft en dat alle uitverkorenen samen moeten komen om een baby te kelen. De baby zou Satan himself zijn. De superheldin kan het doden van een baby niet rijmen met haar identiteit dus zij vertrekt. Wilson gelooft dat de voorspelling niet uitkomt en vraagt de andere Uitverkorenen om haar terug te halen. Dan krijgen we een blik op de toekomst waarin monsters aanvallen en alles in brand staat. De voorspelling is waar!

Bendis verrast

Het tekenwerk van Jacob Edgar is alleraardigst en houdt qua stijl het midden tussen Darwyn Cooke en het is bestrooid met een animatiesausje. De opkomst van de duivel ziet eruit als een scène uit Rick and Morty. Het is even wennen want in den beginne oogt het allemaal heel stijf. Zodra je ogen als lezer wennen, ben je vertrokken.

Het verhaal is verrassend goed. Met merkbaar plezier heeft Brian Michael Bendis een wereld in elkaar gesleuteld waar je even in kunt vertoeven. Laat je niet afleiden door de geringe lengte. Het verhaal wordt onderbroken door krantenstrip-achtige platen die doen vermoeden dat er gebouwd wordt aan subplots. Meer verhaal is dus onderweg.

©Dark Horse

De dialogen zijn ouderwets scherp. Bendis channelt hier zijn werk van rond de eeuwwisseling. De razendsnelle dialogen die op en neer vliegen als pingpongballetjes is iets wat je toch al een tijdje in zijn werk hebt gemist.

De laatste tijd presenteerde Bendis zich een beetje als de verbitterde schrijver. Van 2000 tot ongeveer 2020 verdiende hij prima bij Marvel en DC Comics. Zijn werk diende als grondstof voor scènes in films waarvoor hij en zijn collega’s flink werden vergoed. Beide studio’s pastten dit echter eenzijdig aan waardoor het nu een relatieve fooi is. Dat steekt. En dat stak hij niet onder stoelen of banken.

Met The Ones lijkt de goddelijke kale te beseffen dat de beste wraak bestaat uit het leveren van goed werk. Als hij en Edgar er nu geen 10 jaar over doen om dit verhaal af te ronden, dan zou dit best heel groots kunnen worden.

The Ones verscheen op 16 augustus 2023 en wordt gemaakt door Brian Michael Bendis en Jacob Edgar

4/5
Total Score

Raak

  • Amusant thema
  • Qua dialogen een terugkeer van glorietijden voor de goddelijke kale

Braak

  • Het tekenwerk is even wennen
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels