Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wie of wat zijn The Authority?

Regisseur James Gunn is tegenwoordig samen met Peter Safran het hoofd van DC Studios, het bedrijf waar Warner Bros al haar superheldenactiviteiten heeft ondergebracht. Eind januari 2023 bracht Gunn zijn plannen naar buiten voor alle media-activiteiten van DC Studios met een sterke focus op films. Een van de meest opvallende titels in deze aankondiging was een aankondiging voor een Authority-film.

The Authority was een comic van de DC-imprint Wildstorm die rond de eeuwwisseling hoge ogen gooide. Of zoals schrijver Warren Ellis het in zijn eigen woorden beschreef:

Warren Ellis vertelt:

Ik schreef een reeks met de naam STORMWATCH voor Wildstorm. We hadden het al eens herstart en toen maakte ik samen met Bryan Hitch een paar nummers van de tweede run, waar we Apollo en The Midnighter creëerden.

(Apollo, omdat de metafoor van de zonnegod verband hield met Superman. The Midnighter, omdat Batman ooit “The Darknight Detective” heette en omdat mijn vader in zijn jeugd drummer was in een band genaamd The Midnighters.)

Bryan en ik hadden echt een klik en we konden goed samenwerken. We spraken regelmatig en ik begon me af te vragen wat we nog meer samen zouden kunnen doen en wat ik specifiek voor hem zou kunnen schrijven. Rond die tijd ontdekte ik toevallig de werkelijke verkoopcijfers voor STORMWATCH en belde met afschuw naar het kantoor. De verkoopcijfers waren ongeveer achthonderd. Het was een echt zwart gat in de stripindustrie dat de wetten van het kapitalisme omkeerde, de verkopen waren zó slecht. “Waarom betalen jullie mij nog steeds voor scripts, “vroeg ik hen. “Waarom publiceer je ze nog steeds?”

©Warren Ellis

Wat er daarna gebeurde, zegt veel over wat voor soort mensen bij dat bedrijf werkten en die het daar voor het zeggen hadden. Dit was vijfentwintig jaar geleden, maar hun reactie was zoiets als: “We vinden het erg leuk en we willen altijd weten wat er daarna gebeurt, dus we zullen het blijven publiceren totdat je het niet meer wilt schrijven.”

Ik was stomverbaasd en verlamd door AFSCHUW. Ik voelde me zo verdomd schuldig dat ik uren in mijn stoel zat.

En toen begon ik een plan te bedenken om ze terug te betalen door een versie van deze comic te bedenken waarmee ze echt wat geld verdienden. Het volgende moment besefte ik dat Bryan daarvoor de perfecte partner zou zijn, dus schreef ik het heel erg voor hem. Ik had toen al een van de vijf beste inkleursters ter wereld, Laura DePuy (Tegenwoordig Laura Martin). Ik hoefde haar alleen maar te overtuigen om nog wat langer bij me te blijven en haar de ruimte te geven om de grenzen van wat op dat moment mogelijk was te verleggen.

En dat was het startschot voor THE AUTHORITY. We deden twaalf nummers en toen zei ik tegen mijn redacteuren dat ze Mark Millar en Frank Quitely moesten inhuren om ons te vervangen, wat ze ook deden. En met die aanwerving werd echte stripgeschiedenis geschreven en betaalde ik mijn schuld aan mijn geweldige uitgever terug. (Afgezien van de dankbaarheid die ik altijd verschuldigd zal zijn aan Scott en Jim en alle anderen daar.)”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Warren Ellis via deze link.
Luister ook eens naar de Castard-aflevering over Warren Ellis zijn Castlevania

Wat was The Authority

Het is 1999 en dan is daar ineens het eerste issue van The Authority. Op de eerste pagina’s wordt Moskou aan gort geschoten door een groep terroristen met superkrachten. De wereld is machteloos aangezien Stormwatch, het enige team met superkrachten, niet meer bestaat. De oude leiding zit verslagen bij elkaar en beseft dat deze terroristen kunnen doen wat ze willen omdat niemand hen kan stoppen.

Dan opent er uit het niets een deur waaruit een stijlvol geklede dame stapt. Ze verzekert hen dat het voorval in Moskou niet meer zal gebeuren. Haar naam? Jenny Sparks, een dame van elektriciteit wiens bijnaam “The spirit of the 20th century” luidt. Ze is de drijvende kracht van een groep genaamd The Authority, die letterlijk opereert op het snijvlak tussen dimensies.

©DC Comics

Los van de eerder genoemde Apollo en Midnighter waren er meer leden in deze groep.

  • Swift: Je kunt moeilijk hoogte van haar krijgen. Ze is vooral de Hawkgirl van de reeks.
  • Jack Hawksmoor: In zijn jeugd werd Jack meerdere malen ontvoerd door aliens en omgebouwd tot een beschermer van de aarde. Hij verbindt zich met de steden waarin hij zich bevindt en kan ze gebruiken als een wapen om het gevaar te bestrijden.
  • The Engineer: De jonge Angela Spica was een wetenschapper met een voorliefde voor superhelden. Toen haar mentor overleed en haar onderzoek naar nanotechnologie ineens werd aangevuld met zijn aantekeningen, bleek dat deze man The Engineer was. Angela gebruikte zijn onderzoek om kleine nanomachines te maken waarmee ze zichzelf injecteerde. Vanaf dat moment was ze de nieuwe Engineer.
  • The Doctor: De notoire drugsgebruiker Jeroen, een Nederlander, is The Doctor. Deze man is de zoveelste in een lange lijn van mystieke sjamanen die door de aarde worden gekozen om op te treden als haar beschermheer.

Trendsetter

Met The Authority creëerden Warren Ellis en Bryan Hitch comics voor de 21ste eeuw. Eerst was daar het thema van een groep helden die de teugels in handen nemen en verder gaan waar Superman en consorten stoppen. Voor een veilige wereld moet je soms dingen doen waar andere mensen bang voor zijn. Het is ook een controversieel standpunt voor een comic, omdat je evengoed kunt zeggen dat The Authority het in zich heeft om te worden wat ze bestrijden.

the authority
©DC Comics

Een troost: ze doen het voor een betere wereld.

Bryan Hitch is echter de grote man.. Met deze comic komt Hitch tot volle wasdom. Het hyperrealisme dat van de spreads afspat, beneemt je nog steeds de adem. Op basis van deze comic werd Hitch aangetrokken door Marvel, waar hij samen met Mark Millar (in 1999 nog een toekomstig schrijver van The Authority) The Ultimates zou maken. Met The Authority werd niet alleen de beeldtaal van een decennium aan comics bepaald maar ook een van de fundamenten gelegd voor het Marvel-filmuniversum.

De nineties waren qua superheldencomics een desolaat landschap. The Authority is misschien wel de enige klassieker binnen het genre in dit decennium. De run van Warren Ellis en Bryan Hitch is samen met de Millar & Quitely-run het enige van deze titel wat de moeite waard was. Heel even was The Authority trendsettend maar het zou zijn belofte niet waarmaken.

Misschien vertellen we je dat verhaal nog een keer..

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels