Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Ambassadors 1 review: blockbuster op papier?

The Ambassadors is een nieuwe comic van Mark Millar. In zijn nieuwsbrief vertelde de scrijver in 2022 dat hij zich al een jaar of vijf verveelt met het lezen van Amerikaanse comics. Het is tijd dat de boel weer wordt opgeschud en dat hoopt hij met deze comic te doen.

Millar bij Netflix

In 2017 werd de Millarworld-studio van Mark Millar voor een leuk bedrag gekocht door Netflix. Op zich had de streaminggigant een punt omdat zijn comics de grondstof waren voor een serie zeer succesvolle films zoals Wanted, Kick-Ass en de Kingsman-films. Na Marvel Studios en de DC-films van Warner Bros vormde de Schot de derde succesvolle entiteit qua comicsverfilmingen. Met de data gedreven aanpak zag Netflix iets over het hoofd. Derden hadden nogal wat gesleuteld aan zijn oorspronkelijke verhalen.

Super Crooks en Jupiter’s Legacy werden met veel tamtam aangekondigd. Super Crooks werd redelijk goed ontvangen en daarvan zal een liveactionserie worden gemaakt. Jupiter’s Legacy werd na 1 seizoen stopgezet. Hij moet dus weer gaan scoren.

© Image Comics

De voorbije comics uit zijn stal waren ook niet bepaald het gesprek van de dag onder de critici en sprongen er qua verkopen ook niet echt uit. Ze speelden voornamelijk in het sciencefiction- en spionagegenre. Het is daarom wel begrijpelijk dat hij even voor safe kiest en weer wat superhelden uit de kast trekt.

Ambassadors gaat voor diversiteit

In een wereld die erg lijkt op de onze vindt er een doorbraak plaats. Een wetenschapster is erin geslaagd om de eerste superheld te creëren. Wat dat te maken heeft met die baldadige aap die een frisdrankautomaat leegdrinkt? Heel veel want de wetenschapster is Zuid-Koreaans en heeft het Amerikaanse militairindustriële complex zojuist op een fikse achterstand gezet.

Choon-He, de wetenschapster in kwestie, gaat verder. Waar haar ex-man de vinding zou willen verkopen aan de hoogste bieder, pakt zij het anders aan. Ze wil superkrachten geven aan de mensen die het meeste deugen. Een heuse competitie is geboren. Het gevaar sluimert in een klein hoekje want wie is de Zuid-Afrikaan die al gaven lijkt te hebben?

Het concept is niet nieuw maar wel heel makkelijk te verkopen als een soort talentenshow voor superhelden. Het werkelijk originele aan deze comic is dat Millar ervoor kiest om de lezer al vanaf pagina een een opdoffer te geven. De Amerikanen worden aan de zijlijn geparkeerd en de rest van de wereld mag het laten zien.

© Image Comics


De schrijver leest kranten en volgt sociale media. Zuid-Koreaanse cinema brak globaal door met Oscarwinnaar Parasite in 2020 en hun tv-makers behaalden met Squid Game een episch succes in 2021. Je kunt een site als Twitter niet openen of duizenden fans zorgen dat de zoveelste Koreaanse popster trending topic is. Het is logisch dat hij zijn heldin hierop aanpast.

Deze eerste issue is getekend door Frank Quitely, die voor het eerst sinds lange tijd weer een comic tekent. Nu hij ook zelf zijn kleurwerk doet, lijkt Quitely zijn stijl te hebben geperfectioneerd. Het is bijna perfect. Alleen sommige decors zijn wat haastig afgewerkt.

De resterende vijf delen wekken de nieuwsgierigheid op. Heeft Mark Millar eindelijk weer een hit te pakken?

The Ambassadors 1 verscheen op 29 maart 2023 bij Image Comics.

4/5
Total Score

Raak

  • Eindelijk een comicmaker die diversiteit snapt
  • Tof concept
  • Frank Quitely!!!

Braak

  • Bepaalde Millariaanse clichés worden in de dialogen niet vermeden
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels