Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De 10 beste John Wick-fatalities

“Welcome to the Continental, mister Wick.” Ondertussen legendarische woorden die synoniem staan voor drie films die als een wervelwind over je tv-scherm razen. John Wick, Baba Yaga, huurmoordenaar op pensioen en potloodventer extraordinaire. Wie had ooit gedacht dat Keanu Reeves zo’n actietrilogie zou neerzetten, zoals een hedendaagse John McClane meets James Bond meets Jet Li?

De eerste film een onverwachte wraakhit, de vervolgfilms uitbreidingen op de legende en lore van de geheime organisatie The High Table. Het zijn stuk voor stuk films die zich onderscheiden door een verschroeiend tempo, prachtige stunts en toepassing van de betere krijgskunsten. Elke John Wick is een ode aan de stuntman, een lofzang die we al glimlachend “Gun Fu” zijn beginnen noemen.

En met de vierde film voor de deur, staat John Wick sterker dan ooit in zijn kogelvrije schoenen. Met een kill-count van maar liefst 286 personen gereduceerd tot doodskaartje, zijn we benieuwd op welke creatieve manieren Baba Yaga mensen het licht uit hun ogen zal beroven. Want na drie films lijkt de inspiratie verre van verdwenen. We lichten voor jullie nog even 10 van onze favoriete reductio ad mortem toe.

Laatste kans voor wie spoilers wil vermijden! Onderstaande bevat spoilers voor John Wick, John Wick: Chapter 2 en John Wick: Chapter 3 – Parabellum.

De Herlaadkans

Ondertussen een klassieker die meermaals doorheen de films terugkomt. John Wick gebruikt namelijk veel kogels en is daardoor, realistisch, verplicht om veel te herladen bij het gebruik van allerlei soorten vuurwapens. Dit wordt in sommige passages meesterlijk verwerkt wanneer John uiteraard meermaals op volledige killing spree gaat. Het kroonjuweel van deze toepassing vinden we in John Wick: Chapter 2, waar John tekeer gaat in de catacomben met (maar niet beperkt tot) een shotgun. Maar bij één ongelukkige overblijver wordt John, op dat moment kogelloos, immers bijna in het nauw gedreven. Bijna, gezien hij vakkundig zijn tegenstander tegen de grond pint met de lege shotgun, vervolgens met zijn vrije hand rustig een shotgun kogel inlaadt en de ribbenkast van die ongelukkige overblijver reduceert tot een vlezige puree in één magnifiek point blank-schot.

John Wick
DODGE THIS. © Lionsgate

De Verboden Vrucht

“Jonathan, just… walk away.” In de pyschologie kennen we een fenomeen zoals de ironische procestheorie, of het “ijsbeerprobleem” genoemd. Dit houdt in dat, als men je vraagt om niet aan een bepaald iets te denken, je gedachten paradoxaal genoeg gedomineerd worden door wat je net wil vermijden. Het is de ultieme strijd met jezelf en de zelfsabotage van onze zelfbeheersing. En, net als ons, is John Wick een persoon die niet gespaard blijft van dit stukje menselijkheid.

Op het einde van John Wick: Chapter 2 gaat hij tegen beter weten in in tegen de regels van The High Table, The Continental én goede vriend Winston door de ultieme zonde te plegen: moord op heilige grond. Santino D’Antonio (Ricardo Scamarcio), de mafiabaas en lid van de High Table die hem tot het uiterste dreef, komt op zijn brutaal einde boven zijn taloor patatjes, in een climax van een interne strijd, waarin John Wick uiteindelijk het onderspit delft tegen zijn ergste vijand, zichzelf. Daarmee pleegt hij bewust in de ogen van heel de gemeenschap hoogverraad. Het zet de gebeurtenissen van de volgende hoofdstukken op gang en cementeert daarmee zijn plaats in onze top 10.

John Wick
Jonathan, just walk away. © Lionsgate

De Zelfsaboteur

John Wick staat bol van explosieve achtervolgingsscènes, maar deze staat met stip bovenaan. Wanneer John in Chapter 3 achterna gezeten wordt door een meute moorddadige hedendaagse ninja’s op motorfietsen, laat de film wederom een sterk staaltje stuntwerk zien. In een scène die ons onvermijdelijk nostalgisch terugbrengt naar ons pc-scherm in de jaren ’90 met games als Road Rage en Carmageddon, gaat John de ninja’s te lijf met eerst zijn wapen, dan hun eigen wakizashi’s. Om vervolgens het hoogtepunt van de scène te bereiken waarin hij iemand doorspiest, verblindt en diens arm afhakt, waarna de getroffen arm recht in het achterwiel van de arme onverlaats motor belandt. Waarop de arme ziel spectaculair het asfalt gaat minnekozen in een crash die niet alleen die persoon, maar ook de persoon achter hem reduceert tot een remspoor.

OEI. © Lionsgate

De Ertebreker

Een vernieuwing in het actiegenre, waarbij John Wick op meerdere momenten bedreigd wordt met een mes. In de meeste films volgt daarbij een pittige worsteling, waarbij één partij onvermijdelijk een lichaamsopening bij krijgt. Zo ook in John Wick, met als belangrijk verschil dat John Wick meestal het mes een handje helpt. Letterlijk. Zo zal die in Chapter 1, wanneer hij belaagd wordt door een SWAT-soldaat met een mes, het mes met een welgemikte extra stoot, tijdens de schermutseling meteen het hart van zijn belager induwen. Einde belager.

Het breekt bewust met het cliché van het messengevecht en zet volledig in op effectiviteit en realisme. Ook in Chapter 2 flikt hij het opnieuw, ditmaal tegen een onvergevingsgezinde Cassian (vertolkt door Common), waarbij hij dezelfde truuk in het metrostel succesvol toepast op de aorta van Cassian. We zien het personage wel niet sterven (keert Cassian misschien terug in Chapter 4?) dus kunnen we die overwinning even niet meetellen in onze lijst hier.

John Wick
© Lionsgate

De Trage Zoom

Niets beangstigender dan je eigen ondergang traag, maar vastberaden zijn weg naar jou te zien maken. Zeker in het geval van een mes, onderweg naar je oogbol. Dat John Wick een effectieve houdgreep heeft, wisten we allemaal al. Het summum van deze houdgreep vinden we toch in de befaamde messenwinkelscene in Chapter 3, waar John een van de arme zielen op zijn pad beworstelt met een mes, overgaat op een hoofdhoudgreep en zo het mes langzaam maar zeker steeds dichter bij de oogbol van die arme ziel brengt. Een trage zoom met fatale afloop. Het is één van de momenten waarop John Wick zich van zijn meest meedogenloze kant laat zien.

John Wick
© Lionsgate

De Legolas

Een iconisch gastoptreden tijdens Chapter 2, waarbij professioneel gepensioneerd sumoworstelaar Ryūichi Yamamoto (kortweg, Yama – een van de zwaarste sumo’s aller tijden) de rol opneemt van huurmoordenaar op het pad van John Wick. Zijn statige presence maakt meteen duidelijk dat hij niet zomaar neergaat zoals de rest van het kanonnenvlees op John Wicks pad. Na het incasseren van meerdere klappen, kogels en zelfs een stoot onder de gordel blijft de sumo onverbiddelijk jongleren met John Wick. Het is pas wanneer John op zijn rug klimt en twee kogels top down door de schedel schiet dat het licht uitgaat voor de Mountain That Shoots. De parallel met een zekere boself is niet ver te zoeken.

John Wick
At least buy him a drink first. © Lionsgate

De Big Mes

Protip. Wanneer je met je gezelschap vrienden een notoir huurmoordenaar achterna zit, volg hem dan niet naar een antiekwinkel waar enorm veel wapens uitgestald worden. Helaas, zo gebeurde wel in Chapter 3. John Wick, op de vlucht voor de handlangers van Zero, bevindt zich in het heetst van de achtervolging in het midden van een uitstalling messen, die allemaal vakkundig gebruikt worden om de handlangers te voorzien van meerdere holtes op verschillende plekken in hun lichaam. Van hoofd tot hand tot been, niets blijft gespaard. Het is een brute symfonie van machetes, werpmessen en, in een glorieuze finale, een hakbijl. Een stalen salsa die je voor eeuwig bijblijft.

John Wick
© Lionsgate

De Boekenwurm

Shhhh. In een bibliotheek moet je uiteraard stil te werk gaan. Het is de eerste opener van Chapter 3 en zet meteen de toon voor de rest van de film. John Wick is ex-communicado en dat brengt natuurlijk de nodige interesse met zich mee. Wanneer hij door de New York Public Library snuistert op zoek naar het boek Russian Folk Tale door Aleksandr Afanasyev wordt hij daar belaagd door Ernest (Boban Marjanovic), een reus van een mens. Zelfs voor de ex-communicado deadline gaat Ernest meteen over naar moordlust, maar komt uiteindelijk van een kale rit thuis. John Wick geeft hem immers een nieuwe definitie van “een boek verslinden” en breekt met zijn geleend boek eerst de kaak en vervolgens de nek van Ernest. Boeken toe voor Ernest, helaas.

John Wick
© Lionsgate

De Hoefsmid

Het moet niet altijd een levenloos voorwerp zijn waarmee je mensen het hiernamaals inzendt. Ook het dierenrijk kan veelvuldig en uitgebreid gebruikt worden om dood en verderf te zaaien in de harten van je vijanden. En uiteraard is onze teerbeminde John Wick zich daar zeer bewust van. Vooral wanneer hij ontsnapt aan de Italiaanse mafia, die hem achtervolgt tot in de stallen van de New Yorkse paarden (die bij de koetsen rond Central Park horen). Dat je paarden met respect en liefde moet behandelen, staat buiten kijf. Dat ze een waanzinnige schopkracht hebben evenzeer. Dat ondervindt één vermaledijde Italiaanse ziel aan de lijve wanneer hij, op zoek naar John Wick, plotsklaps twee hoefijzers frontaal in het gezicht incasseert met een auditieve crunch die geen twijfel laat. Zo dood als een pier. Finito.

© Lionsgate

De Potloodventer

Ah, het neusje van de zalm. Hét John Wick-moment de gloire, dat over twee films heen opgebouwd werd. Wanneer Victor Tarasov zijn zoon (volledig terecht) op zijn plaats zet over de vreselijke daden die hij John Wick heeft aangedaan, praat hij met angst en respect over John Wicks kennis, kunde en focus.

I once saw him kill three men in a bar… with a pencil. With a fuckin’… pencil

Viggo Tarasov (Michael Nyqvist)

Helaas zien we geen potloodmoorden in Chapter 1 en is het pas in Chapter 2 dat deze urban myth voor eens en voor altijd bevestigd wordt. Het is tijdens zijn wilde rit doorheen New York dat hij twee huurmoordenaars die hem opwachten aan een koffiebarretje in de NYC metro een leven in het hiernamaals schetst. Letterlijk, want meteen grijpt John Wick naar twee potloden, waarvan één in de halsslagader van de achtervolgers terechtkomt en het andere potlood meerdere luchtgaten in het lichaam van de overblijver maakt, alvorens volledig te verdwijnen in diens oorholte. Waarna de eerste achtervolger, die miraculeus nog leeft, opnieuw het potlood in de nek krijgt en vervolgens gespietst wordt op het wel heel scherp potlood dat net daarvoor in het oor van zijn kompaan stak. Zelfs Mortal Kombat maakt het zo bruut niet. Maar het schopt deze kill wel onvermijdelijk naar nummer één op ons lijstje.

© Lionsgate

Alle John Wick-films zijn op dit moment te bekijken via Netflix.

Wat is jullie favoriete John Wick-moment? Laat het ons weten op onze sociale media of Discord! En meer nog, via Twitter, Instagram en Facebook maak je kans op een van de 5 duotickets voor John Wick: Chapter 4!

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels