Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Sting 2 review: heel plezante superheldenstrip

Na drie jaar verschijnt er eindelijk een tweede album van Sting onder de vlag van Uitgeverij Syndikaat. Het is dus geen schande als je dit gemist hebt, want dit is nu geen titel waar je over struikelt in de gemiddelde stripwinkel. Sting is een creatie van Mark van Herpen die vooral enige bekendheid geniet door zijn stripje Hotel Nevelzicht in het blad Eppo.

Sting is de naam van de held die al generaties lang zorgt dat het veilig is in Capital City en de wijde omtrek. Het is een titel die van vader tot zoon overgaat. In het eerste album kregen we een gedegen introductie van deze held. In dit tweede album vind je vooral veel wilde actie afgewisseld met een achtergrondverhaal over familie. Lieve lezers, ik voel jullie daveren van nieuwsgierigheid. Waar gaat dat verhaal dan over?

sting
©Uitgeverij Syndikaat

De flaptekst vermeld het volgende: “Met de comeback van Sting is allesbehalve de rust terug in Capital City. Geteisterd door nachtmerries moet hij het opnemen tegen hordes hamburger etende zombies, een reusachtige gorilla en een groepje zware jongens. En al dit onheil lijkt niet toevallig…

Wie zit hier achter? Is dat een grote hamburger tycoon of toch die geheimzinnige organisatie uit het verleden, de Evil Academy? In deze turbulente wereld moeten Sting en zijn gezin zich staande houden.”

Sting is topvermaak met een randje

Het is duidelijk dat Mark van Herpen een fan is van superhelden. De invloed van Marvels Fantastic Four sijpelt door op de pagina’s en het wordt afgeblust met een toefje Batman. De spanningen in de familie draaien vooral om het idee van Sting en hoe dat moet worden vormgegeven. Clarence is de houder van de Sting-naam. Zijn vader (die erg op Stan Lee lijkt) kan nog altijd niet helemaal het Sting-gebeuren loslaten. Dan heb je zoon Dean die Sting wil zijn en het niet kan en dochter Ginger die het heel goed zou kunnen maar niet mag. Sting is tenslotte altijd een man geweest, niet waar?

Dit album is duidelijk met veel plezier gemaakt. Van Herpen tekent in een prettig cartoony stijltje waarin hij regelmatig de grenzen van zijn kunnen opzoekt. Hij voorziet het allemaal van kleuren en rastertjes die voor een fraai contrast zorgen. De lettering van de geluidseffecten zou je zelfs fantastisch mogen noemen.

Er zijn twee spijkerharde nadelen. Mark van Herpen zou in navolging van de legendarische ex-Marvel-hoofdredacteur Jim Shooter moeten beseffen dat elk album iemands eerste album is. De herintroductie van de helden is een beetje magertjes. En het is een schande dat het drie jaar duurt voordat er een nieuw album komt. Pandemie Schmandemie.

Sting is het antwoord uit de lage landen op al dat superheldengeweld en durft een strip te zijn.

Koop dit album in je lokale stripwinkel of via de uitgeverij.

Bekijk de bespreking van het eerste album


3/5
Total Score

Raak

  • Het plezier is voelbaar

Braak

  • Het verschijnt te traag
Total
6
Shares
Gerelateerde artikels