Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Peripheral review: de toekomst is virtual reality

Een artificiële wereld zonder grenzen tussen spel en realiteit, steek het vol met robots. The Peripheral: klinkt als Westworld, is het nét niet.

Afleveringen gezien: 2/8

We snappen de verwarring nochtans. De spelwereld is echter dan ze lijkt, spierwitte androids serveren de champagne, spilfiguren lopen rond met vraagtekens, blonde vrouwen rebelleren in broekpakken en Westworld-duo Lisa Joy en Jonathan Nolan nestelt zich in de producentenstoel voor The Peripheral. Geen wonder dat Prime Video’s nieuwste siencefictionthriller wegkijkt – wel zonder pijn aan de hersenen – als een spin-off van de breinbreker op HBO.

The Peripheral kleurt cyberpunk beige

Het jaar is 2032 en het jaar is 2099. In de Blue Ridge Mountains der Verenigde Staten klust Flynne (Chloë Grace Moretz) na haar uren in de 3D-printshop bij als gamer om de pillen van haar doodzieke moeder te veroorloven. Het is te zeggen: ze neemt de controller over van ex-militair en broer Burton (Jack Reynor) die zijn dagen slijt als huurbaar hulpje voor slechte online spelers. Als de twee op een dag grof geld kunnen verdienen door een geheimzinnige virtual reality-game uit te testen, krijgt Flynne opnieuw de eer – als betere gamer – om de bril op te zetten. Het experimentele toestel transporteert de goedhartige vrouw naar Londen in 2099 waar de stem van een verzetsleider (Charlotte Riley) haar tutorialgewijs begeleid tijdens missies. En stelt ze zich de vraag: als VR zo levensecht voelt, is het dan realiteit?

the peripheral
© Prime Video

De scifiwereld van The Peripheral is in 2014 ontsproten aan het brein van William Gibson, je weet wel: de auteur die bijna veertig jaar geleden cyberpunk eigenhandig op de kaart zette met Neuromancer. De tv-adaptatie van Scott B. Smith maakt cyberpunk hedendaagser, binnen handbereik en helaas ook beiger dan we gewend zijn uit andere media.

In 2032 gamet iedereen in virtual reality en verdienen ze daarmee geld, rijden mensen rond met dezelfde verduivelde speedbikes als nu en moet iedereen die niet van boven naar beneden kan kijken in de maatschappij de eindjes aan elkaar knopen. Klinkt exact als 2022, toch? De technologie is er tastbaar en aftands, een schril contrast met de blikken uit 2099 die onthullen dat de klassenoorlog gewonnen is door de 1% met hun blinkende robotdienaars in hun blinkende Audi’s in hun leeggelopen Londen rechtgehouden door potsierlijke kunst. Virtual reality of akelige toekomstvisie, we beginnen zelf te twijfelen.

Wachten op de grote ideeën

Het afgelikte The Peripheral opent als het derde seizoen van Westworld, als een hoogtechnolische actieblockbuster die snapt dat de televisieserie als puzzeldoos passé is. De ruimte vrijgemaakt door het gemis van mysterie wordt niet ingevuld door een diepere thematiek of onverwachte ideeën. En daar wringt het nog: de beste scifi verrast, verbluft, stoot af met de toekomst en The Peripheral blijft nu nog te veel hangen bij wat we al kennen.

The Peripheral verschijnt wekelijks op Amazon Prime Video.

Sciencefictionblockbuster in ontwikkeling

the peripheral
3 5 0 1
The Peripheral kan uniek worden als het afwijkt van de koers gevaren door gelijkaardige sciencefiction. De toekomst zal het uitwijzen.
The Peripheral kan uniek worden als het afwijkt van de koers gevaren door gelijkaardige sciencefiction. De toekomst zal het uitwijzen.
3/5
Total Score

Raak

  • Een afgeleefd heden gecontrasteerd met een afgelikte toekomst
  • Chloë Grace Moretz kan schitteren

Braak

  • Mist nog diepgang en verrassing
Total
2
Shares
Gerelateerde artikels