Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hulk: Grand Design review: met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis

Hulk: Grand Design biedt qua uitvoering de kwaliteit die je inmiddels mag verwachten. Het is een stevige comic waarbij de pagina’s digitaal zijn ‘gebruind’ om de comic ouder te doen lijken. Logisch ook want, net zoals in de vorige delen in deze cyclus, is deze comic het toneel voor de geschiedenis van de Hulk.

De Hulk werd geboren in 1962 en was een creatie van Stan Lee en Jack Kirby. Comicfans mogen graag pochen over de creatie van het Marvel Universum in 1961. Maar dat wil niet zeggen dat beide heren een Mount Everest aan hits voortbrachten. De Hulk werd na zes issues alweer stopgezet.

Eind jaren zestig kreeg de Hulk een nieuwe kans in zijn eigen serie. Dit keer werd het wel een succes. Sterker nog, aan het einde van de jaren zeventig werd het personage populairder door de tv-serie die indertijd werd uitgezonden.

Als comic leidde het een sluimerend bestaan. Al waren er wel hoogtepunten zoals de befaamde run van Peter David en de Immortal Hulk van Al Ewing en Joe Bennett. Deze eerste issue bevat de jaren zestig tot het begin van de jaren tachtig.

hulk grand design
©Marvel Comics

De ups en downs van Hulk: Grand Design

Deze comic wordt bijna volledig gemaakt door Jim Rugg. Rugg is bekend als de helft van het duo achter het bekende Youtube-kanaal Cartoonist Kayfabe. Hij is zelf natuurlijk ook een stripmaker met de nodige titels achter zijn naam. Waarschijnlijk is de Street Angel-serie zijn bekendste werk.

Rugg is technisch best een behoorlijke tekenaar. De man weet waar en vooral hoe hij zijn potloden en pennen moet gebruiken. Zijn stijl is even wennen. Het is een soort naïef ogend stijltje dat associaties op zal roepen met de underground tekenaars van weleer. Door zijn eerder genoemde techniek weet hij zijn grafische onvolkomendheden redelijk te verbloemen. Daardoor hebben zijn pagina’s een bepaalde charme.

hulk grand design
©Marvel Comics


Het verhaal verloopt volgens het bekende stramien. Met zevenmijlslaarzen wordt er door de geschiedenis van de Hulk gewandeld. Het begint in de jaren zestig en eindigt in de jaren tachtig. Het voordeel van dit formaat is dat je deze onleesbare comics uit de beginperiode zelf niet hoeft te lezen.

Het nadeel is dat Rugg er niet in slaagt om een kapstok te vinden waar hij deze geschiedenis aan vasthangt. In X-Men: Grand Design bijvoorbeeld zorgde Ed Piskor ervoor dat de Phoenix Force de grote verbinder was tussen de hoofdstukken. Iets dergelijks ontbreekt hier waardoor je toch een beetje van de hak op de tak springt.

Als je door leest dan zie je vanzelf wel de typische Hulk-thema’s terugkomen. Een groen monster dat niet begrepen wordt door een wereld die hem haat en vreest. Een thema dat je ook ziet bij de X-Men. Je proeft ook de existentiële eenzaamheid waar hij aan lijdt.

Fans van Cartoonist Kayfabe gaan dit meteen kopen. Alle anderen kunnen misschien beter wachten op de onvermijdelijke oversized collectie die vrijwel zeker gaat komen.

Hulk: Grand Design #1 verscheen op 30 maart 2022 bij Marvel Comics en werd gemaakt door Jim Rugg.

3/5
Total Score

Raak

  • Het brengt de geschiedenis van de Hulk in een beknopt formaat samen.
  • Het oogt heel charmant.

Braak

  • De tekenstijl is niet ieders kopje thee.
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels