Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Star Trek: Picard schiet eindelijk uit de startblokken

Het heeft vier afleveringen geduurd, maar Star Trek: Picard is eindelijk het ruimteavontuur dat ons werd beloofd.

Star Trek: Picard op Amazon Prime Video komt traag op gang als sciencefictionserie. Als karakterschets van een vervaagde held boeit de reeks mateloos. Het vervolg op Star Trek: The Next Generation nam drie afleveringen de tijd om de veranderde wereld van ex-admiraal Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) uiteen te doen. Met een missie, een crew, een schip en hernieuwde levenslust roept een intergalactisch avontuur opnieuw zijn naam.

Wanneer de dochter van androïde Data redding zoekt bij Picard, laat hij zijn kabbelend plattenlandsleven achter zich om haar tweelingzus op te sporen. De tegenwerkingen van zijn oude werkgever, Starfleet, zijn nog het minst van de problemen van de legende. Picards missie om in het reine te komen met zijn verleden, drijft hem middenin een complot met Romulans, Starfleet en de resurrectie van verboden synthetische levensvormen.

© Amazon Prime Video

In de vierde aflevering die vorige week vrijdag verscheen, ruilen we de Franse wijngaarden en hoogtechnologische campussen op aarde in voor exotische planeten. Picard landt op de plek waar hij, tegen de orders van Starfleet in, Romulans onderbracht toen hun planeet ontplofte. Ondanks zijn intenties liet hij hen in de steek wanneer de opstand van de androids zijn aandacht vroeg. Jaren later is de bevolking tegen hem gekeerd.

De tussenstop toont hoe achter de goede bedoelingen van Picard een zekere arrogantie schuilt. De waarheid die hij in pacht heeft, is voor de bestwil van iedereen. De breuk tussen Picard en Starfleet, net omdat ze niet luisterden naar hem, had gevolgen voor de mensen die hij nu opnieuw tegenkomt. Zoals we van Stewart gewend zijn, steekt de acteur zo’n charisma in zijn rol dat de arrogantie eerder naïef dan destructief overkomt. Stewart laat Picard worstelen met het verlies (van vertrouwen, van onschuld en van levens) dat het aandoenlijk wordt.

© Amazon Prime Video

Rond de bagage van Picard bouwt er zich een episch verhaal op, op maat gemaakt van Star Trek-fans. Romulans onderzoeken een gestrande Borg cube. De dochter van Data blijkt een belangrijke rol te spelen voor de gestorven reizigers en het is die dochter die een andere geheime fractie van Romulans in het vizier heeft. En is Starfleet nu ook overal in gefiltreerd of ben ik gewoon niet meer goed aan het opletten?

Star Trek: Picard bouwt verder op nostalgie voor de Star Trek van weleer. En toch is het een toegankelijke serie voor de leek. Picard doet veel meer nieuws met de geschiedenis van de franchise dan Star Trek: Discovery deed. Dit is een persoonlijk drama omgeven door politieke intrige, meer ingetogen en beter gestructureerd dan Discovery. Het helpt natuurlijk dat je leading man speelt met het charisma uit een andere wereld.

Van Star Trek: Picard verschijnen wekelijks nieuwe afleveringen op vrijdag op Amazon Prime Video.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels