Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Conquests 1 + 2 review: een Europees antwoord op Star Trek

Het leven van een reviewer gaat niet altijd over rozen. De week voor kerst lag er een pakketje in de bus, dat met fors geweld door de bezorger in de brievenbus was gepropt. In dat pakket zaten twee albums van de nieuwe conceptreeks Conquests. Een project van de Franse uitgever Soleil dat door onze vrienden van Silvester Strips in het Nederlands wordt uitgegeven.

Schrijver: Jean-Luc Istin, Nicolas Jarry
Tekenaar: Zivorad Radivojevic, Benoit Bertrand
Uitgever: Silvester Strips
Aantal pagina’s: 80, 64
Prijs: €9,95 p/stuk
Verschijningsdatum: 17 december 2019

Deze reeks komt uit de koker van Jean-Luc Istin die trouwe Geeksters zullen herkennen van zijn andere reeks Alice Matheson. Het zijn vijf albums met hetzelfde thema. Een colonne ruimteschepen heeft de aarde verlaten om zich elders in het heelal te vestigen. Er wordt gezocht naar planeten die bewoonbaar zijn voor de mens en die, je raadt het al, veroverd dienen te worden. Elk album wordt gemaakt door een ander team makers.

Conquests 1 – Islandia

Na een cryoslaap van dertig jaar wordt Oberluitenant Kirsten Konig wakker. Het ruimteschip hangt in de buurt van de planeet Islandia. Het is een planeet die slechts bewoond wordt door een enkel ras. Aan Kirsten de taak om contact te leggen. Wat begint met een vreedzame ontmoeting lijkt al snel te escaleren wanneer Kirsten en haar collega’s worden aangevallen. Zijn het de Islandiers?

islandia foxy conquests
© Silvester Strips

Jean-Luc Istin kan je om een boodschap sturen. Hij pent een strak plot neer dat bol staat van de spanning. Het is ook een redelijk vlot verteld verhaal dat, ondanks een voorspelbare wending, niet verveelt. Met ruim 80 pagina’s krijg je als lezer een stevig album voor de kiezen waarin ook veel voor eigen interpretatie wordt opengelaten.

Er wordt bijvoorbeeld gehint naar enkele rampen die de aarde troffen waardoor de mensheid, of een deel daarvan, gedwongen was om te vertrekken. Maar is het heelal wel gebaat bij een rondreizend mensdom of is het gewoon een plaag? En waarom lijken alle ‘opvarenden’ van het schip uit het noorden van Europa te komen? Voor het verhaal is het niet van belang dat deze vragen worden beantwoord. Het is wel boeiend en draagt bij aan de sfeer.

Voor het tekenwerk word Istin bijgestaan door de Serviërs Zivorad Radivojevic. Een zeer competente tekenaar die een geloofwaardige wereld neerzet. Collega Jeroen roemde zijn voorliefde voor mooie vrouwen. Hij overdreef geenszins. Kirstin en haar mede dames zien eruit om door een ringetje te halen.

Conquests 2 – Deluvenn

Istin heeft zijn vriend Nicolas Jarry om dit verhaal voor zijn rekening te nemen. Het tekenwerk is van Benoit Bertrand en dat is meteen het eerste wat opvalt. Het is veel rauwer en minder gepolijst dan dat van zijn voorganger. Het past wel bij de hoofdpersoon van dit album: Idris.

deluvenn plaat conquests
© Silvester Strips

Idris is het schoolvoorbeeld van een arbeider. Het prototype ruwe jongen, blanke pit. Door zijn eigen toedoen belandt hij in de penarie en zou hij zomaar eens de doodstraf kunnen krijgen. De vloot is in een aanzienlijk mindere staat dan in het eerste album en er zijn ook niet zoveel mensen over. Dat is deels zijn redding. Hij is te hard nodig om het een en ander draaiende te houden.

Ze arriveren op de planeet Deluvenn. Deze is bijna helemaal bedekt met water. Op de zeebodem bevinden zich verlaten ruïnes en de enige bewoners lijken een soort reuzeninktvissen te zijn. De kolonisten vestigen zich op de spaarzame eilandjes waarna uiteraard de spreekwoordelijke poep de ventilator raakt. Kan Indris zich hieruit redden?

De vloot in dit album heeft vrij veel ellende achter de rug. Dat levert automatisch meer spanning op in dit verhaal. Ze hebben niet de vrijheid van keuzes die hun medevluchtelingen in het eerste album wel hadden. Jarry’s verhaal focust zich meer op de ontwikkeling van de mensen en minder op plot. Het levert een wezenlijk ander verhaal op, terwijl het wel aanvoelt als een deel van deze serie.

Conclusie

Beide albums hebben ieder hun eigen kwaliteiten. Het is wel prima leesvoer. Je zou het deels kunnen vergelijken met een Europese Star Trek. Zouden de makers nog het een en ander aan verhaallijntjes samenbrengen in het vijfde en laatste album?

Beide albums zijn in hard- en softcover beschikbaar. Voor €9.95 per softcoveralbum krijg je wel veel waar voor je geld. Voor die prijs kun je dit niet laten liggen. Nu Star Wars geweest is, kun je die ruimte in je hartje mooi opvullen met Conquests.

Conquests 1 + 2

Conquests 1 + 2
3 5 0 1
Dubbel interview van een intrigerende Science-Fiction miniserie.
Dubbel interview van een intrigerende Science-Fiction miniserie.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels