Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hoe de toekomst van Star Wars eruit zal zien na The Rise of Skywalker

Vanaf woensdag speelt Star Wars: The Rise of Skywalker in de zalen, het slotstuk in het verhaal van de Skywalkers. Kathleen Kennedy, president van Lucasfilm, onthulde dat in de toekomst enkel de structuren van die verhalen, maar niet de personages verlaten worden.

Na negen films zit de saga van Anakin Skywalker en zijn nakomelingen er eindelijk op. Maar de Star Wars-franchise is natuurlijk nog lang niet dood. De eerste stappen voor de toekomst werden al gezet met The Mandalorian, maar hoe zullen nieuwe films en series nog verder afstand nemen van de Skywalkers? Kathleen Kennedy, de grote baas van Star Wars die de de touwtjes strak in handen heeft van alles wat er gemaakt wordt in en rond de reeks, onthulde haar visie op de toekomst in een interview met de Los Angeles Times. En die is troebeler dan je verwacht.

© Disney

De juiste richting zoeken met vallen en opstaan

Het plan om jaarlijks een nieuwe Star Wars-film door onze strot te duwen werd bijgestuurd na de tegenvallende resultaten van Solo: A Star Wars Story. Kennedy en Walt Disney-chef Bob Iger zagen in dat er te veel films gingen uitkomen op te korte tijd met een onvermijdelijke daling in kwaliteit. En een kwaliteitsdaling betekent minder blije fans, en dus minder centjes in de lade.

Lucasfilm neemt nu meer tijd om de juiste richting te zoeken. “Deze verhalen ontspruiten uit het niks en kunnen we pas aflijnen met de juiste filmmakers”, zegt Kennedy. “Het kan lang duren voor we de richting vinden die we willen uitgaan.” Van een uitgekiend meerjarenplan met gigantische overkoepelende verhalen zoals Marvel uittekent, is er dus nog altijd geen sprake. Star Wars hangt meer af van de juiste filmmakers met de juiste ideeën (al mogen ze niet buiten de lijntjes kleuren, zoals de heisa met Solo en regisseurs Phil Lord en Chris Miller bewees).

© Disney

Weg met trilogieën in het universum van Star Wars

Kennedy zal de grootste lijnen voor de toekomst van Star Wars uittekenen in de komende weken. Misschien wacht ze wel het succes af van The Rise of Skywalker?

Enkele zaken zijn wel al duidelijk: de volgende film verschijnt in 2022, maar over wat en met wie is nog koffiedik kijken. Het is niet de nieuwe filmreeks die The Last Jedi-regisseur Rian Johnson aan het uitschrijven is, of het prille idee dat Marvel Studios-baas Kevin Feige heeft. De Star Wars-film van Game of Thrones-bedenkers David Benioff and D.B. Weiss is het gelukkig zeker niet, ook al was dat wel het oorspronkelijke plan voor ze het universum vaarwel zeiden na de teleurstelling die het laatste seizoen van Game of Thrones heet. The Hollywood Report meldt dat we in januari meer horen over de film die er komt in 2022.

Daarnaast worden de aankomende films niet ontwikkeld als trilogieën. “Het plan is om verder te denken dan trilogieën, die door de drie-actstructuur te beperkend zijn”, zei Kennedy. “Het verhaal zal de hoeveelheid films bepalen.” Heeft ze het dan over losstaande films die, godzijdank, een verhaal op zichzelf vertellen (Rogue One blijft in mijn ogen een aardig voorbeeld) en afwachtend van het succes een vervolg krijgen? Of wil Kennedy toch de toer van Marvel opgaan en aparte films uitbrengen die ooit samenkomen als de ultieme box office hit?

En de Skywalker-saga mag dan eindigen, afstappen van de personages die geïntroduceerd werden in The Force Awakens zit er nog niet in. Ook op televisievlak zien we bekende koppen terugkeren. Naast The Mandalorian zal Ewan McGreggor opnieuw in de rol van Obi-Wan Kenobi duiken in een serie uit het brein van Deborah Chow (regisseuse van onder andere Better Call SaulMr. RobotJessica Jones en ook The Mandalorian). Rogue One is trouwens nog niet helemaal uit het collectief geheugen gewist. Rebellenspion Cassian Andor (Diego Luna) krijgt een prequelserie van Tony Gilroy (Rogue One en de Bourne-reeks), met ook Alan Tudyk als K-@SO.

Kathleen Kennedy op SDCC © Gage Skidmore

En de toekomst van Lucasfilm?

Kennedy is voorbij de sterren aan het kijken. Zo las ze onlangs het fantasyboek Children of Blood and Bone van Tomi Adeyemi, waarmee ze graag iets wil doen. Maar kan Lucasfilm wel een nieuwe franchise uit de grond stampen als die niks te maken heeft met Star Wars? “Ik word enthousiast als ik denk aan de mogelijkheid om ons portfolio te verbreden”, aldus Kennedy, “Ik realiseer me dat er zo veel potentieel is om prachtige dingen te maken, ook voorbij Star Wars.”

Star Wars: The Rise of Skywalker speelt vanaf 19 december in de bioscoop. Maar dat hoefden we je waarschijnlijk niet meer te zeggen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels